bancuri, zvonuri, hobby-uri, imagini, filme haioase, chat, ID-urile membrilor...
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Ceaiul de busuioc regenerează părul!
Ai încercat de toate: deodorante, şampoane contra mătreţii, plasturi antisforăit şi degeaba, nu scapi de aceste probleme mărunte, dar neplăcute? Schimbă foaia: noi îţi propunem nişte reţete naturale, “culese” din cartea “Leacurile bunicii”, de Yoland Chevrier. Da, autoarea este franţuzoaică, dar reţetele ei le ştiu şi bunicile noastre. Şi sigur ţi le-ar recomanda!
Dacă îţi cade părul
Pune 100 g de busuioc proaspăt într-un litru de apă rece. Ţine vasul pe foc până când dă apa în clocot, apoi redu flacăra la minimum şi lasă să fiarbă înăbuşit 20 de minute. Filtrează şi mai adaugă în ceaiul astfel obţinut 45 g de busuioc uscat. Masează pielea capului, de două-trei ori pe săptămână, cu acest preparat, apoi aplică imediat şamponul şi spală părul.
Dacă ai negi (veruce)
-Lasă la înmuiat coajă de portocală în oţet alb, timp de şase ore. Apoi aplic-o pe neg -o să vezi ce repede dispare!
-Răceşte apa în care ai fiert câteva ouă. Îmbibă cu ea un tampon şi aplică-l pe verucă. Repetă operaţia zilnic, până la dispariţia acesteia.
Dacă sforăi
-În cursul zilei,pune câte o picătură de suc de morcov în fiecare nară. Seara, pune şi câte o picătură de suc de lămâie. Foloseşte acest remediu zilnic, până când se rezolvă problema.
-Toacă un căţel de usturoi, pune-l într-un recipient şi toarnă peste el 15 ml de oţet de cidru şi 500 ml de apă clocotită. Fă inhalaţii timp de 5 minute.
Dacă ai mătreaţă
- Masează pielea capului cu un pumn de sare de mare. Spală-te apoi pe cap ca de obicei. Repetă de două-trei ori pe săptămână, până când dispare mătreaţa.
- Pune la fiert spanac, scurge bine apa, lasă frunzele să se răcorească, apoi aplică pe cap cataplasma astfel obţinută. Las-o să acţioneze zece minute, apoi freacă părul ca şi cum l-ai şampona. La final, clăteşte bine. Foloseşte acest tratament câteva zile la rând, până când scapi de mătreaţă.
Ca să scapi de mirosul de transpiraţie
Amestecă, în părţi egale, apă şi oţet alb sau oţet de cidru de mere (îl găseşti la magazinele naturiste). Lasă vasul în aer liber 20-30 de minute, ca să se evapore mirosul de oţet. Toarnă apoi lichidul într-un flacon pe care îl închizi ermetic. Îmbibă uşor cu această soluţie o bucăţică de vată şi tamponează zona care transpiră (axilele, pielea dintre degetele picioarelor etc.).
Află ce plante te ajută să dormi!
Tulburările de somn sunt vechi de când lumea. De aceea, pentru a le face să dispară, poţi apela cu încredere la remedii binecunoscute ca somnifere naturale.
• Valeriană pentru somn adânc.Pe lângă avantajul de a te ajuta să adormi mai repede, datorită valerianei nu te vei mai trezi des noaptea. Explicaţia constă în faptul că această plantă calmează sistemul nervos şi pe cel cardiac, reglând palpitaţiile inimii. Ai nevoie de o linguriţă de rădăcină de valeriană mărunţită din care pregăteşti un ceai. Bei două căni pe zi, una cu 30 de minute înainte de culcare.
• Tei şi mac, amestec garantat. Florile de tei asociate cu petalele macului de câmp au efect uşor sedativ. În câteva minute îţi pregăteşti singură somniferul, cu o linguriţă de amestec la o cană de apă clocotită. Un alt ceai conţine, pe lângă cele două plante, o linguriţă de rădăcină de valeriană, una de sovârv şi două de hamei.
• Ulei de levănţică.Numai gândul la o baie fierbinte te face să închizi pleoapele. Efectul îl dublezi dacă adaugi zece picături de ulei esenţial de levănţică. Pe lângă parfumul îmbietor şi relaxant, este şi un tonic bun pentru sistemul nervos. După o zi plină, cu siguranţă îţi va reda calmul de care ai nevoie să adormi, în special dacă îl foloseşti şi pentru a-ţi masa corpul.
Ce alimente te ajută
• Lapte contra insomniei.Băut seara, laptele este un remediu delicios pentru insomnie. Explicaţia efectului său sedativ este simplă: conţine triptofan, aminoacid esenţial pe care corpul îl transformă în serotonină. Aceasta este un hormon cunoscut mai ales pentru faptul că îţi dă o stare de bine.
• Smochinele îţi redau calmul.Datorită conţinutului lor de magneziu, un mineral antistres, smochinele au avantajul de a absorbi calciul şi potasiul. La rândul lor, aceste două minerale normalizează ritmul cardiac şi combat insomnia. De aceea, sunt leacul perfect fie că eşti hiperactivă, fie doar puţin agitată.
• Bananele, somnifere naturale.Magneziul şi potasiul, pe care cercetătorii le-au descoperit în banane, relaxează muşchii, ajutându-te să adormi mai uşor. Mai mult, reglează şi tensiunea arterială, reducând în acest fel riscul hipertensiunii sau al producerii unui atac de cord. Un plus de B6 venit din banane te va feri de insomnie, iritabilitate şi senzaţia de slăbiciune a întregului organism.
De ce nu e bine să mâncăm după ora 7 seara? Medicina chineză deţine secretul!
Stresul de zi cu zi, tipic societăţilor moderne, dieta importata de peste ocean, bogată în alcool, prăjeli şi alimente de tip fast food au numai efecte negative asupra sănătăţii, şi în special asupra funcţionării ficatului. Pentru a ne "spăla" de toate "relele" de peste zi, specialiştii recomandă să nu mai punem nimic în gură după ora 19.
Medicina tradiţională chineză a fostîntotdeauna o sursă inepuizabilă de terapii şi obiceiuri care îşi găsesc funcţionalitatea chiar şi în zilele noastre. Chinezii nu mănâncă nimic seara, după o anumită oră, iar explicaţia rezidă tot în vechile tratate de medicină.
Tradiţia lor spune că energia sau qi circulă în corpul nostru prin 12 canale principale, care mai sunt cunoscute drept meridiane. Fiecărui meridian îi corespunde un interval de 2 ore, timp în care energia în canalul respectiv atinge cota maximă.
Potrivit vechilor învăţături chinezeşti, digestia este controlată de elementul Pământ. Organele care aparţin acestui element sunt stomacul şi splina. Pragul maxim de energie în meridianul stomacului este atins între orele 7 şi 9 dimineaţa, iar în canalul splinei,energia atinge cota maximă între orele 9 şi 11. Prin urmare, cel mai bine este să mâncăm între orele 7 şi 9 dimineaţa, întrucât energia alocată digestiei este maximă în acest interval.
12 ore mai târziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scăzut nivel, drept pentru care învăţaţiichinezi ne sfătuiesc să nu mai mâncăm după ora 19. Dacă totuşi ne este foame, ideal ar fi să alegem alimente uşor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete.
Digestia este în mod normal mai lentă seara, din pricina resurselor scăzute de energie. Dacă ne lăcomim la mese bogate în această parte a zilei, alimentele staţionează mai mult în stomac şi tind să fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creează senzaţie de balonare şi disconfort. Pentru a face faţă efortului, organismul sustrage energia de la alte organe, pentru a susţine digestia.
Peste noapte, între orele 23 şi 3 dimineaţa, canalele vezicii biliare şi cel al ficatul ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curăţa sângele şi de a ne asigura, în felul acesta un somn odihnitor. Însă, când mâncăm la ore târzii, energia lor nu mai este centralizată asupra purificării organismului, consecinţele fiind indigestia, insomnia şi senzaţia de oboseală dimineaţa. Mai mult decât atât, pentru că toxinele nu au fost eliminate complet din organism, se stochează la nivelul articulaţiilor, expunându-ne riscului de artrită.
Ce putem face pentru a revigora un ficat obosit?
În primul rând, să renunţăm la mesele copioase după oră 19. Apoi, chinezii recomandă ceaiurile de păpădie, urzici, mentă, tătăneasă care curăţă şi regenerează ficatul. Însă nu uitaţi: odată ce încetaţi a mai mânca noaptea,ficatul îşi poate folosi energia pentru funcţia lui nemaifiindu-i"furată" de digestie, iar organismul are puterea de a se reface. Veţi observa că o mulţime de simptome neplăcute vor dispărea, inclusiv cele care nu par să aibă vreo legătură cu digestia, precum durerile, inclusiv cele ale încheieturilor. În plus, veţi vedea cât de simplu este, în felul acesta, să eliminaţi kilogramele în plus.
Dureri de spate? Iată soluţiile!
Durerile de spate dau disconfort şi pot să ascundă afecţiuni grave ale organismului. Le poţi trata cu ajutorul masajului, acupuncturii sau a chiroterapiei. Masajul eliberează tensiunea din coloană
Cunoscut încă din antichitate pentru efectele sale benefice asupra organismului, masajul relaxează muşchii şi tendoanele, eliberând presiunea din coloană. El detensionează presiunea dintre vertebre şi discul intervertebral, ducând la dispariţia durerilor de spate. Masajul se face pe o masă specială sau pe un scaun de masaj. Sunt utilizate uleiuri sau loţiuni pe care le alege specialistul. Caracteristica esenţială a acestei practici este că se efectuează cu mişcări de tip continuu.
Acupunctură, pentru calmarea durerii
Acupunctura este o practică medicală chinezească în cadrul căreia diferite zone ale organismului sunt străpunse de ace în scopuri terapeutice sau pentru a calma durerea. Această terapie complementară din medicină te poate ajuta atunci când durerile de spate nu-ţi dau pace. Acupunctura nu presupune un tratament propriu-zis al bolii de care suferi, ci duce la o reechilibrare energetică a organismului. În momentul în care blocajele din calea fluxului de energie sunt eliminate, organismul se vindecă singur, indiferent de organul sau sistemul afectat.
Există nenumărate zone de tratament pe care specialiştii în acupunctură le cunosc şi pentru care pot opta atunci când te tratează. Uneori se înfig acele doar în braţe, alteori în picioare sau în urechi. În cazul durerilor de spate, problema se atenuează dacă acele sunt înfipte în pielea din respectiva zonă. În mod normal, nu ar trebui să simţi durere în timpul terapiei, dar persoanele mai sensibile pot simţi puţin disconfort.
Chiroterapia repoziţionează vertebrele
În momentul în care o vertebră nu este corect aliniată, ea produce blocaje şi apasă pe nervi. Acest lucru duce la dereglări neuro-hormonale şi la întreruperea transmisiei de mesaje de la creier către anumite părţi sau organe ale corpului. Prin chiroterapie sau osteopatie se realiniează coloana vertebrală şi se corectează poziţia vertebrelor deplasate.
Chiropracticianul este cel care poate să amelioreze sau chiar să trateze durerile de spate şi cele de gât. El acţionează doar cu mâinile asupra coloanei şi se foloseşte de anumite mişcări specifice care vindecă zonele dureroase.
Cele mai bune momente pentru a bea apă
Pentru că nu putem trăi fără apă, pentru că trebuie să ne asigurăm cei doi litri zilnici, o consumăm cu sfinţenie. Dar trebuie să facem asta cu cap. Aşadar, care sunt cele mai bune moment ale zilei în care să bem apă?
• Dimineaţa. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci cum te trezeşti este să bei un pahar cu apă. In unele cure se indica 640 ml. Pentru că organismul tău se deshidratează în timpul nopţii, împrospătează-l dimineaţa.
• Atunci când îţi este poftă de o gustare. Dacă simţi nevoia să ronţăi ceva, ori ţi s-a făcut brusc poftă sau chiar foame, bea un pahar cu apă şi aşteaptă o jumătate de oră. Dacă ţi-a trecut înseamnă că era doar o poftă ce nu merită atenţie sau că îţi era de fapt sete. Uneori, când ne e sete, avem impresia de foame.
• Pe tot parcursul zilei. Pentru a menţine organismul hidratat şi pentru echilibru. Cel mai bine este dacă bem încet. Dacă bem repede reuşim doar să ostoim setea, dar apa se va elimina imediat şi nu vom obţine hidratarea de care avem nevoie. În plus, un studiu german a scos la iveală faptul că 1 litru de apă rece băut (nu direct din frigider, dar mai rece decât la temperatura camerei)te poate ajuta să arzi cu până la 50 de calorii în plus pe zi, asta însemnând 2 kilograme şi jumătate pe an pierdute fără pic de efort. Nu trebuie să bei toată cantitatea de-o dată, ci încet şi sigur, cum am spus mai sus. Cercetătorii sunt de părere că aceste efecte apar datorită faptului că organismul trebuie să muncească pentru a încălzi apa înainte s-o prelucreze pentru a putea circula prin organism.
Ai nervi? Foloseşte muşetel!
Dacă vrei să foloseşti un remediu naturist pentru calmarea stărilor tale nervoase, poţi alege între muşeţel şi valeriană. Ele au rolul de a calma spasmele musculare şi sunt cele mai bune sedative.
Muşeţelul - Pentru îndepărtarea stărilor tensionate, specialiştii în medicina naturistă recomandă ceaiul de muşeţel seara, înainte de culcare, cu puţină lămâie proaspătă.
-Inhalaţiile cu ceai de muşeţel va regla respiraţia, ritmul cardiac va fi normalizat şi astfel te vei putea odihni până dimineaţa.
-Folosit sub forma uleiurilor esenţiale, în baie, muşeţelul îşi face rapid efectul. În baia obişnuită, cu apa la o temperatură suportabilă, adaugă câteva picături de ulei esenţial. Mirosul plăcut şi efectul sedativ al muşeţelului te vor detensiona pe loc şi toate problemele tale vor dispărea pentru câteva minute, până când vei adormi.
-Muşeţelul poate fi folosit cu succes pentru tratarea stărilor de anxietate, dar efectele vor fi sesizate după cel puţin o săptămână de tratament.
Valeriana
-Ca tratament în eliminarea stărilor nervoase, valeriana se poate folosi atât ca infuzie, cât şi ca pudră sau tinctură. Are aceeaşi acţiune precum muşeţelul, diferenţa fiind că valeriana este mult mai concentrată şi poate fi folosită numai de adulţi.
-Dozele în tratamentele naturiste cu valeriană sunt reduse, pentru că uleiul volatil al plantei este foarte concentrat şi o folosire necorespunzătoare poate avea efecte nedorite asupra organismului.
-Sub formă de infuzie, valeriana este eficientă dacă se utilizează o dată pe zi, iar dacă foloseşti tinctura, o lingură dimineaţa este suficientă pentru un efect îndelungat.
Coriandrul, un tonic pentru trup şi suflet
Plantă descoperită cu mai bine de 2000 de ani în urmă, coriandrul nu trebuie să lipsească din farmacia verde a oricărei gospodării. Datorită popularităţii de care se bucură în India şi în multe ţări asiatice, planta a fost adoptată şi de ţările europene. Acţiunea sa complexă asupra sănătăţii organismului se datorează conţinutului bogat în: aminoacizi (şapte tipuri), în uleiuri esenţiale ( 11 feluri), în vitamine (mai ales A şi C), dar şi în minerale, precum fosforul.
• Previne uzura ochilor. Aceste substanţe conţinute de plantă sunt capabile să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. În acelaşi timp, pentru că această plantă-medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejează ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.
• Are proprierăţi antiinflamatorii. Ca iarbă aromatică, coriandrul ascunde numeroase surprize plăcute. Proprietăţile sale antiinflamatorii îl recomandă în tratarea afecţiunilor reumatice, a bolilor de rinichi şi a anemiilor.
•Normalizează valorile colesterolului. Ca şi alte ierburi aromatice, coriandrul ascunde numeroase surprize.
•Calmează crampele abdominale, previne balonările sau diareea, favorizând secreţia biliară. Acizii conţinuţi, printre care cel linoleic, cel oleic, ascorbic sau stearic, ajută suferindul să aibă o tensiune arterială mai mică şi să normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rău. Câteva boabe mestecate în gură împrospătează respiraţia şi au un rol antimicrobian", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
•Eficient în lupta cu agenţii patogeni. Studiile efectuate recent dovedesc cât de eficiente sunt soluţiile concentrate, care conţin coriandru, în bătălia cu agenţii patogeni cum ar fi:
escheria coli (vinovată de apariţia infecţiilor urinare şi digestive), salmonela şi stafilococul auriu. Cercetătoii de la Universitatea Beira din Portugalia au constatat că mulţi dintre agenţii patogeni au fost distruşi de soluţiile care conţin cantităţi modeste de ulei de coriandru (numai 1,6 % sau
şi mai puţin).
•Combate astenia şi epuizarea nervoasă. Coriandrul este tonic şi stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient şi în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene şi de astenie. Mai mult, condimentul este apreciat ca un stimulent al circulaţiei periferice şi ca un renumit afrodiziac. În acest caz, din vremuri îndepărtate, coriandrul a fost numit „iarba fericirii în cuplu". Nu în ultimul rând, coriandrul este o sursă de bioflavonoide, utile în tratamentul hemoroizilor şi varicelor.
• Scade riscul apariţiei cancerului. Mai multe studii efectuate pe animale au scos în evidenţă faptul că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru măcinate, în acea zi, au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compoziţia acestui condiment a demonstrat că este un adjuvant eficient în cancerul ficatului.
Mod de administrare
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de fructe de coriandru la o cană de apă şi se recomandă să beţi trei căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale, în cazul lipsei poftei de mâncare. Pentru favorizarea digestiei, ceaiul se bea după mesele principale.
Siropul de coriandru: Se prepară din planta întreagă (20 fire cu frunze şi tije) care se fierb, timp de 5 minute, în doi litri de apă. Apoi, infuzia se strecoară şi în aceasta se adaugă un kg de zahăr. Când deasupra siropului apar balonaşe, se pune ultimul ingredient - zeama unei lămâi. După aceea, siropul trebuie să mai clocotească cinci minute. Siropul se toarnă călduţ în vase de sticlă şi se consumă câte o lingură, după mesele principale.
3 plante care vindecă stomacul
Ai dureri de stomac? Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, recomandă trei plante de mare ajutor în astfel de situaţii.
1.Coriandrul, contra balonării Balonarea sau abdomen umflat reprezintă senzaţia de mărire a abdomenului ca urmare a acumulării de gaze în intestine.De multe ori, regimul de post sau, din contră, mesele îmbelşugate, pot duce la balonări.
Faceţi o infuzie dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se bea fracţionat, în timpul unei zile, între mese.
2.Ghimbirul stinge acidul din stomac
Ceaiul de rădăcină de ghimbir este indicat în această perioadă. Adăugaţi o linguriţă de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă într-o cană cu apă fierbinte.
Rădăcina se lasă în cană timp de 10 minute, iar apoi se bea ceaiul obţinut. Această plantă are capacitatea de a relaxa muşchii ce susţin peretele esofagului, astfel încât acidul din stomac nu este împins către esofag.
3.Cimbrul te scapă de crampe. Când apar crampe la stomac, luaţi o linguriţă de cimbru,maceraţi-o în 1 lingură de apă rece, timp de 5 minute. Acest macerat se introduce în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se strecoară şi se consumă 2 căni pe zi.
6 ponturi ca să nu mai ai pete pe piele
Petele pigmentare apar din cauza stresului, a modificărilor hormonale, a alimentaţiei sărace în nutrienţi şi, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă.
Ce poţi face pentru a scăpa de inesteticile pete brune de pe piele:
1.Aplică pe zona pătată zeamă de lămâie.
2.Înainte de culcare, masează zona afectată cu ulei de cocos, iar dimineaţa clăteşte cu apă călduţă.
3.Prepară un amestec din două linguri de pulbere de coajă de portocală măcinată şi iaurt. Pune pe piele, după care spală cu apă rece, când amestecul se usucă.
4.Fierbe 10 minute o legătură de pătrunjel în puţină apă, filtrează şi adăugă linguri de suc de lămâie, înmoaie o dischetă demachiantă în acest lichid şi apoi tamponează zonele afectate.
5.Exfoliază-ţi pielea o dată pe săptămână. În acest mod, vei îndepărta celulele moarte şi vei stimula regenerarea pielii.
6.Hrana zilnică trebuie să cuprindă multe fructe, în special lămâi şi portocale, roşii, castraveţi, căci acestea purifică sângele şi ajută la menţinerea strălucirii naturale a pielii.
Oţetul opreşte căderea părului
Considerat unul dintre cele mai vechi condimente, oţetul nu lipseşte din “arsenalul” nici unei gospodine. În afară de a conserva legumele şi de a da gust bun salatelor, lichidul are şi puteri vindecătoare în boli reumatice sau de piele.
Se obţine din vin slab alcoolizat, căruia i se adaugă culturi bacteriologice. Procesul lent are loc în butoaie din lemn, iar produsul final conţine numeroşi compuşi aromatici. Este cel mai folosit în bucătăria tradiţională, dar româncele îl utilizează de sute de ani, atât pentru a da strălucire părului, cât şi pentru a opri căderea lui.
După spălare, se clăteşte podoaba capilară cu apă în care s-a diluat şi puţin oţet, apoi se limpezeşte bine cu apă călduţă pentru a îndepărta mirosul. Pe de altă parte, oţetul e bun şi în tratarea sidezinfectarea rănilor.
Pentru arsurile de gradul I şi II (dar în nici un caz III şi IV), se foloseşte oţet dizolvat în apă, pentru a ameliora durerea şi pentru a de-zinfecta rana. Arsura cauzată de soare se acoperă cu un şerveţel înmuiat în oţet diluat. Contra guturaiului, se freacă puţin lateralele nasului cu degetele înmuiate în oţet.
Oţetul de mere, remediu pentru viermii intestinali
Amigdalita poate fi ameliorată cu oţet de mere: la fiecare oră, se clăteşte gura cu o linguriţă de produs diluat într-un pahar cu apă.
Pentru problemele unghiilor, se pun comprese de şase ori pe zi şi se bea un pahar de apă fiartă cu două linguriţe de oţet şi două linguriţe de miere, de trei ori pe zi, timp de o săptămână.
Soluţia din mere poate fi aplicată şi pe muşcăturile de ţânţari sau local, pentru calmarea hemoroizilor.
Pentru viermii intestinali, medicina tradiţională recomandă oţet de mere fiert cu sare şi urzică proaspătă, mărunţită, preparat care apoi se consumă călduţ.
O altă problemă de sănătate ce poate fi tratată cu oţet de mere o reprezintă micozele de la picioare.
Pentru colecistită şi alte afecţiuni ale bilei, se iau două linguriţe de oţet de mere cu 10 minute înainte de fiecare masă.
Oul, cel mai bun remediu antistres
Oul este un adevărat depozit de vitamine, minerale, oligoelemente şi proteine de înaltă calitate. Mai mult, e considerat un aliment ideal în curele de slăbire, datorită proprietăţilor sale anorexigene şi conţinutului redus de calorii. Nutriţionistul Mihaela Bilic susţine, în cartea “Trăiesc, deci mă abţin”, că în ou se găsesc toate substanţele necesare dezvoltării copiilor şi adulţilor, dar şi menţinerii stării de sănătate a adulţilor.
Lista de “fapte bune” pentru care este lăudat oul este însă mult mai lungă. Potrivit dr. Mihaela Bilic, proteinele din ou sunt mai bine folosite de organism decât cele din carne, datorită conţinutului de săruri minerale şi de vitamine (A, B, D şi E).
“Oul este una din puţinele surse alimentare de vitamina D necesară pentru absorbţia calciului din alimente şi fixarea lui în oase. Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acţiunea razelor de soare, copiii,persoanele în vârstă şi femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vitamina D, iar oul este sursa ideală”, susţine nutriţionistul.
Poate fi consumat de patru ori pe săptămână.
În plus, datorită conţinutului bogat în vitaminele B6, B12 şi acid folic, oul menţine sănătatea sistemului nervos şi combate stresul, principalul responsabil de dezechilibrele organismului. Seleniul şi vitamina E din compoziţia sa au proprietăţi antioxidante şi protejează vasele de sânge.
Chiar dacă nu e reprezentativ din punct de vedere cantitativ, oul, mai ales cel fiert, inhibă senzaţia de foame şi conţine doar 80 de calorii, în diete putând fi consumat de maximum patru ori pe săptămână.
Atenţie, are şi contraindicaţii!
-Gălbenuşul conţine mult colesterol şi, chiar dacă nu le creează probleme persoanelor sănătoase, celor care au trigliceridele şi colesterolul crescute, nu le este recomandat mai mult de un ou pe săptămână;
-Oul fiert tare le poate provoca indigestie persoanelor cu probleme biliare;
-Pentru că poate conţine parazitul numit salmonella, nu e bine să fie consumat crud, ci doar preparat.
Asociază-l cu legume bogate în vitamina C. Deşi este alimentul cel mai bine echilibrat la capitolul proteine, oul nu conţine glucide şi nici vitamina C, iar pentru o mai bună absorbţie a fierului din compoziţia sa este indicat să fie asociat cu legume care conţin această vitamină: sfeclă roşie, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartof, varză albă, conopidă sau dovlecel. În schimb, alături de ficat şi de unt, oul este o sursă excelentă de vitamina A, asigurând 50% din necesarul unui copil şi 20% din cel al unui adult. Mai mult, oul furnizează 15% din aportul zilnic de fier şi 25% din doza de fosfor necesară copiilor.
Cum afli dacă e proaspăt
Pentru a te asigura că ouăle pe care vrei să le prepari sunt proaspete, cufundă-le într-un vas cu apă rece. Dacă rămân la fund, le poţi consuma fără grijă.
Alimente care inving depresia
Starile depresive,rezultatul unei activitati nervoase anormale in anumite zone cerebrale, se afla in stransa legatura cu alimentatia si sportul, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Harvard.
Rosiile
In tratarea depresiilor, rosiile sunt recomandate datorita unui continut crescut in uridina, un compus cu efecte extraordinare in combaterea acestor stari. Uridina se mai gaseste in alimente precum zaharul din trestie, drojdie de bere sau broccoli. De asemenea, consumate proaspete, rosiile ofera un aport important de viatmina A, C, calciu si potasiu, continand substante benefice pentru organism, precum oligoelemente si licopen, pigmentul care le confera culoarea rosie. Acesta este un puternic antioxidant ce intensifica detoxifierea organismului si arderea grasimilor.
Bananele
Aceste fructe contin numeroase componente nutritive: sunt bogate in zaharuri, in vitamine precum acid folic, vitamina C, A, E, B6, minerale precum potasiu, sodiu, fier, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, zinc, crom, dar si fibre, proteine si unele substante active, dar si vitamine: B6 si B12. Metabolismul acestor vitamine a fost asociat cu tulburarile depresive. Alte alimente asemanatoare sunt: avocado, ficat, soia, carne de pasare si vita, ton, somon, alune, arahide.
Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt recomandate chiar in alimentatia zilnica, avand numeroase beneficii asupra sanatatii. Este indicat sa le consumati dimineata cu o mare cantitate de lichide (cu lapte de exemplu) pentru ca reprezinta o sursa de energie pentru cateva ore bune, asigurand un tonus foarte bun pana la orele pranzului. Totodata cerealele contin si o mare cantitate de vitamine din
complexul B, una dintre acestea fiind vitamina B1 sau tiamina, implicata in combaterea depresiei. Vitamina B1 are un rol deosebit in biosinteza neurotransmitatorilor, substante elibetare in general de sistemul nervos..
Studiile medicale au demonstrat o legatura intre deficitul de vitamina D si starile despresive. Astfel, puteti consuma galbenus de ou, branzeturi.
Ai probleme cu trezirea devreme?
Ai vrea sa te ridici din pat si sa stralucesti ca soarele diminetii? Sa te simti odihnit si gata de noi activitati? Din pacate, nu foarte multi pot evita "mahmureala" de la primele ore ale zilei, pentru ca ori nu ai un ritm stabil de odihna, ori pur si simplu nu esti programat genetic sa fii matinal. Totodata, exista cateva mici trucuri care te pot face sa te ridici din asternuturi cu un zambet larg pe buze, chiar si in zorii zilei.
"Oricat as dormi, dimineata ma trezesc obosit!". Am auzit asta de nenumarate ori.
Chiar si tu ai aceeasi problema pentru care nu ai gasit in atatia ani o solutie. Dar, asta nu inseamna ca nu exista una.
In primul rand trebuie sa actionam pe plan psihic!
Alarma enervanta a ceasului iti da trezirea in fiecare zi? Aceasta este o prima problema. Stim ca daca ti-ar canta o melodie suava mai mult ca sigur ai dormi in continuare, dar poate ar trebui sa incerci un cantec vesel precum "Bare neccesities" din Cartea Junglei! Programeaza-ti cd-playerul sau telefonul sa te trezeasca pe aceste acorduri si nu te vei mai fi morocanos. Ai putea sa incerci si un scurt dans pe muzica vesela, pentru o minima inviorare care te va scapa de durerile de oase. Important este ca,atunci cand te trezesti, sa traiesti sentimente placute, nu cele de "Ah, e prea devreme" sau "Ma dor toate". Incearca sa te trezesti mai devreme pentru a-ti savura cafeaua fara graba, sa poti zabovi putin cu privirea pe geam si sa mananci
Colesterolul ridicat este o mare problema, fiind cauzata de alimentatia nesanatoasa si stresul la care suntem supusi zi de zi. Va prezentam cateva alimente care scad garantat colesterolul.
15. Soia
Atunci cand vrei sa iti tii sub control nivelul colesterolului ar trebui sa reduci consumul de grasimi saturate. Cele mai multe grasimi saturate se gasesc in unt, lapte, smantana, carne, ulei de palmier sau ulei de nuca de cocos. Pe acestea ar trebui sa le inlocuiesti cu diverse produse din soia care contin isoflavone, substante care reduc nivelul de colesterol.
14. Boabele de fasole
Mananca in fiecare zi o ceasca de diverse feluri de fasole si iti vei asigura portia zilnica de fibre, micsorandu-ti in acelasi timp nivelul colesterolului cu aproximativ 10%, in doar 6 saptamani. Fibrele solubile continute de fasole ajuta la echilibrarea colesterolului, dar si la prevenirea bolilor de inima. Pe langa fasole, fibrele solubile mai pot fi gasite si in orez brun, ovaz si tarate de ovaz si in majoritatea fructelor si legumelor.
13. Ovazul
Daca vrei sa-ti scazi nivelul de colesterol, cheia principala consta in micul dejun. Consuma ovaz si, in 6 saptamani, LDL-ul (colesterolul rau) iti va scadea cu 5,3 procente. Acest lucru se intampla datorita beta-glucan-ului, o substanta care absoarbe substantele nocive si ajuta corpul sa le elimine.
12. Somonul
Acizii grasi Omega 3 reprezinta un tip de grasime benefic pentru organismul nostru, ajutand la diminuarea numarului de trigliceride, al colesterolul rau, LDL, si crescand nivelul colesterolului bun, HDL. De asemenea, pe langa grasimile bune, somonul este o importanta sursa de proteine.
11. Orzul
Merita un loc special in planul tau de meniu, datorita continutului ridicat in fibre solubile care au un rol important in reducerea colesterolului. Potrivit unui studiu aparut in American Journal of Clinical Nutrition, atat femeile, cat si barbatii au beneficiat de o reducere cu pana la 17% a nivelului de colesterol “rau”.
10. Avocado
Acest fruct contine grasimi mononesaturate, care cresc colesterolul bun si il scad pe cel rau. In plus, avocado contine si beta-sitosterol, o alta substanta responsabila cu reducerea colesterolului absorbit din mancare. Tocmai aceasta combinatie face din avocado fructul perfect pentru echilibrul colesterol bun vs. colesterol rau.
9. Vinul rosu
Cercetatorii iti ofera inca un motiv pentru care este bine sa bei vin rosu. Se pare ca fibrele din strugurii rosii au efecte semnificative asupra colesterolului. Un studiu condus de departamentul pe probleme de metabolism si nutritie de la Universitatea Complutense din Madrid arata ca cei care consuma vin in mod regulat au colesterolul cu 9 procente mai mic. La cei care il aveau extrem de marit, a scazut cu 12 procente.
8. Usturoiul
Usturoiul pare a fi alimentul minune pentru o multime de afectiuni, fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru imbunatatirea sistemului imunitar, diminuarea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, protejand si de raceli si infectii. Studii recente au aratat ca usturoiul ajuta la prevenirea ingrosarii arterelor sau a formarii placii pe artere.
7. Spanacul
Luteina, substanta continuta in spanac, ajua la prevenirea orbirii, dar si a infarcturilor sau a altor boli cardiovasculare. Spanacul previne si ajuta la eliberea vaselor de sange de colesterol.
6. Margarina
Mai nou, se pare ca diversele tipuri de margarina contribuie la reducerea absorbtiei de colesterol din mancare si bila. Unele tipuri de margarina contin steride, lipide simple, care diminueaza cu pana la 14% colesterolul.
5. Nuci, caju si migdale
Daca esti adeptul unei diete bazate pe grasimi mononesaturate, aceste alimente constituie o idee foarte buna pentru sanatatea inimii. Nucile contin vitamina E, magneziu, cupru, dar si acizi grasi Omega3. Tocmai de aceea, cei care consuma nuci, caju si migdale prezinta mai putine riscuri de a se alege in timp cu boli cardiace sau de a inregistra niveluri crescute ale colesterolului.
4. Ceai
Flavonoidele, antioxidantii prezenti in ceai, previn oxidarea colesterolului rau, care ar duce ulterior la formarea de depuneri pe peretii arterelor. Ceaiul verde, negru sau cel preparat din diverse plante este la fel de bun.
3. Ciocolata
Cicolata neagra sau cea amara imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular intrucat contine cu de trei ori mai multi antioxidanti decat varianta cu lapte. Antioxidantii previn aparitia depunerilor pe artere sau a cheagurilor de sange. Tine minte, insa, ca ciocolata alba nu are aceleasi efecte benefice.
2. Uleiul de masline
Contine un mix de antioxidanti care-ti scad “colesterolul rau”, dar nu afecteaza nivelul celui bun. Incearca sa folosesti maxim doua linguri de ulei de masline (23 de grame) zilnic pentru a profita de beneficiile lui. Iti poti sota legumele in el sau poti sa-l folosesti impreuna cu otetul pentru dressingul salatei tale. Uleiul de legume este substitutul perfect pentru untul adaugat pe carnea preparata la gratar sau pe post de sos pentru painea ta. Cum uleiul de masline este bogat in calorii, nu manca mai mult decat doza recomandata. El iti scade si mai mult nivelul colesterolului daca alegi varianta extravirgina, adica mai putin procesata si cu mai multi antioxidanti benefici pentru inima.
1. Portocalele
Bioflavonoidele si vitamina C sunt elementele cele mai importante din compozitie care protejeaza organismul in conditiile unui colesterol crescut. Specialista americana recomanda consumul fructelor intregi, nu numai al sucului. :|
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
O vorbă „de duh" spune că cel mai bun mod de a scăpa de mahmureală este să rămâi beat. Ceea ce e adevărat, pentru unii chiar realizabil, mai ales că mai este foarte puţin până la „Sfintele Pasti "!
Folclorul oferă o mulţime de variante pentru "dres" după o beţie. Apa plată este sfântă. Ingerarea de lichide este benefică, pentru că reduce deshidratarea corpului cauzată de alcool.
De evitat sunt cafeaua şi băuturile cu cofeină, pentru că prelungesc deshidratarea. La fel de nepotrivite sunt băuturile carbogazoase.
Zeamă de varză, borşul, bulionul, roşiile sau sucul de lămâie - limitează senzaţia de greaţă şi ajută stomacul să digere.
Ciorbele foarte acre au şi avantajul că sunt sărate, aşa că luptă cu ceva eficienţă împotriva vasodilataţiei induse de consumul de alcool.
Apa, sfânta apă!
La fel de importantă ca şi somnul, în timpul căruia se refac celulele hepatice, readucând ficatul la capacitatea sa maximă, este apa. Beţi apă, cât mai multă.
Reduceţi deshidratarea, una dintre cauzele majore ale stării de rău specifică mahmurelii. Ajută rinichii, prin care vor trece toate toxinele ingerate sau produse de consumul de alcool.
Apa trebuie băută şi în timpul „zbenguielii bahice" dar şi inainte de binevenitul somn. Apa nu trebuie să vă lipsească nici de la capul patului, pentru a mai lua câte o înghiţitură de fiecare dată când vă treziţi.
Dimineaţa, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este tot să beţi apă. Sigur, se spune că te îmbeţi la loc dacă bei apă dupp mult alcool, dar merită asumat acest risc.
Dacă la promisiunea "nu mai beau" lipiţi acum „puţin, cu paharul, nu cu sticla sau damigeana", înseamnă cu trucurile v-au fost de folos. :|
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Cele 6 cicluri de somn
Oamenii trec prin patru-sase cicluri de somn in fiecare noapte, spun specialistii pe site-ul webmd.com. Fiecare ciclu consta in cinci etape, variind de la un somn foarte usor (etapa 1) la unul foarte adanc (etapa 4) si apoi in etapa 5, cea "de miscare rapida a ochiilor", adica aceea in care visezi.
Iata cum stau lucrurile stiintific: trezirea din stadiu profund, precum etapa 3 sau etapa 4, este resimtita foarte dificil. De aceea, a fi trezit dintr-un pui de somn poate fi atat de derutant. De asemenea, acesta este si motivul pentru care unii dintre cei care se trezesc prea devreme se pot simti "mizerabil". Ironic este ca suntem programati natural sa trecem prin cele mai adanci etape ale somnului in intervalul orar 04.00-06.00. otodata, nu iti pierde sperantele: te poti reprograma!
Reprogrameaza-te!
Daca vrei sa-ti muti etapa de somn adanc la o alta ora din noapte, o poti face cu putin antrenament. Exista o formula foarte simpla si aplicabila. Un ciclu de somn dureaza aproximativ 90 de minute. Inmulteste cele 90 de minute cu 6 cicluri de somn si vei constata ca ai nevoie de aproape 8 ore de somn pe noapte. Asadar, daca ora 22.00 te gaseste cu capul pe perna, la ora 6.00 vei fi proaspat ca painea calda.
Nu-ti ajung cele 8 ore de somn?
Cercetatorii spun ca exista si oameni care au nevoie de doar sase ore de somn pe noapte, pe cand altii au nevoie de zece! De ce? Ciclurile de somn variaza. Cei care au nevoie de foarte mult somn au ciclurile lungi, de pana la doua ore! Aici intervine partea interesanta: multora dintre cei care au ciclurile de somn decalate de la obisnuitele 90 de minute nu li s-a spus, inca din copilarie, la
ce ora sa mearga la culcare. Asadar, corpul asculta de propriile semnale.
Solutia ta este sa te impui cu un orar fix in fata propriei persoane.
-Stai in pozitia sezut pe marginea patului si leagana-ti picioarele. Te vei trezi mai repede.
-Seteaza alarma ceasului pentru ultimul moment! Astfel, nu vei fi tentat sa decalezi ora
de trezire. Cateva minute de somn in plus te vor face doar sa te simti mai rau.
-Cand te scoli prea devreme, fa un exercitiu de respiratie: inspira-expira adanc pentru a lua contact cu realitatea.
-Spala-te doar cu apa rece pe fata. E un mod natural de a-ti tonifia mintea!
Părul - cum funcţionează şi cum îl îngrijim?
Înainte de a prezenta scurte explicaţii privind modul în care funcţionează părul, iată câteva adevăruri despre păr, care infirmă tot atâtea mituri:
-părul nu creşte mai repede dacă îl radeţi frecvent;
-purtarea pălăriei nu grăbeşte apariţia cheliei;
-părul nu creşte mai repede noaptea şi nici dacă îl spălaţi des;
-spălatul frecvent ori vopsirea părului nu distruge foliculul părului ("punga" în care firul de păr se dezvoltă);
-pălarea frecventă a părului nu duce la "îngrăşarea" mai rapidă a acestuia.
În stratul inferior al pielii (derma), pe lângă glandele sebacee şi glandele sudoripare mai există ceva: părul. Împânzit pe toată suprafaţa corpului, acesta constă în lungi şiruri de celule moarte pline cu cheratină (proteină care intră în structura părului, epidermei, unghiilor etc,care are şi rolul de a întări stratul exterior al pielii).
Fiecare fir de păr se formează într-un folicul - un mic "sac" în care părul este creat de celule ale pielii. Atunci când un nou strat de celule este adăugat la rădăcina firului de păr, acestea mor, iar firul devine un pic mai lung. După cum se poate observa, părul se află în aceeaşi situaţie cu pielea: celulele vii sunt la interior, cele moarte la exterior.
Tipuri de par
Deşi avem mai multe fire de păr pe centimetru pătrat decât un cimpanzeu, cele mai multe fire de păr prezente pe corpul nostru sunt greu vizibile. Acest tip de păr, subţire şi care creşte greu se numeşte păr velus.
Părul terminal este acela prezent pe cap, la subsuori, pe piept, sprâncenele, genele, în zona organelor genitale etc. După cum aţi observat, acest tip de păr este mai gros, mai lung şi creşte relativ repede. Părul creşte drept sau ondulat. Se întâmplă ca ca cei care au părul drept să şi-l dorească ondulat şi viceversa (în special se aplică această regulă femeilor). Cine dictează cum va fi părul, ondulat ori nu?
Responsabil este foliculul care în care se dezvoltă firul de păr: dacă foliculul este perfect rotund, firul va ieşi drept, dacă foliculul este oval,firul de păr va fi ondulat. Din păcate pentru unii care-şi doresc tipul de păr pe care nu-l au, nu există soluţie pentru schimbare, în afara drumului la frizerie, unde, cu ajutorul diverselor aparate şi soluţii din arsenalul oricărei frizerii serioase, se poate produce din păr drept păr ondulat şi invers.
Părul nu creşte încontinuu şi un fir de păr nu durează o viaţă. Părul are perioade de creştere şi perioade de stagnare. Din fericire, doar o mică parte a firelor de păr din capul dumneavoastră se află în "hibernare" la un moment dat, aproximativ 90% fiind în creştere. Zilnic pierdeţi aproximativ 50 de fire păr, fără ca acest lucru să semnifice că aţi început să cheliţi; în câteva zile din foliculul din care a căzut un fir "bătrân" se va naşte un nou fir de păr. În medie, un fir de păr din cap are o viaţă e 6 ani. Nu este valabilă aceeaşi cifră pentru gene şi sprâncene. Sprâncenele cresc timp de aproximativ 10 săptămâni după care stagnează restul anului. Genele, în schimb, cresc vreme de 3 luni, după care cad şi sunt înlocuite.
De ce ni se face pielea de gaina?
Aţi observat că la frig ori când sunteţi pradă unor emoţii puternice, pielea umană îşi schimbă aspectul, iar părul se ridică pe tot corpul. De ce se întâmplă astfel? Acest fenomen nu este caracteristic doar oamenilor, ci şi altor animale. Explicaţia este una de natură evolutivă: au fost timpuri când o astfel de reacţie a organismului ajuta la păstrarea căldurii în apropierea pielii.
Odată cu pierderea pilozităţii excesive, această reacţie a organismului a rămas, dar eficienţa ei este zero.
Care este rostul parului?
Suntem obişnuiţi cu părul nostru. Mulţi dintre noi investim mulţi bani pentru a-l întreţine în forma dorită. Adolescenţii, cu precădere, tind să-şi imprime propria personalitate în modul în care îşi aranjează coafura. De multe ori privind modul în care părul este tăiat putem spune dacă individul aparţine unei anume secte ori unei anume mişcări politice. Dar toate aceste lucruri nu explică de ce pe corpul nostru creşte păr...
Sunt câteva avantaje ale prezenţei părului pe corpul nostru. De exemplu, genele ne feresc adeseori de insecte care s-ar opri în ochii noştri ori de diverse resturi minuscule. Sprâncenele ajută în "deturnarea" picăturilor de transpiraţie ori ploaie ce altfel ar ajunge tot în ochii noştri. Părul de pe cap, pe de o parte protejează pielea capului de razele puternice ale soarelui, iar pe de alta, în cazul în care este frig afară, reduce pierderea de căldură prin zona capului. Nu în ultimul rând, părul din zona organelor genitale indică faptul că am ajuns la maturitate din punct de vedere sexual şi capabili de reproducere.
Ce sampon folosim?
Reclamele la şampon sunt pe cât de fermecătoare, pe atât de înşelătoare de cele mai multe ori. Aflăm că nu ştiu ce şampon minune ne va "hrăni de la rădăcină firul de păr", ni-l va "revitaliza" ori îl va "însănătoşi". Ce? Un şir de celule moarte? Toate vitaminele din lume nu le va readuce la viaţă şi nici nu ne-ar folosi un atare lucru, căci dacă celulele ar reînvia, mersul la frizer ar fi înlocuit cu mersul la chirurg. Mai bine folosiţi diversele produse ce stau la baza şampoanelor (de la urzici la portocale) pentru propria alimentaţie, decât să le irosiţi pe propriul păr.
De ce avem nevoie să spălăm părul? Pentru că sebumul produs de glandele sebacee, care în fapt protejează firul de păr, ungându-l, în timp se acumulează şi dă impresia de păr "gras", iar în plus se amestecă cu bucăţi de piele moartă a scalpului şi particule de praf de pe stradă. Şamponul dizolvă acest amestec, şi lasă părul curat, dar şi uscat şi fragil.
Uscăciunea firului de păr este combătută de şampoane prin faptul că unele conţin balsam.
Este preferabil, pentru o mai bună rezistenţă a părului, să folosiţi balsam cumpărat separat de şampon. Balsamul unge firul de păr şi îl protejează.
Spălatul zilnic pe cap nu numai că nu este indicat, dar este şi în defavoarea părului dumneavoastră. Dacă puteţi rezista 2 ori 3 zile între două spălături ale părului capului, nu se va întâmpla nimic rău. Pe de altă parte, trebuie menţionat, împotriva opiniei multora, că spălatul frecvent pe cap nu duce la apariţia mai rapidă a părului "gras". Producţia de sebum nu are cum fi influenţată de spălatul părului.
După cum probabil aţi observat, în special dacă aveţi mătreaţă, şi şampoanele anti-mătreaţă, după o vreme, în cele mai multe cazuri, produc mătreaţă. Este indicat, aşadar, să folosiţi mai multe tipuri de şampoane care se potrivesc tipului dumneavoastră de păr şi pe care să le rotiţi în timp.
Totul despre nasterea in apa
Nasterea in apa este din ce in ce mai solicitata de mamicile din intreaga lume. Fata de metoda traditionala, aceasta este mai putin dureroasa, se deruleaza mai repede si este mai relaxanta pentru mama .
Apa reprezinta un mediu propice nasterii, insa in afara de acest aspect, nasterea in apa mai are si alte beneficii: reduce durata efectiva a aducerii copilului pe lume, ofera mamei mai multa liberatate de miscare si fatului posibilitatea de a tranzita mai usor spre lumea exterioara. Totodata, apa permite o mai buna dilatare a colului uterin si are proprietati anti-spasmodice, permitand muschilor sa se relaxeze.
Faptul ca mama se poate misca dupa bunul plac si are posibilitatea sa-si aleaga pozitia cea mai confortabila pentru ea, reprezinta un mare atu. In plus, ea poate sa fie tinuta in brate si sustinuta chiar de sotul ei, care poate sa stea in bazin pe toata durata nasterii.
Prima etapa-Medicul ginecologic sau asistenta consulta mama pentru a stabili gradul de dilatare a vaginului. Tot acum, se incearca si o oarecare aproximare a manierei in care urmeaza sa fie facilitata nasterea prin dilatare. Apoi, medicul asculta bataile inimii fatului si ale mamei, uneori controland totul prin intermediul unui monitor.
A doua etapa-Este reprezentata de momentul in care fatul vine pe lume. In momentul in care i se iveste crestetul, el este ajutat sa iasa de catre medic sau de asistenta.Riscul de a inghiti apa este aproape inexistent, iar asta deoarece pruncul are suficient de mult oxigen pentru a supravietui in cazul in care se afla sub apa.
A treia etapa-In continuare, pentru a se asigura ca nou-nascutul respira asa cum trebuie, medicul realizeaza o aspiratie profilactica a mucozitatilor, atat in gura, cat si in nas.
A patra etapa-Primele guri de aer ale copilului reprezinta momentul in care plamanii acestuia se inunda cu oxigen, si deci se umfla, pentru a indeplini functia respiratorie.Acesta este pragul la care respiratia cardiaca devine cardiopulmonara, fapt determinat de necesitatea ca sangele sa primesca oxigen.
A cincea etapa-Daca tatal a fost prezent la nasterea acvatica, acum este cazul sa intervina, prin taierea cordonului oblilical al pruncului. Tatal poate intra in bazin alaturi de mama,ba mai mult, poate sta langa ea pe toata durata nasterii. El este asistat de medic in timp ce taie cordonul ombilical, insa trebuie sa urmeze in mod obligatoriu sfatul personalului calificat. In cazul in care acesta nu a participat la momentul nasterii, mama primeste ajutorul de care are nevoie de la medic sau de la asistenta.
A sasea etapa-Femeia este ajutata sa se ridice, sprijinita din spate, fie de catre tata, fie de catre personalul medical. Ridicarea trebuie sa facuta de sub axile, pentru ca in acest fel i se sustine greutatea mamei, ea fiind scutita de orice efort suplimentar. Apoi, isi poate tine in brate copilul si primi asistenta medicului ginecolog.
Travaliu mai putin dureros
Principalul rol al apei este acela de a ajuta mama sa treaca peste perioada de travaliu prin adoptarea unei pozitii naturale, instinctive, pentru a usura intreg procesul nasterii. Relaxarea musculara este benefica pentru viitoarea mama, iar contractiile sunt, in multe dintre cazuri, aproape nedureroase.
Cu toate acestea, multi medici de specialitate sunt de parere ca travaliul are rolul sau in dezvoltarea ulterioara a copilului, contractiile fiind cele care pregatesc trupul fragil al acestuia pentru viata din afara uterului. De aceea, nasterea in apa este in multe tari controversata, ea putandu-se intampla doar in anumite centre ginecologice, avand costuri destul de ridicate.
O recuperare post-natala usoara Exista cazuri in care mama iese din bazinul in care a nascut aproape imediat, fara sa necesite recuperare post-natala. Nasterea in apa este insa o metoda pretentioasa de a aduce un prunc pe lume.
Femeia care urmeaza sa nasca, trebuie sa stea scufundata in apa pentru aproximativ una pana la doua ore; temperatura medie necesita control permanent; apa trebuie sa fie pregatita dinainte pentru procedura; mediul trebuie sa fie dezinfectat si sa nu permita accesul factorilor care ar putea dauna micutului.
Ziua bună începe de dimineaţă
Regula de aur: să ne trezim firesc, calm, fără a stresa organismul. Această regulă ne ajută să începem ziua cu dreptul. Dar pentru a ne face ziua plăcută încă de la primele ore, mai trebuie să respectăm câteva reguli simple şi de bun-simţ. Care ne iau cel mult 15 minute, dar ne dau multe ore de chef de viaţă.
Trei minute pentru a ne da jos din pat.Dar nu mai mult de trei minute! Şi în aceste trei minute aprindeţi lumina dacă afară e încă întuneric. Şi cu zâmbetul pe buze întindeţi mâinile şi picioarele, aduceţi genunchi la piept în câteva reprize. Este un mod plăcut şi eficient de a ne trezi din somn.
Cinci minute sub dus .Deja aţi făcut ochi şi e bine să vă ridicaţi din pat pentru duş, o activitate necesară, dinamică şi plăcută. În plus, duşul stimulează metabolismul şi creşte secreţia de endorfine. Hormonii fericirii, endorfinele, sunt implicaţi în crearea sentimentului de bucurie şi în diminuarea durerii, stresului, depresiei. Aceşti hormoni au capacitatea de a bara drumul acestor stări neplăcute către creier, mecanism care ne duce cu gândul la droguri. Dar endorfinele sunt nişte droguri naturale, proprii organismului nostru, care nu creează dependenţă.
Important:după duş, faceţi câteva exerciţii uşoare (de respiraţie, flexare, stretching) pe un fond muzical agreabil.
Doua minute pentru o baie de lumina
Trageţi draperiile, deschideţi larg ferestrele indiferent de sezon, pentru a aerisi dormitorul şi a respira aer curat. Plasaţi-vă în faţa ferestrei, în locul cel mai bine luminat şi lăsaţi-vă scăldată într-o baie de lumină. Pentru că, aşa cum ştiţi deja, terapia cu lumină este aducătoare de bună dispoziţie, este vindecătoare de depresie. Priviţi cerul şi aveţi convingerea că, deşi sunt nori, soarele cu razele lui blânde, matinale, va încărca organismul nostru cu energia necesară pentru încă o zi de activitate.
Cinci minute pentru un mic dejun echilibrat
E o greşeală enormă să săriţi micul dejun. Azi, o felie de pâine prăjită cu ceva, mâine la fel... Şi treptat, treptat, gândiţi-vă ce v-ar plăcea să mâncaţi la micul dejun. E minunat să pregătiţi micul dejun nu oricum, ci fredonând un şlagăr preferat. Mâncaţi uşor, dar consistent. Şi neapărat, la final, un fruct: un kiwi, un măr... sau un "fresh".
Luaţi în calcul şi un suc de lămâie cu apă... Un excelent mijloc de eliminare a toxinelor...
Reguli pentru o dietă corectă
Există foarte puţini oameni care nu au ţinut niciodată o cură de slăbire. Mulţi se plâng însă că nu au dat rezultate, dar nu stiu de ce. Curele de slăbire sunt foarte uzitate, dar, din păcate, de cele mai multe ori sunt ţinute prost, iar rezultatele întârzie să apară. Iată câteva reguli ce trebuie respectate pentru ca dieta pe care o ţii să dea rezultate pe măsura eforturilor tale.
Fă sport– nu rebuie să pierzi din vedere că nicio dietă nu te va ajuta să slăbesti fără să faci si exerciţii fizice pentru că miscarea menţine metabolismul la un nivel constant.
Ar trebui să renunţi la discuţiile interminabile (cu atât mai mult dacă sunt contradictorii) de la masă dacă vrei să previi balonarea. Odată cu alimentele, vei înghiţi o cantitate mai mare de aer decât în mod normal. Acesta ajunge în stomac şi apoi în intestine. Există şi o denumire medicală pentru această senzaţie de „prea plin" pe care o creează aerul înghiţit odată cu alimentele: aerofagie. Obiceiul de a vorbi mult la masă provoacă nu doar balonare, ci şi crampe abdominale, greaţă şi regurgitaţii.
2 Mănânci prea repede
Alocă mai mult timp mesei dacă te simţi mereu balonat. Aerofagiei i se mai spune şi „boala omului grăbit", pentru că ea afectează persoanele care au obiceiul de a mânca în grabă, fără să mestece bine alimentele. Ar trebui să mănânci un aperitiv şi un fel principal în cel puţin 30 de minute pentru a preveni disconfortul abdominal. Atenţie şi la stările pe care le ai în timpul mesei! Dacă eşti nervos sau te cerţi cu cineva, vei avea tendinţa de a mânca repede, fără a realiza acest lucru.
3 Bei sucuri carbogazoase
Sucurile acidulate, apa minerală carbogazoasă şi berea nu ar trebui să existe pe masa unei persoane care se confruntă frecvent cu senzaţia de balonare. Iar dacă le bei în timpul mesei, riscul de balonare este şi mai mare, pentru că lichidele vor dilua sucurile gastrice, iar alimentele vor stagna în stomac şi vor genera gaze intestinale. O altă greşeală este folosirea paiului pentru băuturi. Odată cu lichidul, vei înghiţi şi aer.
4 Preferi pâinea albă
Alimentele rafinate şi procesate de tipul pâinii albe, orezului alb şi pastelor din făină albă sunt sărăcite de fibrele alimentare de care avem nevoie pentru o bună digestie. O persoană a cărei dietă este formată preponderent din asemenea alimente are un aport zilnic de fibre de cel mult 14 grame, în vreme ce cantitatea recomandată ar fi de cel puţin 25 de grame. Absenţa fibrelor din dietă duce la constipaţie şi, implicit, la balonare.
5 Consumi prea multe produse bogate în fibre
Teoretic, pentru a preveni constipaţia, ar trebui să incluzi în alimentaţie cereale integrale şi vegetale cu un conţinut mare de fibre. Însă în cantitate mare, mai ales cele solubile (care se găsesc în orz, ovăz, seminţe de psyllium, mere, citrice, mazăre, fasole, broccoli, roşii, varză, salată) ar putea avea chiar efectul pe care vrem să-l combatem: balonarea. În timpul digestiei fibrelor solubile, bacteriile din colon produc o cantitate mare de hidrogen, de dioxid de carbon şi, uneori, de metan. Acest lucru se întâmplă mai ales celor care trec brusc de la o dietă săracă în fibre la una care le conţine din abundenţă. Organismul trebuie adaptat treptat, aşa încât trebuie să începi cu o cantitate mai mică de cereale şi de legume.
6 Nu faci mişcare
Constipaţia a devenit o problemă tot mai frecvent întâlnită în societatea actuală, iar una dintre cele mai importante cauze este sedentarismul. Mişcarea îmbunătăţeşte motilitatea intestinală, adică mişcările de contracţie şi de relaxare ale muşchilor intestinali, aşa încât reziduurile sunt eliminate mai eficient şi balonarea poate fi prevenită. Ar trebui să faci cel puţin o jumătate de oră de activităţi fizice de intensitate moderată în fiecare zi pentru o digestie bună.
7 Nu bei suficientă apă
Există două motive pentru care un aport redus de apă te balonează. Primul este legat de constipaţie: mai puţine lichide înseamnă un tranzit intestinal mai lent, iar materiile fecale care stagnează în colon măresc volumul abdomenului. Cel de-al doilea motiv este că organismul percepe aportul redus de apă ca pe o situaţie de criză. Din această cauză, va stoca resursele existente în celule. Retenţia de apă în ţesuturi este una dintre cauzele senzaţiei de balonare. Ar trebui să bei lichide şi pentru că facilitează eliminarea fibrelor alimentare.
Grăsimile se digeră într-un timp lung
Cauza balonării este uneori alimentaţia prea bogată în alimente grase. Carnea tocată sau cea prăjită, dar şi alimentele fast-food îmbibate cu grăsime se digeră într-un timp îndelungat, în raport cu celelalte alimente. Prin urmare, în urma unei mese bogate în grăsimi, nu trebuie să te surprindă senzaţia persistentă de stomac prea plin. Dacă te confrunţi cu această problemă, înlocuieşte carnea grasă cu cea de pui, de curcan sau de viţel. :|
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
O cercetare realizată de Centrul de Cercetare în domeniul Nutriţiei, din Beltsville, Maryland, a arătat că cei care includeau zilnic în alimentaţie şi jumătate de linguriţă de scorţişoară aveau numai de câştigat, celulele lor fiind mai sensibile la insulină, convertind cu succes zahărul din sânge în energie. :|
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Cum sa supravietuiesti unui atac de cord când ești singur.
Deoarece multi oameni sunt singuri cand sufera un atac de cord, fara... ajutor, persoana a carei inima bate necorespunzător și care începe să simtă o stare de leșin, are doar, aproximativ 10 secunde înainte de a-si pierde cunoștința.
Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta prin a tusi în mod repetat și foarte energic. O respiratie adanca ar trebui să fie luata înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie sa fie adanca și prelungită, așa cum e atunci când se produce sputa din adâncul pieptului.
O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire pana soseste ajutorul sau până când inima se simte ca bate în mod normal din nou.
Respirațiile adânci, aduc oxigenul in plamani si miscarile de tuse storc inima și păstreaza sângele in circulatie. Presiunea asupra inimii, de asemenea, o ajuta sa recapete ritmul normal. În acest fel, Victimele atacurilor de inima pot ajunge la spital.
Spuneti la cât mai multe persoane despre aceasta. Le-ar putea salva viața! :|
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Grapefruit, un fruct extraordinar pentru toamna si iarna, cu culoarea lui stralucitoare si vibranta insotita de aroma dulce amaruie. Este un fruct plin de minerale si vitamine, continand in acelasi timp anumite substante care ajuta la diminuarea riscului cancerului de prostata, bolilor cardiovasculare si care in acelasi timp aduce un aport substantial de vitamina C pentru protectia impotriva gripei.
Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina A, C, B1, B2 si B5, precum si de fier, calciu si potasiu. Continutul lui bogat de vitamina C va ajuta sa vindecati mai rapid racelile dar in acelasi timp sa le preveniti. Vitamina C previne de asemenea si efectele daunatoare ale radicalilor liberi, fiind asociata cu reducerea simptomelor si a gravitatii afectiunilor inflamatorii precum astmul.
Consumul regulat de grapefruit, cate un fruct pe zi, ca atare, salata sau suc, simplu ori in combinatie cu alte citrice, previne bolile tubului digestiv, constipatia, aciditatea gastrica, ateroscleroza.
Grapefruitul rosu si roz isi datoreaza culoarea prezentei carotenoidului licopen (grapefruitul alb nu contine acest antioxidant puternic). Acesta ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi ce pot afecta celulele. Fructele si legumele care sunt bogate in licopen ne ajuta sa mentinem celulele sanatoase si sa eliminam sau neutralizam toxinele din organism.
Grapefruitul contine de asemenea si limonoid care inhiba dezvoltarea tumorilor. Aceasta se petrece deoarece limonoidele stimuleaza formarea unei enzime detoxifiante ce creeaza la nivelul ficatului o reactie care ajuta la transformarea substantelor toxice, facandu-le mai solubile, iar astfel mai usor de eliminat din organism.
Grapefruitul contine pectina, o fibra solubila care ajuta la diminuarea colesterolului. Grapefruitul rosu are un impact mai mare decat cel alb asupra reducerii colesterolului daca este folosit in dieta, deoarece prezinta cantitati mult mai mari de polifenoli.
Acest fruct minunat mai contine si naringenin, un flavonoid care ajuta repararea ADN-ului distrus al celulelor cancerigene prostatice. Riscul cancerului de prostata creste odata cu varsta. Consumand grapefruit putem ajuta organismul deoarece naringeninul aduce un aport de doua enzime reparatoare de ADN.
Grapefruitul este un fruct delicios care este usor de procurat. Alegeti fructele bine coapte care sunt usor moi dar nu alterate - acelea contin cei mai multi antioxidanti.
Pofta buna!
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Nu e de mirare ca mai multi oameni mor de cancer decât se intampla înainte. Ne întrebăm ce provoaca aceste nenorociri. Una din surse se refera la aerul conditionat din autoturisme.Este de neconceput astazi sa nu recurgi la acest lucru necesar. Dar... protejandu-va!E atat de simplu!
Mulți oameni stau în mașinile lor, de dimineata pana seara, 7 zile pe săptămână.
Vă rugăm să transmiteti cele de mai jos cat mai multor persoane, va e posibil. Sa nu fie prea târziu pentru a face unele modificări in comportamentul nostru.
Deschideți ferestrele pentru un timp, apoi intrati in masina si, după câteva minute, porniți AC. Vă rugăm să nu porniți AC de îndată ce intrați în mașină.
Iată de ce: Conform cercetarilor, tabloul de bord al masinii, scaune, AC, conducte, de fapt toate obiectele sunt din material plastic în vehiculul dumneavoastră si, expuse la caldura de la lumina soarelui, emit benzen, o toxina care cauzează cancer. O substanță cancerigenă de mare impact. Nu dai importanta la mirosul de plastic incins din masina ta pentru ca te grabesti...
Benzenul cauzeaza cancer la oase, anemie si reduce celulele albe din sange. Expunerea prelungită poate provoca leucemie si creste riscul unor forme de cancer. Acesta poate provoca, de asemenea, avorturi spontane la femeile gravide.
Nivelul acceptat de benzene este de 50 mg pe sq.ft.
O mașină parcată intr-un spatiu interior, cu ferestrele închise, va conține 400-800 mg de benzen - de 8 ori nivelul acceptabil.
Dacă masina este parcata în aer liber, în soare, la o temperatură de peste 60 de grade F, nivelul de benzen ajunge până la 2000-4000 mg, de 40 de ori peste nivelul acceptabil.
Oamenii care intra in masina, păstrând ferestrele închise, în cele din urmă vor inhala cantitati excesive de toxine benzen.
Benzenul este o toxină care afectează rinichii și ficatul. Ce e mai rău, este extrem de dificil sa o elimini din corp.
Deci, prieteni, cand plecati cu masina, vă rugăm să deschideți mai intai ferestrele și ușile autoturismului, asteptati un timp pentru evacuarea benzenului din interior, înainte de a va aseza pe scaunul din habitaclu. Nu e greu, nu? E vorba de cel mult un minut!
Sursa-mail personal.
HYUNDAI TUXON 2019//HOBBY DE LUXE EASY 2004
KOLEA -0726161036//nasalciucnicolae@yahoo.com
Numai acela este liber care iubeste libertatea pentru el si e bucuros s-o extinda si asupra altora.
(Rabindronath Tagore)