Problema mea este pe autostrada noaptea. Am oglinzi suplimentare noi noute, am incercat sa le folosesc, dar mai mult ma incurca, ma uit din obisnuinta tot in oglinzile masinii. In oglinzile suplimentare vad spatele in alt unghi si ma disturba, mi se par si prea in exterior, cam cu 20 cm mai late decat rulota pe fiecare parte, si parca aduna in ele toate farurile de pe autostrada, ma orbesc, mai ales ca la 100 km/h ma depasesc sute de masini.
Cu siguranta sunt utile, probabil merita sa te chinuiesti sa te adaptezi cu ele, probabil in alte tari sunt obligatorii, dar impunerea folosirii lor ar trebui sa tina cont de multe alte criterii. Mai ales ca fiecare sofer isi asuma responsabilitatea calatoriei si ar trebui sa poata alege sa faca cum considera ca va fi mai in siguranta.
Am gasit un ghid foarte util cu regulile din UK (in engleza)
http://www.national-caravan-council.co. ... 080805.pdf
Are o parte dedicata oglinzilor la pagina 27 - traduc partial - "trebuie sa vezi foarte clar (in oglinzi) ambele laterale ale rulotei, si la 20 m in spatele rulotei sa vezi pe fiecare parte 4 metri in lateral" - si "exista combinatii de masini si rulote care satisfac aceste cerinte fara sa fie nevoie de oglinzi suplimentare, insa sunt foarte rare". In plus oglinzile nu trebuie sa fie mai late cu peste 20/25 cm in exteriorul rulotei.
Este o intreaga problema in UK, se aplica din ianuarie 2010 noile reglementari privind oglinzile si directivele europene(71/127/EEC or 2003/97/EC) - oglinzile trebuie sa fie marcate cu e mic sau E mare - si un numar al tarii unde au fost testate.
Sanatate!