Pentru ca visurile trebuie duse pana la capat.
Nordkapp! 71º 10' 21"
Cei mai grei kilometri au fost ultimii 30.Nu mai aveam rabdare..... Vremea e perfecta, e senin si temperatura e tocmai buna. Desi mai am atat de putin, nu pot sa nu ma opresc sa nu fac poze pentru ca peisajul e superb: se urca de la nivelul marii pe cateva serpentine pana pe un platou apoi drumul traverseaza insula pana la Nordkapp. Inca o vale apoi drumul urca abrupt si dupa o curba se zareste cladirea cu restaurantul si magazinul de suveniruri si parcarea cu o mare de rulote.
Nu am vazut atatea rulote intr-un loc niciodata!
E ora 18.00 si in parcarea de la Nordkapp, toti rulotistii care ajung, se dau jos din atelaje si se imbratiseaza fericiti. Am reusit si noi! dupa mici peripetii iata-ne aici! si dupa atata ploaie si frig, iata ca ma avut noroc si am prins o zi perfecta. Nici nu speram la mai mult! E momentul la care visam inca de la Anul Nou cand mi-am propus sa fac asta.
Am prins la Nordkapp cea mai frumoasa zi din toata calatoria. Soare toata ziua, nici gand macar de vreo idee de ploaie. Dar batea un vant de te dadea jos. Si ne bucuram de un apus de poveste.
Asa se face ca ne-am întors acolo la ora 3 dimineata si-am putut sa fac poza ACEEA. Poza pe care mi-o doream de mai bine de un an. N-aveti idee ce fericit eram.
Globul Pamantesc, acest monument înaltat în anul 1977 pe stanca abrupta, la 307 metri deasupra Oceanului Arctic, marcand punctul extrem al continentului european, este simbolul Nordkapp.
Apropo, ca sa vedeti ce înseamna sa ai creier si viziune. Nordkapp este cel mai nordic punct al Europei în care se poate ajunge pe sosea, doar ca nu este pentru ca asa s-a nimerit. Nu s-au trezit norvegienii într-o dimineata si-au constatat ca exista un loc unde se poate ajunge pe sosea, iar locul ala, coincidenta, este cel mai nordic punct la Europei.
Nordkapp a devenit cel mai nordic punct al Europei pentru ca oamenii astia, norvegienii, au construit o sosea pana la el. Altfel, cel mai nordic punct al Europei ar fi fost cu vreo 36 de kilometri mai la vale, adica acolo unde faci la stanga din drumul principal, sa urci la Nordkapp. Doar ca acolo unde faci la stanga e camp, nu e nimic spectaculos, nu e stanca aia imensa care chiar îti da impresia ca ai ajuns la capatul Pamantului.
Dar norvegienii s-au prins de potentialul turistic al stancii aleia imense care se termina în mare. Asa c-au facut The Globe Monument acolo si-au mai tras si-o sosea pana la el. Rezultatul? Acum e pelerinaj. Peste 300.000 de turisti ajung în fiecare an la Nordkapp (conform
https://www.norwegianamerican.com/nordk ... he-people/). Daca fiecare turist cheltuie macar 1000 de euro, faceti voi calculele.
La un moment dat am numarat 28 de autocare în parcare. Altele soseau abia atunci. Turisti straini, în special asiatici, coborau valuri-valuri si se îndreptau plini de entuziasm si nerabdare spre platforma de belvedere.
Pot afirma ca dintre toate locurile prin care pasii m-au purtat în calatorii turistice, Nordkapp - cu tot ceea ce reprezinta el - va ramane de neegalat în amintirile mele.