Pagina 1 din 1

Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 05 Mai 2014, 14:21
de Constantin Curelea
Pentru o corecta informare a celor care citesc forumul ar trebui sa reanalizam daca este sau nu eficienta deplasarea in concediu cu RV-ul.
Pare a fi o forma ieftina de turism.
Realitatea este alta.
De la achizitie, intretinere si apoi utilizare, RV-ul ca mijloc de transport, este costisitor.
Se incadreaza in sfera pasiunilor, a placerilor, deci este scump.
Pe mass media acest gen de turism este promovat ca fiind practicat de cei cu venituri putine care nu-si permit cazarea la hotel sau pensiune.

Care considerati a fi principalul avantaj de deplasare si cazare in aceste conditii ?

PS. Tema s-a mai dezbatut cu multi ani in urma.

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 05 Mai 2014, 16:13
de Cosmin Prund
De cate ori spun unui non-rulotist ca am rulota aspune "Ah, nu mai platesti nimic la cazare". Din pacate este o impresie gresita dar foarte raspandita. Cei din Media nu fac decat sa popularizeze treaba asta, nu cred ca au inventat-o ei. De fapt cred ca rulota nu este deloc o investitie buna daca socotesti costul cazarilor! Exemplu: o rulota 2nd hand bunicica poate fi 5-10 mii de euro. Daca se imparte suma pe 10 ani de utilizare inseamna 500-1000 euro/an platiti IN AVANS pentru cazare, la care se adauga costurile suplimentare cu deplasarile + pretul camping-urilor. Asta ca sa nu facem socoteala pentru o rulota noua folosita maxim 5 ani.

De ce merg eu cu rulota:
  • Pentru ca la ora 7-8 dimineata imi beau cafeaua la aer liber in fata rulotei, indiferent de vreme: iarna, vara, ploaie. Ok, daca bate vantul stau in rulota :)
  • Pentru ca inainte sa-mi beau eu cafeaua copiii deja au iesit la o tura cu bicicleta!
  • Pentru ca pot sa-mi organizez concediul asa cum vreau, sa-mi modific traseul cum vreau fara sa am nevoie de rezervare.
  • Pentru ca cele mai bune locuri de plaja la mare sunt in camping: hotelurile sunt prea mari ca sa "fii pe plaja"
  • Pentru ca am mai multa incredere in conditiile de cazare din rulota mea decat in conditiile de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune ieftina.
  • Cand merg cu rulota gasesc o toaleta curata cu apa curenta, sapun lichid si prosop curat in fiecare parcare si in fiecare benzinarie. Acest avantaj mi se pare din ce in ce mai important!
  • La rulota pot sa gatesc ce vreau eu. De exemplu peste de la piata de peste in Croatia. Daca merg la hotel pot sa fac doar poze in piata de peste :)
  • Pentru ca mersul cu rulota e o mica aventura. Mersul la hotel este de cele mai multe ori rutina.
  • In cele mai multe camping-uri pot sa-mi iau cainele. Recunosc, la mine prima data a venit rulota pe urma catelul, dar daca n-aveam rulota sigur nu-mi luam catel.
Cu siguranta lista poate continua...

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 05 Mai 2014, 18:29
de Nelu Predonu
... binenteles !
Majoritatea posesorilor de RV-uri provenim din fosti cortisti, fiind de mult obisnuiti cu iesirile in natura, cu bucuria petrecerii timpului liber in mijlocul acesteia.

Fiind posesor de camper, pot spune ca si dpdv. material acesta imi ofera costuri mult reduse fata de turismul hotelier.

In minte imi vine chiar ultimul concediu facut anul trecut in afara tarii. Cu un consum mediu al camperului de cca. 7-8 l %, similar cu al vechii masini de concediu (Rav 4), am parcurs cca. 6000 km intr-un timp de 19 zile, cheltuind pe cazare nici mai mult nici mai putin de 53 euro (3 nopti in camping). Deci, doar 3 nopti in camping dintr-un total de 19. Restul de 16 nopti le-am petrecut off-camping in parcari amenajate in orase sau in afara lor, pe drumuri forestiere de munte in parcari scutite de taxe. Din pacate, nu acelasi lucru poate fi facut cu rulota.

Asa ca din punctul meu de vedere turismul cu camperul din dotare este mult mai economic decat turismul la hotel sau pensiune si spun asta nemai amintind de avantajele mai putin materiale mentionate de Cosmin anterior.

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 05 Mai 2014, 21:05
de ionutcostache
Eu incerc sa evit sa evaluez totul in bani. Libertatea de a campa in natura, fie cu cortul, fie cu un RV nu poate fi cumparata cu bani. Dupa mine, rulotismul este un mod de turism si petrecere a timpului liber foarte ieftin. Spun asta poate si pentru ca nu cred ca voi intra vreodata intr-un camping. Ma bucura libertatea de a calatori fara sa depind de programul hotelurilor.
Strict pe partea economica, supraconsumul de combustibil (tragand o rulota), este mult inferior costurilor cu cazarea la motel sau hotel. Libertatea de a te urca in pat, in centrul Berlinului, de exemplu, nu cred ca se poate evalua in bani... :twisted:
O omleta sau o supa preparata in rulota sunt mult mai ieftine (si mai sanatoase) decat orice meniu la cel mai ieftin restaurant.

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 05 Mai 2014, 22:59
de Cosmin Prund
Incet-incet se disting "ramurile" RV-ismului: Rulota, Camper-vanul, Camper-ul; Excursia de-o saptamana in concediu si de 6 luni (sau 6 ani) la pensie.
Cred ca socoteala asta (in spiritul numelui topic-ului, "se merita?") este utila in primul rand celor care se uita la RV de pe margine. Dupa ce te-a prins microbul... nu mai conteaza. Cum bine spune d-l Curelea, si rulotismul este un Hobby; Dar nu e un hobby ieftin eu m-as bucura sa nu se mai amageasca lumea cu aceasta idee.

Excursie Bucuresti-Berlin cu 3 zile petrecute in Berlin se poate face cu Camper-van-ul. Avem 1600 x 2 = 3200 km de parcurs. La un consum mediu de 7.5% asta inseamna 240 litri de motorina; La un cost de 1,45 euro/litru avem minim 348 euro. In realitate vor fi mai muli si kilometrii, si euro-ii. Preturile la motorina pe autostrada sunt mai mari decat media si daca se iese de pe autostrada se fac km in plus. Daca luam distanta pe un sens de mers, 1600 km, asta se poate face relativ comod in 4 zile (aprox 400 km pe zi). Bineinteles ca sunt unii care ar face 1600 km intr-o singura zi, fara oprire, dar cred ca 400 km pe zi e o valoare rezonabila. Asadar avem nevoie de 4 + 4 + 3 = 11 zile pentru excursia de Berlin, din care 8 zile sunt "la volan" - e drept, si in zilele de volan mai vizitezi cate ceva, mai ales cu camper-van-ul (se poate opri, vorba d-lui ionut costache, in centrul orasului). Se adauga cheltuieli cu mancarea si minim cateva zile in camping pentru a putea goli si reumple rezervoarele. Sa zicem ca mai pun 100 euro pentru cele cateva cazari in camping + mancare pe drum.

A doua varianta ar fi Bucuresti-Berlin cu 3 zile in Berlin cu avionul. Acum am facut o interogare si se pot lua bilete pentru 2 persoane, dus-intors, pentru 438 euro. La care se adauga 2 nopti de cazare. Booking afiseaza suficiente oferte la hoteluri de 3 stele cu preturi sub 50 euro per noapte; Sa zicem ca adaugam 100 euro pentru cazare.

Cod: Selectaţi tot

              Durata excursiei:  Costul cu deplasarea si cazarea  Cheltuieli in Berlin
Camper-van:   11 zile            448 sau mai mult (348 + 100)     identice/irelevante
Avion+hotel:  3 zile (weekend!)  538 (438 avion + 100 hotel)      identice/irelevante
Din punct de vedere al eficientei si costurilor lucrurile nu-s deloc clare. Avion+hotel este FOARTE aproape ca pret de campervan+offcamping+cateva zile in camping si in plus varianta cu avionul are avantajul urias al timpului de deplasare mult mai scurt! Pe de alta parte excursia in format campervan cu multe cazari "off" nu este neaparat accesibila oricui. Eu am 2 copii, n-as pleca cu ei intr-un van pentru 11 zile din lipsa de spatiu. In plus la socoteala pentru "campervan" trebuie luata in calcul si AMORTIZAREA van-ului!! Van-ul costa N mii de eruo, dupa 5 ani de folosinta daca-i vandut va costa semnificativ mai putin. Diferenta (in mii de euro) trebuie impartita la numarul de zile in care van-ul este *efectiv* folosit.

Pe urma este de mentionat ca aceasta socoteala nu este valabila pentru rulota sau autorulota: nu poti parca rulota in mijlocul berlinului pentru economie de bani, si o autorulota (nu campervan) este cu siguranta prea mare pentru a fi parcat in centrul orasului. Costurile cu combustibilul la rulota/autorulota sunt mai mari decat la van. Amortizarea autorulotei este cred mai mare decat la campervan.

Sa nu ma intelegeti gresit: nici eu nu-mi socotesc zilele cand sunt plecat cu rulota in bani! Sunt doar constient ca "altii" ar putea face aceeasi excursie, mai ieftin, fara rulota. Si uneori ar putea face excursia chiar mai bine.

Excursia cu RV-ul "se merita" pentru ca e frumos, ne place si cat timp putem - nu ne intereseaza cat costa.
Din punct de vedere financiar "se merita" numai in conditii speciale: foarte multe zile petrecute in rulota, eventual cu deplasari scurte intre statii. Sunt convins de exemplu ca vesticii care pleca 6-12 luni cu rulota sa viziteze europa, fac 150-200 km dupa care stau 2 zile intr-un loc, intr-adevar fac o economie uriasa. Pentru cine merge o saptamana la mare in concediu... nu cred. In Grecia la mare camping-ul costa cat pensiunea. Si in Romania se gaseste cazare la pensiune pentru tariful perceput de camping-urile mai rasarite (S, GPM).
Pentru Romania mai ramane varianta cazarii off-camping, dar asta e sub semnul intrebarii. Legal nu mai exista, in practica cine poate sti cat va mai functiona...

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 06 Mai 2014, 09:28
de Constantin Curelea
La Vampire Camping, in perioada 1-3 mai 2014, au fost 20 echipaje olandeze, in circuit est european.
Dupa o sedere de 2 zile in camingul EL Dorado de langa Cluj Napoca si vizitarea imprejurimilor, la Bran au vizitat, cu autocarul, zona.
Au servit masa la restaurant si seara, se retrageau la RV-uri.
Duminica au plecat spre Bucuresti, camping Casa Alba, ca apoi sa se deplaseze spre Bulgaria.
Circuitul insumeaza peate 3000 km si este organizat sub egida ACSI.

Este un exemplu de imbinare a placerii de turism RV si de cel cu servicii platite.
Nu stiu cate RV-uri erau proprietatea lor si cate erau inchiriate.
Oricum erau de fabricatie peste anul 2000 iar utilizatorii lor in varsta de peste 60 ani.

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 18 Ian 2015, 20:53
de Valentin Busca
Un DA hotarit ,acum explic de ce:
De multi ani doream sa imi i-au un wohnmobil,motorhome,camper.... Totul s-a intimplat in 2012 sept. cind am fost " jefuit " la turci la AL in 8zile am cheltuit 2300euro. Dar nu asta e problema ,am muncit un an ca sa plec in concediu si ce am facut.O zi pe drum dus ,una intors ce au ramas 6 .Din care 3 zile am zacut in camera facind toti 3 TOXIINFECTIE alimentara .Va intreb ce au ramas =3 zile
Atunci zis ca in TR. si AL nu mai calc, acum numai pot spune asta. Este o diferenta enorma intre Turcia AL si CASH.
In 2014 am mai incercat o data si diferenta se vede atit dpdv. al km. facuti cit si financiar. Asadar in 11 zile cit am haladuit am facut 4000 de km si am cheltuit 950euro. Am avut tot ce imi trebuie 7-8 zile mincare si bautura,sucuri...etc. Restul de 4 zile am mincat la restaurantul din Dereli cel putin o masa pe zi la care nu cheltuiam mai mult de 25-35 TL pe 3 portii (feluri ) diferite de mincare si apa. Restul aveam cumparat din supermarket (berea ) iar carnea luata de la macelarie de pe drum la fel si fructele cu piinea. Nu mai vorbesc de pestele cumparat deja curatat numai de pus in tigaie sau jar.
In 2013 -Italia din nord pina la Roma 7000km cu 1600euro .
Concluziile le trageti voi ,cei ce cititi aceste rinduri ,dar nimic nu se compara cu libertatea de a face ce vrei in concediu. Acum nu imi mai programez nimic ,pentru ca stiu ca nu pot .

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 06 Mai 2015, 20:58
de Daniel_Matei
Salut! Voiam sa te intreb cum trage Loganul de 1,4 rulota? Multumesc

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 30 Iun 2015, 19:20
de silviu ignatius
Logan 1.4 trage o rulota, dar cu cresterea consumului destul de subtsnatial. eu am 1.9tdi si rulota destul de usoara si aerodinamica si totusi se simte. Rulota nu se simte in spate cand ai o masina de la 2 litri in sus. In rest se simte la orice autoturism.

Re: Se merită turismul cu RV-ul ?

Scris: 30 Iun 2015, 19:33
de Doru Bodeanu
Am avut o rulota mma 900 kg pe care o trageam cu logan 1,4. Manca chibrite nu alta loganul, mergea snur. Consuma 8 la suta pana la mare si inapoi, cu vit. max.90 km ora. Trage bine daca greutatea nu e prea mare si nu e silit la demaraje.