Am tot sperat sa am timpul (si dispozitia) sa fac un filmulet de prezentare, la fel cum am facut pentru modul de identificare a coordonatelor in Google Earth si in Google Maps. Odata si-o data se va gasi si timp... pana atunci:
---
Fiecare locatie de pe harta ClubRV este insotita de o pagina de descriere, pagina in care putem include informatii oricat de detaliate despre respectiva locatie. Putem folosi text, imagini si chiar videoclipuri youtube. Ajungem la aceasta pagina urmand link-ul din harta ClubRV. Odata ajunsi pe pagina respectiva putem incepe sa o modificam folosind comanda
"Modificati Pagina" din meniul
"Wiki Tools". Pentru o locatie nou adaugata (sau care nu contine nici o descriere) textul pe care ni-l prezinta Wiki arata cam asa:
Exemplu extras din pagina pentru Cheile Oltetului scrie:
<locatie> Denumire = Cheile Oltetului
GPS = 45.214336111111, 23.774438888889
Fel = off
Tara = Romania
Adresa = Polovragi
Judetul = Gorj
</locatie>
Puteti adauga orice fel de descriere, dar este indicat sa faceti prin inserarea textului deasupra cartusului care incepe cu
<locatie>. De exemplu, acel text ar putea fi modificat sa arate in acest fel:
Exemplu extras din pagina pentru Cheile Oltetului scrie:
=Locatia=
[[Media:Imagine de la Cheile Oltetului.jpg|200px|left]]
Descrierea locatiei aici.
=Harta=
<locatie> Denumire = Cheile Oltetului
GPS = 45.214336111111, 23.774438888889
Fel = off
Tara = Romania
Adresa = Polovragi
Judetul = Gorj
</locatie>
Interesant in acest exemplu este textul pe care l-am inserat deasupra cartusului cu
<locatie>, si pe care-l reiau aici, separat, pentru a-l putea explica in detaliu:
Ce am inserat deasupra cartusului cu LOCATIE scrie:
=Locatia=
Descrierea locatiei aici.
=Harta=
Se observa aici markup-ul folosit pentru Wiki. La fel ca si aici pe forum, se folosesc unele coduri pentru a obtine diverse formatari ale textului. Textul aflat intre semne egal este transformat in titlu de sectiune. In acest fragment de text Wiki avem definite doua titluri de sectiune: "Locatia" si "Harta". Este indicat ca descrierile sa fie, in general, rupte pe sectiuni, pentru a fi mai usor de citit. De asemenea este important de urmarti ce se intampla cu paragrafele de text. Pentru a obtine un paragraf nou de text este nevoie sa lasati un rand text liber.
Observati de asemenea codul (markup) utilizat pentru a include in descriere o imagine:
Acest cod face ca in descrierea respectivei locatii de campare sa fie inclusa o imagine cu numele
"Imagine de la Cheile Oltetului.jpg", redimensionata sa aiba doar
200px si aliniata la stanga (left) fata de text. Imaginea nu este necesar sa existe in prealabil: Daca nu exista, Wiki va afisa in pagina un link cu rosu, si atunci cand urmam acel link ni se permite sa incarcam imaginea din calculatorul nostru. Numele pe care-l dam imaginii pe Wiki nu trebuie sa corespunda numelui pe care imaginea il are pe calculatorul local. Din contra, este indicat sa folosim un nume care sa descrie cat mai bine imaginea - in acest caz am botezat imaginea "Imagine de la Cheile Oltetului.jpg". Daca as avea o astfel de imagine la mine pe calculator, probabil s-ar numi DSC00123.JPG, sau ceva similar (nume dat de aparatul foto). De asemenea, imaginea de pe calculatorul meu nu trebuie sa aiba dimensiunea de 200px asa cum se specifica in acest fragment de Markup. Wiki accepta o imagine de orice dimensiune, urmand ca atunci cand se afiseaza pagina sa se afiseze o imagine micsorata la doar 200px. Imaginea la dimensiunea originala ramane insa in memoria Wiki si daca dam click pe poza vom putea accesa imaginea la dimensiunea initiala.
Nu este nevoie sa memorati Markup-ul pe care-l foloseste Wiki. De exemplu, daca doriti sa includeti o imagine intr-o pagina, cel mai simplu este sa identificati o alta pagina care contine un element similar, sa utilizati comanda "Modificare pagina" din "Wiki Tools" si sa copiati (cu copy-paste) fragmentul de Markup care va intereseaza. Veti putea modifica respectivul fragment dupa necesitati.
Nu trebuie sa va faceti prea multe probleme in ce priveste aranjarea in pagina a informatiilor, la fel cum nu trebuie sa va faceti probleme daca STRICATI ceva, sau daca rezultatul pe care-l obtineti nu este cel mai potrivit. Cel mai important lucru pe Wiki este informatia, daca ati reusit sa introduceti in Wiki informatii utile, ma ofer voluntar sa le formatez sa arate frumos :) Imi dati un PM si ma ocup. Formatarea o poate imbunatati, in fapt, oricine! De asemenea nu va faceti probleme daca ati STRICAT ceva. Este practic imposibil sa stricati cu adevarat ceva, pentru ca fiecare pagina de pe Wiki are in spate un intreg istoric cu toate modificarile efectuate vre-odata. Daca de exemplu ati dorit sa imbunatatiti continutul si din intamplare s-a intamplat ceva si locatia a disparut cu totul de pe harta este suficient sa anuntati pe cineva care "se pricepe" si va putea vedea exact ce ati modificat, va putea apoi sa re-aduca continutul pierdut din istoric.