Bine ai venit intre noi Aurelian!
Desi am mai povestit pe undeva, da-mi voie sa-ti spun cum am rezolvat noi problema carligului. Si noi am fost in situatia de a monta dispozitiv de tractare la Ford Fiesta nou-nout, in conditiile in care doream sa nu pierd garantia de 4 ani, dar nici sa nu ma jupoaie de bani dealerul :(. Si atunci am procedat in felul urmator: m-am apucat si am dat telefoane pe la toti dealerii Ford din Bucuresti si orasele apropiate. Am gasit in provincie un dealer Ford care a acceptat sa imi monteze un dispozitiv de tractare in conditii de garantie, cu o singura conditie: acel dispozitiv sa fie omologat. Cu acest raspuns am inceput sa caut cel mai ieftin dispozitiv de tractare (pentru o masina data, dispozitivul de tractare este identic, indiferent de fabricant; si atunci, de ce sa platesc mai mult doar pentru firma??? Pun pe masina carligul, nu firma :P ). L-am gasit la un distribuitor de piese si accesorii auto, l-am cumparat si apoi l-am montat la acel dealer Ford. Dispozitivul de tractare l-am cumparat cu factura, certificat de omologare emis de RAR si certificat de garantie.
Financiar, lucrurile au stat cam asa: cea mai "tare" oferta a fost de la un dealer Ford din Bucuresti care sub pretextul (fals, evident) ca daca nu cumpar si dispozitivul de tractare de la el, pierd garantia: circa 700 RON carligul; circa 800 RON instalatia electrica pentru Ford Fiesta; circa 140 EUR +TVA manopera de montaj. De la aceasta oferta am ajuns in final la urmatoarele sume: 420 RON carligul cu instalatia electrica (standard, nu specifica Ford Fiesta) inclusa in pret; 113 RON cu TVA inclus pentru manopera si ceva maruntis pentru motorina de deplasare. Timp total de montaj: 2 ore, cu ochii pe ceas (pentru ca dimineata am montat carligul si dupa amiaza am plecat in concediu). Asa ca, in concluzie, exista mai multe scenarii posibile. Pentru detalii, da-mi un mesaj pe adresa de email, caci nu vreau sa se considere ca fac reclama.
In ceea ce priveste alegerea rulotei, lucrurile stau, in opinia mea, cam in felul urmator: cate persoane vor folosi acea rulota? Trebuie sa aiba baie (cu / fara dus)? Vreau sa fiu independent de o sursa de curent (rulota sa aiba acumulator propriu)? Despre masa maxima autorizata a rulotei au mai scris si alti colegi de pe forum. Ar trebui sa te limitezi la o masa maxima autorizata de 800 kg din mai multe motive: unul ar fi protejarea intregului lant cinematic (motor-ambreiaj-cutie de viteze-planetare) si nu doar a motorului, cum spunea Eugen Petrescu; un alt motiv ar fi ca o rulota cu greutate mai mare de cele mai multe ori are si dimensiuni mai mari, care influenteaza negativ stabilitatea intregului atelaj (masina are dimensiuni reduse facand parte din clasa mica, la fel ca Ford Fiesta, Citroen C3, Peugeot 206, VW Polo). Daca iti doresti mai mult confort, adica o camera de baie, trebuie sa te orientezi catre rulote fabricate cel mai tarziu pana la inceputul anilor 90. Motivul acestei recomandari este urmatorul: odata cu trecerea anilor rulotele au devenit din ce in ce mai mari si din ce in ce mai grele. Astfel incat este foarte greu sa gasesti o rulota usoara care sa aiba si baie. Nu este imposibil, insa la fel ca si la carlig, trebuie "sapat". Noi am cautat o astfel de rulota (avem MMA admisibil 750 kg la masina, insa sunt reali si nu mai trebuie aplicata regula de 75-80%) timp de 3 luni si jumatate. Dar pana la urma am gasit-o si ne simtim foarte bine cu ea, desi are doar 350 cm lungime (imagini gasesti aici:
viewtopic.php?f=23&t=1423). La fel ca si la partea cu carligul, daca ai nevoie de informatii suplimentare nu ezita sa scrii, fie pe forum, fie pe adresa de email din semnatura.
Asteptam sa vina primavara si speram ca vom putea sa ne reintalnim cu toti prietenii mai vechi sau mai noi. Succes!