Pagina 1 din 1

Mentenanță camper van

Scris: 13 Feb 2019, 12:52
de lesovici ionut
Sunt interesat de mentenanța aplicabilă unui camper van - ce ar trebui sa facem in plus fata de reviziile dubei?

Intrebarile pe care le am in cap acum sunt:

1. Trapele (Heki) montate pe plafon trebuie (re)etansate la intervale regulate de timp? - ma gandesc ca soarele actioneaza si poate distruge siliconul utilizat la etansarea acestora. Am vazut in Germania campere (de vanzare) de 2-3 ani cu ~25000 km la bord si infiltratii de toata frumusetea.

2. Ferestrele laterale montate de carosieri trebuie (re)etansate? Argumentul e similar cu cel de la pct 1, dar nu am vazut infiltratii.
A avut cineva experiente neplacute cu infiltratii in camper van? Cum le prevenim?

3. Suprafetele acrilice ale ferestrelor montate de carosieri trebuie ingrijite in anume fel?
Dealerul de la care am cumparat camperul mi-a dat un lung materiale informativ despre ferestrele acrilice - evident in Germana! Persoana care se ocupa de livrari (angajata la acel dealer si foarte de treaba) mi-a explicat ca ar trebui sa aplic polish pe suprafetele acrilice cel putin 1 data pe an / preferbil de 2 ori pe an, primavara si toamna; polish-ul nu numai ca ar estompa / indeparta zgarieturile superficiale dar e util si ca protectie UV; polish-ul ar trebui aplicat folosind carpe de bumbac - niciodata folosind microfibra.
Aveti experienta cu polish-area suprafetelor acrilice? Se mai fac alte tratamente?

4. Trapa care ofera acces la caseta WC are aplicata, intre rama exterioara a trapei si tabla dubei o garnitura care, la mine, arata destul de rau. Dealerul mi-a aratat ca, in interior - pe fata interioara a peretelui de tabla al dubei e pus silicon si ca nu ar trebui sa intre apa.
Intrebarea e aceeasi: se face (re)etansare?

5. Siliconul din duș nu e 100% ok. Sunt parti lipsa si parti dezlipite. Sa zic ca e 95% ok - 5% deteriorat / lipsa.
Se face (re)etansare? / Ce se foloseste?

6. Curatarea rezervoarelor de apa: apa uzata / apa proaspata. Ce substante folositi? La ce intervale?

7. Curatarea casetei WC si celelalte "treburi mirositoare" - imi e clar, fiind tratate in topic separat.

8. Verificarea suruburilor mobilei: la ce interval verificati / strangeti acele suruburi? Eu am gasit 3 suruburi desfacute - camper van-ul fiind nou... si nu am facut o verificare exhaustivă.

9. In cazul exfolierii stratului exterior / decorativ al placajului din care este facuta mobila: se poate lipi? Putem face ceva pentru a preveni exfolierea?

10. Bateria auxiliara - imi este clar ca trebuie sa fie cat mai aproape de incarcare 100%.

11. Truma - scrie in manual ca trebuie pornita cel putin 1 data pe luna.

12. Dupa fiecare drum, inainte de parcare eu vreau sa scap de apa din rezervoare, Truma, furtuniri / tubulatura...etc. Astfel, inainte de a porni pe drumul de intoarcere, golesc rezervoarele (apa curata si uzata) deschid valvele Trumei, actionez pompa sa fiu sigur ca nu e presurizata dupa care o deconectez si deschid robinetele bucatarie/baie, pentru a permite aerului sa ia locul apei in circuit. Mereu sunt uimit de cata apa ar ramane daca nu as conduce duba (acceeratiile, franele, virajele ajuta!).

... Altceva? Alte sfaturi?

Re: Mentenanță camper van

Scris: 13 Feb 2019, 13:29
de Marius Dulcu
GARAJ !!! Si deja ati rezolvat 80%.

Re: Mentenanță camper van

Scris: 13 Feb 2019, 16:08
de Nelu Predonu
Domnul Dulcu are perfecta dreptate. Daca nu un garaj, macar o copertina va proteja camperul de apa si UV.

1. Eu, in noua ani si jumatate am resigilat trapa din fata o singura data si asta banuiesc ca datorita aerodinamicii precare a acesteia. La peste 120km/h curentul de aer dadea sa mi-o salte in mers. Un paravant in fata ei cred ca ar rezolva problema.
2. Am avut infiltratii la una dintre ferestre. La demontare am constatat ca suruburile care prindeau rama erau de o foarte proasta calitate. Din vreo douazeci si ceva de suruburi peste jumatate erau cazute. Am prins un astfel de surub intre doi patenti si l-am rupt de la jumatate fara nici un pic de efort, parca era din sticla.
3. Nu stiu, nu cunosc, nu am avut probleme de matuire sau de schimbatul aspectului, dar cred ca polisarea lor repetata (1-2 ori/an) nu le va face bine.
4. Nu cred ca trebuie sa-ti faci probleme, e prematur.
5. Da, cred ca merge silicon sanitar.
6. Le-am curatat, dar nu foarte des, cam la 2-3 ani. Am folosit solutii de la Thetford.
7. -
8. Cred ca e bine sa faci aceasta operatie acum, cand camperul este nou. Acum, in primele drumuri suruburile slabe din fabrica ale mobilierului vor putea fi identificate mai usor. Odata stranse cum trebuie nu cred ca se vor mai slabi. Operatia de verificare in timp e bine sa o faci la inceput de sezon, cand esti "statut" :))) si ai ceva timp la dispozitie.
9. Din pacate, ai avut ghinion cu acele exfolieri, a fost prima daca cand am vazut asa ceva. Petru remediere cred ca ar trebui sa consulti un specialist in domeniu. Pentru a preveni exfolierea nu cred ca exista solutii, mobilierul acestor vehicule trece prin temperaturi extreme pe care nu ai cum sa le eviti. Poate tot specialistul iti poate da mai multe amanunte/solutii.
10. Important este sa nu o lasi sa ajunga "pe rosu".
11. Fiind vorba de o Truma Diesel si daca asa scrie in instructiuni, atunci e musai sa respecti indicatiile fabricantului.
12. E bine cum procedezi. Important este ca operatia de golire sa o faci pe un teren cat mai plan.
lesovici ionut scrie: 13 Feb 2019, 12:52 ... Altceva? Alte sfaturi?
Pentru toate operatiile de reetansare este important sa folosesti numai "Sika 710 lastomer" achizitionat in culorile care te avantajaza (alb, gri, negru). Acesta este cam singurul mastic butilic care iti permite revenirea fara mare deranj si risc de zgariere a suprafetelor la curatare. Atentie ! Produsul trebuie sa fie in termenul de garantie care la Sika este de 12 luni de la data inscrisa pe tub ! Nu-ti recomnad ca la achizitie sa-ti iei mai mult decat iti trebuie strict pentru etansarea preconizata, cu gandul ca... cine stie cand iti vei mai face vreo resigilare. Perioada de utilizare a produsului dupa cum ziceam este foarte scurta.

Odata cu verificarea suruburilor de la mobilier, sau poate mai des, este bine sa verifici suruburile balamalelor... in special la usile care au o greutate mai mare.

Am vazut ca ai in echiparea campervanului acel kit parasolar pe parbriz si geamurile laterale. Am avut probleme cu cel de la parbriz. Mi s-a dezlipit de la stalpul din dreapta. Merge lipit cu un scotch dublu adeziv de buna calitate pe care trebuie sa-l tai cu atentie in lung la latimea necesara.

Eu am avut probleme cu canturile/chederele din ABS/plastic de la mobilier. Lucreaza destul de mult la diferentele de temperatura vara/iarna.

Verifica periodic daca bateriile (motor, rulota) se incarca in timpul mersului. Odata pornit motorul dupa maxim 1 minut fascicolul de leduri trebuie sa fie aprins la maxim (ultimul led verde). Aceeasi verificare sa o faci si la legarea stationara, la sursa de 220v.

Periodic (6 luni-1 an) este indicat ca garnitura de etansare de la rezervorul wc sa fie "revergorata" :))) isi pierde in timp elasticitatea. Exista parca o solutie la Thetford pentru treaba asta.

Verifica daca usile din spate si cea mobila sunt izolate pe interior. La mine nu erau. Ar fi foarte bine sa le izolezi. Materialul potrivit ar fi... placa adeziva armaflex sau K-FLEX ST DUCT la grosime (6-8-10-12-15-20-30mm)... functie de cat te tine buzunarul.

Am vazut intr-una din poze ca pe tabla laterala mai spre spate a campervanului, pe partea soferului, ai o infundatura destul de inestetica. O poti rezolva fara a apela la vreun atelier specializat prin tragere cu o ventuza.

Cateva sfaturi referitoare la partea din fata, motor.

Evita functionarea motorului la relanti mai mult de 5, maxim 10 minute.
Nu accelera motorul diesel inainte de taierea contactului (oprire), cum se mai practica la benzinare. Inainte de oprire lasa-l sa mearga 15-20 secunde la relanti.
Dupa mersul in regim ridicat de turatie (autostrada, rampe lungi), inainte de oprirea motorului, lasa-l sa mearga 2-3 minute la relanti.
Verifica periodic in pante daca hill holder-ul isi face treaba.

Re: Mentenanță camper van

Scris: 14 Feb 2019, 08:53
de lesovici ionut
Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi! :)

Garaj ... ar fi minunat. Eu stau la bloc. Am mai lasat masina la Rin Grand Hotel (Aveam o Mazda cabrio) - o sa verific inaltimea, dar nu cred ca incape. Stiti vreun garaj cu plata in care sa incapa duba?

Garnitura WC la mine era uscata; nu e crapata - se vede ca e nou-nouta, dar avea nevoie de lubrifiere. O sa dau cu ulei siliconic pentru cauciuc (cu el dau pe toate chederele).

Usile din spate si cea laterala / mobila nu cred ca sunt izolate. Vreau sa le desfac sa pun K Flex ST Duct. Trebuie sa verific daca exista gauri de scurgere a apei - sa nu le astup. La -14 grade am pus o paturica de flis pe usile din spate (prinsa in chedere) - a facut o diferenta enorma! Cand da caldura o sa le desfac si o sa le izolez "temeinic" - poate fac un film si il postez pe youtube pentru cine mai vrea sa surubareasca. Eu vad si in spatele mobilei (bancheta + bucatarie) tabla dezgolita - deci indecenta...

Indoitura din poza asta am vazut-o si eu... tot in poza (despre ea e vorba?). In realitate tabla e dreapta. Ori e o eroare optica, ori autocolantul se joaca cu ochii mei, ori tabla se dilata si se indoaie - "urmaresc fenomenul" fiecare dimineata si dupa amiaza cand plec / vin de acasa / acasa ... dar nu am reusit sa surprind indoitura.
IMG_1524.jpg
IMG_1524.jpg (28.81 KiB) Vizualizat de 3508 ori
Parca citind si scriind aici imi mai dispar grijile :) Recunosc ca m-am panicat cand am vazut ca se strica lucruri din prima zi :(

Re: Mentenanță camper van

Scris: 14 Feb 2019, 12:33
de Nelu Predonu
Nelu Predonu scrie: 14 Feb 2019, 12:23 Da, la acea indoitura m-am referit.
lesovici ionut scrie: 14 Feb 2019, 08:53 Parca citind si scriind aici imi mai dispar grijile :) Recunosc ca m-am panicat cand am vazut ca se strica lucruri din prima zi :(
Cam asta ar fi unul dintre rolurile oricarui forum. Sa ne ajutam, sa invatam din experienta altora. Toti am fost habarnisti la inceput. Ai vazut prin ce am trecut eu cu ocazia primei deversari a wc-ului. :)))
Referitor la partea a doua a pasajului citat, nici nemtii nu mai sunt ce au fost odata...
Tin minte ca in tinerete cand faceam o treaba buna dpdv. tehnic, corecta, spuneam: "am facut-o nemteste !". Acum... nu cred ca mai este valabila acea veche zicala.

Mentenanță camper van

Scris: 14 Feb 2019, 12:45
de Marius Dulcu
Din pacate si eu am destule observatii. Anul trecut am cumparat un Dethleffs nou din Germania. Nu mi-au placut multe chestii. Apoi am cumparat Hymer, tot nou, am zis ca este o clasa superioara, dat fiind si pretul. Insa multa manufactura, de calitate ceva mai buna, dar mestesugarit. Este ceva mai ok.
Speram ca acum, dupa ce Hymer a fost cumparat de americani, se schimba ceva.

Nemteste pe naiba! Multa cerere, productie rapida, pentru satisfacerea pietei.

Oricum ar fi, garajul este sfant. Daca aveti teren, nu va pripiti. Faceti-i un garaj sau chiar si numai o copertina. Se reduc foarte multe probleme. Din pacate e mai complicat pentru cei care stau la bloc.

Dar dupa ce cheltuiesti o avere pentru un camper nou, e pacat sa-l lasi expus.
IMG_6960.jpg
IMG_6960.jpg (267.93 KiB) Vizualizat de 3470 ori

Re: Mentenanță camper van

Scris: 14 Feb 2019, 12:53
de Klaudiu Boghiu
Subscriu si eu, garajul e sfânt, pe lîngă cele spuse de colegii de forum, referitor la întreținere.

Re: Mentenanță camper van

Scris: 15 Feb 2019, 15:21
de Nelu Predonu
Nelu Predonu scrie: 14 Feb 2019, 12:33...nici nemtii nu mai sunt ce au fost odata...
In aceasta dimineata am primit de la un prieten un filmulet cu Westfalia Amundsen:

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... FY_hgkmfX0

Pe langa defectele reclamate in film... foarte interesante sunt comentariile de sub film, facute de catre nemti la un produs fabricat de ei. In treacat fie spus, in aceste comentarii se pomeneste si de marca Dacia.

Filmul poate fi titrat si in romana, insa traducerea cam lasa de dorit. Cred ca titrarea in engleza este mai ok.
Comentariile in schimb, pot fi traduse in romana si sunt destul de corect realizate.

Re: Mentenanță camper van

Scris: 18 Feb 2019, 14:10
de lesovici ionut
Pentru a intelege ceva despre calitatea camperelor, inainte de a cumpara, eu am mers (anul trecut) la salonul de la Dusseldorf si la vanzatori de campere utilizate.

La salon am vazut diferente intre producatori. La Hymer (nu critic Hymer!, Hymer este marca de top), de exemplu, la gamele ieftine de van-uri erau folosite balamale din banda de plastic - foto atasat - banda care nu imi inchipui ca poate rezista; link: https://www.hymercar.com/en/models/hyme ... aeume.html
HYMERCAR_Einhaengeleiste_Kuechenblock.2.jpg
HYMERCAR_Einhaengeleiste_Kuechenblock.2.jpg (38.89 KiB) Vizualizat de 3306 ori
La VW California mobila are multe parti din plastic - mult mai rezistenta fata de cea din placaj - si totusi se strica!

La vanzatorii de campere mana a doua am vazut tot ce nu imi doream sa vad: infiltratii, usi deformate, mobila rupta, ferestre sparte...

Westfalia e ok calitativ... Nu e ce imi doresc eu, dar ceea ce imi doresc eu nu exista e piata.
Imi pun problema sa il folosesc "cu grija", sa il intretin corect si sa repar tot ce se strica. Si sa merg cat mai mult cu el :)
Modul lor de rezolvare a problemelor aparute in perioada de garantie este incredibil - iti dau flit pana ce te plictisesti si iti rezolvi singur - NOT OK !!!

Neamtul din film locuieste in van. A avut o Dacia inainte - conversia facuta de el, mai solida fata de ce fac firmele, dar estetic lasa de dorit. Am vazut filmul lui. Problema cu mobila exfoliata apare si la mine - nu este cruciala / structurala, dar trebuie rezolvata.

Re: Mentenanță camper van

Scris: 25 Feb 2019, 01:28
de daniel_cojocar
Daca doriti sa faceti o verificare si... eventual, ceva interventii cu materiale de calitate, va invit sa dati o fuga pana in Comuna Berceni,la Rulote Romania si... ii facem, impreuna, o identificare a problemelor si... pe mai departe si rezolvarea lor!
Ne auzim in prealabil la un telefon pentru a putea sa ne corelam cu totii!

Re: Mentenanță camper van

Scris: 04 Mar 2019, 19:03
de Achim Dan
Ciao, am urmarit multe vlog uri US de calatorie si toti recomandau sa cumperi la mana a doua, cu km putini dar mai vechi de 1 an. Argumeentul principal era ca fiind facute manual, exceptie sasiu si motorizae, sunt predispuse la defecte, le care in general primul proprietar le repara. Nu stiu daca e valabil si la Eu

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk


Re: Mentenanță camper van

Scris: 14 Mar 2019, 13:05
de lesovici ionut
@Achim Dan
Asa zic si eu. Dupa primele utilizari lucrurile ar trebui sa se mai aseze; exceptie fac avariile datorate inghetului si variatiilor mari de temperatura.