Pagina 1 din 2

Achizitie autorulota

Scris: 13 Noi 2018, 11:09
de Rares Popa
Buna ziua viitori (sper) colegi rulotisti.
Vreau sa pornesc faza preliminara privind achizitionarea unei autorulote noi. Si cum primul lucru asupra caruia consider ca trebuie sa te decizi este asupra sasiului(si implicit motorizarii) pe care vrei ca aceasta sa "stea" eu sunt decis ca aceasta sa porneasca de la un sasiu de Renault Master. Stiu ca aceasta configuratie este infinit mai putin raspandita decat cea cu baza de Fiat Ducato(Boxer/Jumper) si ca multi producatori nu au deloc in oferta asa ceva insa pentru o imagine de ansamblu foarte buna apelez la cunoscatori sa imi indice cine face asa ceva inafara de Ahorn si Rimor care din ce vad pe astea sunt specializati.
Apoi intervine dilema privind tipul autorulotei, cu alkoven sau semi-integrat normal si care este lungimea ideala? Exista in mod cert diferente privind dinamica si consumul, insa cat de mari sunt acestea? Apoi intervin limitarile date de inaltime ori lungime. Un semi-integrat este probabil cu 40 cm mai scund decat un model cu alkoven iar asta genereaza costuri mai mici in cazul taxelor de autostrada ori trecerea cu ferry-ul. Din nou, cam cat de mari sunt diferentele in principal in cazul celor legate de trecerea cu ferry-ul?
Autorulota va fi folosita, cel putin in urmatorii 3 ani, minim 3-4 luni/an de 2 adulti + 2 copii(1 si 4 ani acum) si vrem sa ajungem incet cam peste tot.
Orice idei, sfaturi ori experiente personale sunt binevenite.

Re: Achizitie autorulota

Scris: 13 Noi 2018, 11:16
de Ciprian Rosca

Achizitie autorulota

Scris: 14 Noi 2018, 14:16
de Lupu Ciprian
Salut si bine ai venit RARES POPA !

Va recomand la asa familie sa va luati cu alkoven cam la 7m lungime si sa fie ceva de la 100cp in sus ... oricum nu se mai fabrica sub puterea aceasta motoare dizel.
Avem un coleg Michel Ghe. care are un XGo pe Renault... am mers si eu cu ea si imi place cum trage cum merge ... a luat -o de noua din Germania la un pret de cca 40k..... a mai bagat ceva in ea...
Dvs vreti sa va achizitionati nou sau s.h. ?

Aveti experienta , ati mai avut macar rulota sau ceva pana acum ?

Vad ca v-ati documentat cat de cat ...
Aveti si varianta semi-integrata ca posibilitate si copiii vor dormi in patul ce coboara pe ” taraba” in fata la parbriz...

Full integratele sunt mai scumpe dar poti fi gasite pe s. h. si la pret bun ....acum conteaza si bugetul fiecaruia....

Varianta van ( duba ) iese din calcul in cazul dvs. pt. ca eu si sotia am mers si la munte si la mare cu un Sprinter Mercedes van de 6m si am ajuns la concluzia ca n -avem loc 2 , deci dvs. sigur cu 2 copii cu voi nu va descurcati in spatiu de latime 175cm... fata de camper 220... mai ales fara dormitor/pat suplimentar pt. ei... sau pt 1 din ei ...
Luati in calcul la cele cu alkov consum mai mare cu 2-3% oricum daca faceti Europa sau ture de 2500-3500km.... adica inca 120 -150eur + la un drum ca acesta si inca 5-10 eur daca e prea lunga la fiecare traversare... bacuri. Posibil ca o cheltuiala de 1000 ron sa fie ceva care sa va intereseze... la un concediu... poate va afecteaza sau nu .

Am mers cu cineva acum 2 ani cu motor de 2.8 care avea 14 % consum pe un alkoven Fiat D . in perioada rece de sarbatori prin Grecia.... dar tragea mult mai bine prin munti fata de ale noastre ( eram 3 ) care ne cam rugam de ele ... economicoase dar puturoase... in comparatie cu a lui ...

Cel mai bun motor cred eu ca ar fi Mercedes Sprinter 2.2 CDI, 150cp sau 171 cp, dar luati in calcul ca nu ma pricep la motoare... adica nu sunt mecanic... sau ceva ... char daca am mers pe mai multe campere ... in timp ... n-am avut nici unul mai serios sau mai nou adica ......de genul ....model f actual .... spre nou .

Re: Achizitie autorulota

Scris: 14 Noi 2018, 20:18
de Rares Popa
Experienta nu am intr-ale rulotistilor. 2-3 iesiri foarte scurte cu o rulota din familie si cam atat.
Ideea este ca vrem sa stam plecati undeva la un 4 luni pe an impartite in 2-3 ture. Ceva in genul iesirilor d-lui Rusu de acum cativa ani. Spania, Portugalia, Maroc iarna sau tarile nordice, Anglia, Scotia, Irlanda vara. Posibil sau chiar probabil si alte iesiri mai pe langa casa.
Nu vreau ceva foarte mic fapt pentru care nu iau in calcul un van insa imi doresc un dinamism cat mai bun la fel cum ma intereseaza si diferenta de costuri generata in special de trecerile cu ferry-ul care probabil se vor aduna si pe termen mediu pot cauza economii sau costuri suplimentare importante. Din cauza asta ma intereseaza diferentele reale intre semi-integratele in varianta cu alkoven si fara. La capitolul spatiu imi este clar ca prima sta mai bine cum la fel de clar imi este ca un 7.5 m este mai incapator decat un 6.5. Si tocmai pentru ca nu am experienta vreau sfaturi din partea celor care voit sau nu au "testat" mai multe variante.
Autorulota va fi noua. Iau in calcul insa si una de prezentare sau aflata la inchiriere pentru cateva luni asta daca diferenta de pret este substantiala. Ideal ar fi sa ma incadrez in 40.000 euro net insa la nevoie si justificat pot suplimenta bugetul cu un 10%. Sunt convins si ca pe parcursul relatiei cu ea voi investi alti bani pentru inbunatatiri insa asta e alta poveste.
Stiu si ce motorizare vreau, minim bi-turbo-ul de 145 cp pentru ca elasticitatea motorului este net superioara celui de 130 (in cazul Renault) iar consumul mai bun.

Re: Achizitie autorulota

Scris: 15 Noi 2018, 11:05
de Lupu Ciprian
Dl. Hrituliac de la Haff inchirieri (BV) stiu ca are unele aproape noi la pret bun insa nu stiu ca de deteriorate le are... a luat chiar un coleg de al nostru de la Rasnov una de la el .
De asemenea la Palmovski in Germania ar fi cam cea mai buna oferta pe nou ... am fost personal acolo ... chiar de curand... il gasiti pe net ca si dealer.

Va urez succes in achizitie si drumuri bune !

PS De la autorulote ro Otopeni mai nou se pot face import la pret netto export asa mi-a transmis dl Nicu Oiesdean...

Re: Achizitie autorulota

Scris: 15 Noi 2018, 14:57
de Relu Deliu
Pentru cei interesati de autorulote noi, Hymer are reprezentanta in Romanaia la Autoklass Chitila.
Astfel, o autorulota Hymer semi-integrata cu 2+1 locuri, motorizare Mercedes 2.2L, costa 82.000Euro cu tva inclus.
2.jpg

Re: Achizitie autorulota

Scris: 22 Noi 2018, 16:39
de Lupu Ciprian

Re: Achizitie autorulota

Scris: 17 Dec 2018, 16:02
de ionutcostache
Dimensiunea autorulotei tine in primul rand de confortul personal. Pentru doi adulti si doi copii, daca intentionati sa folositi autorulota doar pentru deplasare si odihna, poate fi suficient un campervan. Daca vreti sa petreceti mai mult timp in interior, cand vremea e nefavrabila, atunci pote ca v-ar trebui ceva mai mare.
Din start va recomand sa evitati structura tip alcoven, fiind mai mare are multe dezavantaje. Este mai grea, mai putin aerodinamica, mai putin rezistenta in timp etc. Alcoven este o autorulota buna pentru familii cu multi membri, sau pentru cei care nu se simt bine la inghesuiala.
Urmatoarea clasa ar fi semi-integrata, care este putin mai scunda decat alkoven, lipsind patul fix de deasupra cabinei. Ofera un plus de spatiu interior fata de campervan, cu o crestere redusa a gabaritului, fiind mult mai usor de condus decat un alkoven.
O semi-integrata cred ca este mult mai potrivita decat o integrata, nu numai din prisma pretului de achizitie. Eu am mai mare incredere in structura de otel a unei cabine de autoutilitara decat in structura usoara a unei integrate.
In plus, parbrizul imens (si extrem de scump) are mai multe dezavantaje decat placerea de a avea o suprafata vitrata generoasa. Izolatie slaba pe suprafata mare, chin pe timp insorit, mai ales cand te deplasezi cu fata spre soare. Integrata ofera avantajul a doua paturi foarte generoase. Pentru o familie cu doi copii nu cred ca e cazul.

Referitor la sasiu, Renault Master este superior platformelor PSA (Fiat, Peugeot, Citroen), insa are tot tractiune fata. Daca va aventurati pe drumuri neasfaltate, ar fi buna tractiunea spate. Din pacate, numai Mercedes si Ford ofera optiunea asta. Spun "din pacate" pentru ca aceste doua marci stau prost la capitolul protectie anticoroziva.
Atentie, nu toate modele de Transit sau Sprinter sunt echipate cu tractiune spate! Vezi Hymer-ul prezentat mai sus.
Aproape toti producatorii prezentati ofera si tractiune pe toate rotile, insa preturile sunt cam mari doar pentru vacante. Se justifica la vehicule pregatite pentru expeditii.

Re: Achizitie autorulota

Scris: 01 Feb 2020, 04:55
de Rares Popa
Reactivez topicul... . Am amanat putin achizitia insa acum suntem pe ultima suta de metri cu achizitia si speram ca pana incepe vara sa avem utilajul. Ne-am hotarat asupra producatorului, Ahorn si in finala sunt 2 modele, Canada si Alaska, semintegratre ambele.
Acum vine partea la care am nevoie de ajutor de recomandari din viata reala. Vrem la utilaj pregatire de iarna(mers la ski si posibile perindari in anotimpul rece in zone friguroase). Pana aici totul bine, ambele ofera aceasta optiune insa la Canada sistemul de incalzire(inclusiv apa calda) e pe gaz iar la Alaska incalzirea e pe motorina(Webasto) iar apa calda pe electric (Whale). Ma intereseaza cum se traduc aceste diferente in termeni practici?

Re: Achizitie autorulota

Scris: 02 Feb 2020, 22:33
de Nelu Predonu
Sunteti sigur ca la modelul Alaska prepararea apei calde se face numai electric ?
Verificati aceasta afirmatie pentru ca in general prepararea apei calde la RV se face pe gaz, diesel sau electric (doar in situatia conectarii la 220v)
Din ce am citit pe pagina Whale, sistemele de preparare a apei calde sunt de tipul gaz-electric, nu doar electric.

P.S. Pentru ca si eu sunt aproape de o noua achizitie (campervan), va rog daca puteti sa-mi spuneti... ce v-a atras la producatorul Ahorn ?

Re: Achizitie autorulota

Scris: 03 Feb 2020, 10:45
de Rares Popa
Vrand ceva pe sasiu de Master cam asta este singura varianta :) . Ies mai scump ca un camper pe Ducato/Boxer/Jumper insa avand in vedere ca am 20 de Renault Master si am rulat inca pe atatea voi recupera in cei 5-6 ani in care planuiesc sa tin camperul. Daca nu la bani macar la nivel psihologic (teoretic, orice pe se intampla pe partea moto-propulsoare rezolv repede si ieftin - doar de pe partea de servisare la un 200k km parcursi recuperez 2000 euro)

Acum am vazut ca intr-adevar apa e gaz-electric, boiler de 8 l. M-am mai calmat.
Astept pareri legate de tipul de incalzire. Am citit si topicul cu incalzitoarele pe motorina insa din ce deduc cei care se plangeau de miros aveau tot masini mai vechi. In cazul unui camper nou prevazut cu asa ceva din fabrica(am vazut ca oricum acest tip de incalzire se poarta la versiuni scumpe) nu cred ca sunt probleme iar in utilizare din punctul meu de vedere este mult mai practic avand o autonomie mult mai mare. Ce ma intereseaza cel mai mult este autonomia unui sistem de incalzire pe gaz - la un -10 grade. schimbi buteliile zilnic, odata la doua zile sau mai rar?

Re: Achizitie autorulota

Scris: 03 Feb 2020, 14:47
de Nelu Predonu
Inteleg afinitatea dvs. pentru Master, cand te legi atata timp de un producator, greu te mai desparti de el.
Asa sunt si eu cu japonezele in privinta masinilor mici, dar aici discutam despre altceva.
Va pun totusi un material cu noile motoare euro 6d-temp ale principalilor furnizori de platforme pentru autorulote:

https://www.lemondeducampingcar.fr/equi ... ions/60694

Rares Popa scrie: 03 Feb 2020, 10:45... Astept pareri legate de tipul de incalzire... Ce ma intereseaza cel mai mult este autonomia unui sistem de incalzire pe gaz - la un -10 grade. schimbi buteliile zilnic, odata la doua zile sau mai rar?...
Pentru gaz, vorbind de o singura butelie clasica de 11 kg... zilnic in nici un caz, posibil la 2, maxim 3 zile depinde in mare masura de cat de bine este izolat RV-ul respectiv, de cat timp din cele 24 de ore folositi incalzirea si la ce nivel.
Dpdv. electric consumul centralelor pe gaz este mic, de neluat in calcul.

Legat de incalzirea diesel, din multele materiale studiate, am ajuns la concluzia ca autonomia unui astfel de sistem de incalzire nu se rezuma doar la consumul de motorina.
Autonomia acestui sistem este in destul de mare masura influientata de consumul electric. Consumul de motorina este ok iar rezervorul iti poate oferi o autonomie destul de mare, insa, cum spuneam, consumul electric al centralelor pe motorina este de luat in seama mai ales daca acesta se suprapune cu consumul unui frigider pe compresor.
La acest tip de incalzire autonomia este in primul rand data de capacitatea sistemului electric.
Cu ceva panouri solare, cu inca o baterie in plus, mariti substantial autonomia sistemului de incalzire diesel.

Personal, pe gaz am avut, acum doresc sa ma indrept spre sistemul de incalzire diesel.
Despre fiabilitate nu se pune problema, ambele sisteme sunt ok. S-au dus timpurile in care incalzirea diesel era considerata o pocnitoare urat mirositoare.