Astazi vom continua cu urmatoarea etapa ... METEORA...
Dupa cum am scris in prima zi , am stat o seara ( tranzit /BG ) apoi 4 zile la Salonic .
In cea de a -VI-a zi am plecat catre Meteora ( Kalambaka ) ...asta ca sa fac o mica recapitulare.
Pana la Kalambaka am facut cam 4h cu o oprire pe autostrada sa servim ( mancam ) ceva . Sunt 230km dar prin munti .
Sfatul meu pt iubitorii de off camping este : cand plecati dintr-ul loc in altul asigurati-va ca va faceti pe drum aprovizionare/ cumparaturi si ca v-ati facut plinul la bazin ( apa ) sau ati "rezolvat" toaleta ... Cei care au rulota + masina au mai multe posibilitati, insa cei cu autorulota cumpara de pe drum ce trebuie .
De multe ori observ incepatori care la destinatie umbla cu bidoanele...de colo -colo ... cand in destinatia anterioara aveau furtunul de apa "la nas ..."
NU sti ce gasesti unde vei ajunge... sau cat de departe vor fi uilitatile de tine...
Ajunsi aici la Meteora am gasit un indicator in DN catre un restaurant care prin reclama sa facea invitatia catre posesorii de RV sa faca in parcarea lor "free camping ..."
NU costa nimic... era suficient sa iei masa acolo la taverna lor. ..
Stiam de locatie de pe park4night pt. ca eu " le vanez" pe cele care sunt imediat langa obiecivele turisice .
NU prea aveau conditii cine stie ce ...era ca si cum ai sta intr-o parcare , dar in zona nu era decat un camping jos in oras ( la7 km) care nici nu stim daca era deschis , dar nici nu ne-a interesat pt. ca n-am fi avut masini cu ce sa venim sus la manastiri... pe cand aici eram exact in vecinatatea lor... nefiind necesar un mijloc de transport...
De fapt pana la urma de lene si fiind veniti de pe drum ... era deja h 16.... era mult de urcat si ne-am dus cu unul din campere ;) dar 2km nu 20 dus intors ... ca din oras din Kalambaka.
Probabil ca pt cineva cu auto+RV era mai bine in oras la camping...
E si un LIDL jos in oras , am ajuns la plecare aII-a zi...
Am vizitat 2 manastiri dupa care am ramas aici peste noapte urmand ca a doua zi sa vizitam Marele Meteora care este manastire Muzeu... si cea mai reprezentativa din toata zona ... Celelalte mai reprezentative sunt SF Stefan si respectiv Sfanta Treime..mai sun si alele p cei care doresc sa insiste pe zona... 6 sau 7 ... parca... construite in urma cu 500 de ani !
Toate aceste manastiri au fost atat refugiu ca si scoala sau biblioteca...
Sunt suspendate mai exact construite pe stanci inalte de unde si denumirea ce provine de la meteorit de la cer sau ceva inalt....
Unele la care n-ai acces comunica cu partea circulabila printr-un soi de telescaun pe cablu doar pt monahi...sau descarca proviziile cu un recipient ce circula pe cablu si scripeti ... adica au fost complet izolati si nu puteau fi atacati acolo ...
Acum sunt mai accesibile ....modificate si as indrazni sa spun putin comerciale...
Atmosfera este una parca de "unire" de legatrura a cerului cu pamantul prin aceste stanci care parca se inalta la cer cerand ceva sau rugandu-se ...
N-am sa postez aici informatii istorice sau turistice cu copy/ paste , dar pot face o trimitere catre cei interesati de subiect ...
Sunt 6 manastiri din care noi am vizitat 4.
Se viziteaza anumite zone astfel incat sa nu deranjezi viata monahala...
Se poate ajunge cu masina pana in parcarea fiecareia sau aproape ...cat de cat .
Relieful este de exceptie e placut insa urci cu viteza 1 max aII-a ( treapta ) .
Am cumparat o carte cu foto si descrieri complete in lb romana .
de lecturat
https://ro.wikipedia.org/wiki/Meteora
Locul de campare este Guest House Arsenis iar Kostas vorbeste engleza :)
Te va intampina cu expresia "Welkome ! At 7 o' clock my mother makes : tzatziki patates... souvlaki and.... " :)
https://www.park4night.com/lieu/19738// ... nQyK6iWbIU
mai sunt si altele in zona si de asemenea 2 campinguri care nu stiu daca erau deschise pe 27 dec... Unul era mai in drum cu poarta inchisa ( 27 dec ) .
IN oras sunt si 2 muzee, unul aici
https://www.google.com/maps/place/Natur ... 4?hl=en-US