PANOUL SOLAR ÎL MONTEZI PE RULOTĂ!!!
Când vei ajunge la locul de campare vei economisi minute prețioase, nemaitrebuind să-l instalezi... :D
Adevărații, vechii rulotiști știu deja de ce am pus acel zâmbilici... Mai ales dacă ești ultimul care ajungi la locul de campare...
Acum doi ani aș fi jurat că nu voi monta vreodată panoul pe rulotă!
Nu a fost să fie așa.
Am cumpărat în aprilie,
de la fier vechi (NU ÎMI ESTE RUȘINE SĂ SPUN!!!), o bară de 6 metri din aluminiu (profil 2x2 cm) și m-am apucat de lucru.
Rulota mea e englezoaică, nu are tavanul drept, de aceea am pus două bare pe lungimea rulotei pentru egalizare.
Suportul realizat este foarte practic. Îndeplinește mai multe funcții:
1. fixează panoul
2. este suport pentru para de la duș/ respectiv cabina de duș
3. este suport pentru parabolică.
4. trapa de la mijlocul rulotei și cea de la toaletă nu se mai deschid în timpul deplasării, datorită curenților de aer care sunt respinși de panou.
5. ține foarte bine prelata de la tir, îndepărtată de acoperișul rulotei, pe timpul iernii. Aerul poate circula foarte bine. În plus, panoul se răcorește pe dedesubt, ceea ce îi conferă un randament maxim la productivitate, mai ales pe timpul verii.
Am demontat antena originală și prin gaura de la firul vechii antene am introdus firele panoului solar + cablul de la antena satelit!
Am dat cu bandă izolatoare pentru ca „+” - ul și „-” - ul de la panoul solar ca să nu se taie în tabla rulotei.
Am acoperit firele din cauza ultravioletelor (ca să nu le scoacă).
Am înălțat puțin suportul în partea din spate. E englezoaică...
Și am fixat cu șuruburi (ca să-i ajungă). :D
Nu mi-a fost nicio secundă milă pentru că am găurit tavanul rulotei.
Siliconarea (Sikaflex FC 11). Nu am deloc probleme cu ploaia!!!
A rezistat foarte bine la ploile zdravene din acestă primăvară.
Și gata! :D De atunci sunt foarte fericit. Am înjumătățit volumul de muncă, atuci când ajung la locul de campare.
Toată manopera am făcut-o eu, într-o frumoasă zi de primăvară, când înfloreau copacii de gutui, într-o sâmbătă. Albinele mi-au ținut companie și mi-au cântat. Nu m-am plictisit cu ele.
Poate mă veți întreba de costuri....
Costurile au fost
IMENSE!!! EXORBITANTE!!!
20 de lei bara de aluminiu de la fier vechi
3 lei șuruburile, piulițele și șaibele Grower
10 lei holțșuruburile lungi
câțiva lei siliconul (tubul îl cumpărasem și îl deja la alte reparații de la rulotă)