Incarcare GPL in butelii de Freon R134a

Folositi functia CAUTARE (SEARCH).Selectati cu atentie topicul in care postati.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Petru Munteanu Stoica
Membru forum
10
Oras: Tg Mures
Data nasterii: 04 Sep 1979

Incarcare GPL in butelii de Freon R134a

Mesaj de Petru Munteanu Stoica »

Buna ziua stimati colegi,
Dupa ce am cautat sa nu mai fie acest subiect pe undeva, va supun atentiei o intrebare..

Lucrez intr-o reprezentanta auto, unde destul de des se golesc butelii de Freon, pe care colegii mei, dupa golire, nu mai au ce face cu ele.. Sunt aproape identice cu buteliile tip "olandeze", cu o capacitate de 12.3 L.
Colegii mi-au dat doua butelii din astea goale, insa nu stiu daca suporta incarcarea cu GPL sau gaz. Am cautat ne internet insa nu am gasit nimic pe acest subiect!
Daca m-ati putea ajuta, cu pareri sau date concrete, as fi super multumit.

Fişierul ataşat IMG_20170530_103905.jpg nu mai este disponibil
Fişierul ataşat IMG_20170530_104029.jpg nu mai este disponibil
IMG_20170530_100455.jpg
"Multi vad, putini pricep"

Petru Munteanu Stoica
Tg Mures 0744395211
Masina: Volvo V40 1.8 Benzina + GPL
Rulota 1: Caravelair Corail 380
Rulota 2: TEC 440
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Re: Incarcare GPL in butelii de Freon R134a

Mesaj de Florin Herciu »

Am mai avut discutia asta cu cineva (nu pe forum) si concluzia este una singura:
- daca recipientul indeplineste conditiile de presiune (presiunea de lucru si cea de incercare)
- daca robinetul nu are contraindicatii (trebuie sa fie realizat din bronz, iar pastila de etansare este din masa plastica dura - teflon sau altceva)
- daca umplerea se face cu multa responsabilitate (sa ramana 20-25 de procente spatiu gol, pentru eventuala dilatare a lichidului)

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, nu are de ce sa nu fie buna butelia in care a fost freon sau altceva.

(n-am putut sa-mi dau seama din poze de presiunea suportata; greutatea, in kg, este diferita la GPL fata de freon; daca iti mai pica, la pret de pleasca, ma inscriu si eu pentru 1-2 butelii dintr-astea)
(...)
Tucson, Avento
Burduja George
Membru asociat
10
Oras: București
Data nasterii: 15 Iun 1982

Re: Incarcare GPL in butelii de Freon R134a

Mesaj de Burduja George »

Se pot incarca liniștit cu gpl. Presiunea de lucru a lui R134a este mai mare decat a GPL-ului si capacitatea buteliei cand vine incarcata cu freon este de 12kg.Eu aceleași butelii le folosesc si cand recuperez alti freoni cu presiuni de lucru si mai mari. Singura problema ar fi cu robinetul, care are alt filet pe dreapta si nu stiu daca merge înlocuit cu unul cu gaz, eu nu am incercat. Daca vrei sa incerci si robinetul se desface greu, trebuie incalzit putin cu feonul, ca este posibil sa fie pus cu pasta de etanșare si asta fara cald te chinuie la desfacere.
Scrie răspuns