Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Alegerea de a vizita Croația am făcut-o după îndelungi ezitări, cauzate, în special, de informațiile destul de reduse despre locațiile campingurilor, condiții oferite, prețuri. Modul de prezentare a campingurilor croate, pe net, este destul de anevoios, fiind necesare ore întregi pentru a afla informațiile dorite (multe nu au site în limba engleză). În final am ales peninsula Istra, camping Stoja, în orașul Pola (voi folosi varianta italiană a numelui acestui oraș, motivele fiind lesne de înțeles).
Voi încerca o prezentare cât mai detaliată pentru a fi de folos tuturor celor care doresc să viziteze minunățiile naturale ale coastei croate.
Traseul ales a fost Ploiești-Drobeta Turnu Severin-Belgrad-Zagreb-Rijeka-Pola, în total 1250 km.
Prima etapă:Ploiești-Drobeta Turnu Severin, aprox. 10 ore.
1.Ploiești -Târgoviște : drumul este bun, suprafața de rulare fiind reabilitată acum câțiva ani.
2.centura orașului Târgoviște: DEZASTRU, max. treapa a II-a de viteză.
3.Târgoviște-Găești: bun
4.Autostrada până la Pitești: relativ bună.
5.Pitești-Slatina-Craiova-Drobeta : drumul este bun cu unele localități foarte aglomerate (ex. Balș).
Am ales să rămânem peste noapte într-o parcare pentru tiruri la 2 km de vamă, preț 17 lei. Am alimentat cu motorină de la Petrom Drobeta.
Etapa a 2-a: Drobeta-Belgrad-Zagreb-Rijeka, aprox 10 ore.
1.Punctul vamal Porțile de Fier-intrarea pe autostrada spre Belgrad: drumul pe clisura Dunării este superb. Calitatea suprafeței de rulare lasă pe alocuri de dorit, dar nu am întâlnit gropi care să distrugă rulota sau mașina.
2.Belgrad-Zagreb-Rijeka: autostradă, cu puncte de taxare, atât în Serbia cât și în Croația.
Noaptea am petrecut-o într-o benzinărie Tiffon, după Rijeka, cu aproximativ 150 km înainte de destinație.Am alimentat aici cu motorină. (8,22 kuna/litru, 1 euro=7,5 kuna).
Etapa a 3-a: Benzinăria Tiffon-camping Stoja, aproximativ 2 ore.
Concluzii:
-în România se pierde timp extraordinar de mult din cauza drumurilor care trec prin nenumărate localități și calității căii de rulare care lasă mult de dorit;
-drumul dincolo de Belgrad este exclusiv pe autostradă, cu o calitate excelentă;
-taxele de autostradă: 6,5 euro în Serbia, aprox 50 euro în Croația (destul de mult);
O să revin cu descrierea minunatului loc în care am petrecut 8 zile minunate.
Am ajuns în camping Stoja pe o ploaie torențială și o temperatură de 17 grade. Eram puțin dezamăgiți de aspectul vremii dar, în max. 2 ore, soarele a revenit și ploaia nu ne-a mai deranjat sejurul. Campingul Stoja este situat în extremitatea sud estică a orașului Pola, având forma unei mici peninsule. Practic legătura cu uscatul se face doar prin poarta de acces în camping, restul fiind înconjurat de Marea Adriatică. Acest detaliu face ca această locație să beneficieze de o multitudine de locuri destinate plajei, snorkelingului sau scuba divingului.
Recepția este foarte modernă, cu evidență computerizată a locurilor de campare. Sunt 4 categorii de locuri: superior, premium, standard A și B. Am ales standard B pentru că oferea prețul cel mai accesibil: 40 de euro/zi pentru 2 adulți și un copil, mașină, rulotă, curent. Criteriile de categorisire ale locurilor de campare erau strict legate de distanța până la plajă. Sincer, ne-a convenit locul nostru pentru că era situat spre partea interioară a campingului și beneficia de multă umbră.
Ceea ce am observat din prima clipă în care am ajuns a fost faptul că totul este organizat și fffff curat. Deasemenea 90% dintre ocupanți sunt nemți, italieni, olandezi și elvețieni.
Alte reguli ale campingului: este permis accesul cu animale de companie, grătarul este permis numai în locurile special amenajate.
Plajele (pentru că erau multe) sunt acoperite cu pietriș sau sunt stâncoase. Nu seamănă cu cele din Grecia (copiii au fost puțin nemulțumiți), dar oferă niște peisaje care îți taie respirația. Apa Mării Adriatice este de o claritate fantastică. Am avut momente în care am înotat printre bancuri de pești ceea ce îți creează o senzație fantastică.
Las pozele să vorbească despre ceea ce nu prea aș putea să spun în cuvinte. Orice întrebare aveți, nu ezitați.O să revin cu excursiile care se pot face din portul Pola, prețuri la restaurante, la supermarketuri (Lidl, Kaufland).
PS.Berea este ff scumpă.(inclusiv la market....2-3 euro cutia...așa că luați de acasă).
Fişiere ataşate
Una dintre plajele acoperite cu pietriș
Toate pozele sunt din camping și de pe plajele acestuia. Este fantastic ce peisaje oferă.
Din camping se ajunge foarte ușor în orașul Pola. Noi am mers și cu bicicletele și cu mijlocul de transport în comun. Autobuzul are stație (capătul de linie) exact în fața campingului. Prețul pentru autobuz este de 22 kuna (2,5 euro) pentru 2 persoane (copii au gratuitate).
Pola este un oraș port așezat pe o colină, având multe străzi foarte înguste, cu pante destul de accentuate. Este un oraș vechi, partea aceasta de oraș fiind și cea mai interesantă. Aici este contruită de romani o Arena, o copie foarte fidelă, dar la scară mai mică, a Coliseumului. Intrarea la spectacolul luptei dintre gladiatori este de 70 kuna (10 euro)/persoană.
Pe străzile înguste ale orașului vechi sunt nenumărate terase, restaurante și magazine cu suveniruri. Prețurile la restaurante sunt destul de mari. În general o porție de mâncare (pește, friptură, pizza) nu este mai mică de 50 kuna (7 euro), ajungând până la 90-120 kuna (12- 14 euro). Berea, așa cum am mai spus, este scumpă. Cea mai ieftină este un sortiment local, Favorit, care la restaurant costa min. 18 kuna (2,5 euro). Mie personal nu mi-a plăcut prea mult pentru că era f amară.
La supermarket prețirile sunt la fel ca în România, cu excepția alcoolului care este f scump. Noi am făcut cumpărăturile de la Kaufland și Lidl.
Voi posta câteva poze interesante din Pola, un oraș cu multă istorie.
Din portul Pola se pot face excursii, care pot varia de la 2 ore la 10 ore. Cele scurte constau în vizitarea parcului național Brioni, cele care durează mai mult au în program vizitarea orașelor Rovinj, Porec și a diferitelor insule care împânzesc coasta Adriaticii în această zonă. Noi am ales o excursie de 10 ore care a cuprins vizitarea orașului Rovinj, a fiordului Lim și a Insulei Roșii. Prețul a fost de 100 euro (2 persoane și 1 copil), incluzând preluarea și readucerea în camping și o masă (prânzul) pe vas.
Locurile vizitate au fost fantastice. Orașul Rovinj (fondat de venețieni în sec.I) arată de parcă timpul a stat în loc. A fost foarte interesant pt că am avut ghid, prezentântu-ne cele mai frumoase și interesante locuri.
Fiordul Lim (cu toate că nu arată ca cele norvegiene) este pitoresc și îi obișnuiește pe cei novici (ca și mine, dealtfel) cu noțiunea de fiord. Este mic (câțiva km) dar foarte frumos.
Insula Roșie este o locație exclusivistă, unde am avut timp de 2 ore posibilitatea să facem plajă pe una dintre cele mai frumoase insule din Croația.
Cam asta a fost aventura noastră de anul acesta. A început sub un ușor semn al incertitudinii, dar, în final, s-a dovedit o alegere inspirată. Am îmbinat într-un mod extrem de fericit relaxarea (atât de dorită după un an de muncă) cu îmbogățirea cunoștințelor despre o țară extraordinară, despre istoria ei, cu regretul că nu suntem și noi (ca nație) la înălțimea croaților.
Concluzia aceasta nu este hazardată sau răutăcioasă. La întoarcerea în țară am profitat de trecerea graniței pe la Porțile de Fier și ne-am oprit câteva zile la Cazanele Dunării și Herculane. Păcat de minunățiile naturale ale zonei, care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele croate. Diferența o fac oamenii.