Greutate butelie goala

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de alimentare cu gaz (GPL).
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Cosmin Man
Membru forum
11
Oras: Cluj Napoca
Data nasterii: 20 Iul 1981

Greutate butelie goala

Mesaj de Cosmin Man »

Salutare

Dacă are cineva o butelie goală de Petrom/Rompetrol poate sa ne spună si noua cât cântărește fără încărcătura? Ale mele sunt cam pe jumătate pline si as dori sa pot calcula cam câți litri de gaz mai am in ele.
Multumesc.
Xgoautorulote.ro

Tel: 0762662331
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Re: Greutate butelie goala

Mesaj de Florin Herciu »

Nu au o greutate standard, ci fiecare are tara proprie (este marcata cu vopsea, la fel ca si data - an si luna - urmatoarei) verificari.

Am una pe care este marcat 12,3 (tara) si 24,8 (greutatea totala a buteliei incarcate cu 12,5 kg de gaz), alta cu 10,5 si 23,0 - te ajuta cu ceva?
(...)
Tucson 2.0 CRDi, Avento Royal 395 TL DeLuxe
0721-299-111
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Re: Greutate butelie goala

Mesaj de Cosmin Prund »

Dati-mi voie sa va plictisesc cu un pic de matematica. Va spun din capul-locului ca eu folosesc formulele de mai jos ca sa stiu cat gaz sa bag in butelie, cu mentiunea ca mi-am facut o foaie de calcul in Excel, altfel este prea complicat.
Pentru determinat cantitatea de gaz ramasa in butelie se pot folosi diverse dispozitive cu ultrasunete, m-am jucat cu 2 marci diferite (teoretic de foarte buna calitate toate) dar in final tot cantarul s-a dovedit a fi cel mai precis. Acum folosesc un cantar electronic cu carlig (tip pescar) cumparat din catalogul Falle.

Cel mai rapid se determina Greutatea gazului ramas in butelie: din greutatea buteliei se scade greutatea buteliei la gol. Tara buteliei este, asa cum spune colegul Florin Herciu scrisa pe butelie, dar daca nu e scrisa se poate verifica cu o butelie similara. Buteliile mele nemtesti mici au aprox 5,7 kg goale si cele mari au aproximativ 10,5. Intr-adevar difera de la o butelie la alta.

Pasul urmator e mai interesant, transformarea Greutatii in LITRI de gaz. Logic, se imparte greutatea la densitate si rezulta litri :) Problema este ca noi in butelii avem GPL si GPL-ul este un amestec de gaze, avem acolo Propan si Butaon in proportii variabile. Cele doua gaze au, in forma lor lichida, densitati diferite. Conform paginii Wikipedia densitatea propanului lichid la temperatura de 25 grade celsius este de 493 kg/m3 si la temperatura de 15 grade celsius este de 504 kg/m3. Conform acestei pagini butanul lichid are densitatea de 599 kg/m3. Dupa cum se vede la temperatura de 25 grade celsius butanul este cu aproximativ 18% mai dens decat propanul.

Dupa cum spuneam mai sus, eu cantaresc buteliile pentru a determina cati litri de gaz pot sa bag in butelie. Scopul meu este sa nu incarc butelia cu mai mult de 80%. Pentru ca scopul meu este siguranta prefer sa calculez litrii de gaz ramasi in butelie folosind densitatea cea mai mica (astfel incat sa-mi rezulte un numar de litri de gaz mai mare), si asta inseamna ca impart greutatea gazului la 0,493 ca sa-mi rezulte litri de gaz ca si cum ar fi doar propan. Avand in vedere ca in butelie nu am doar propan, cantitatea reala de gaz (in litri, nu kg) va fi intotdeauna mai mica decat ce-am calculat cu cel mult 18%. Adica daca din calcul imi rezulta ca am 5 litri de gaz in butelie inseamna ca am undeva intre 4,1 si 5 litri de gaz. Daca as face socoteala cu denistatea cea mai mare (adica densitatea butanului) ar exista riscul sa umplu butelia mai mult decat e permis pentru ca eroarea ar fi aproape egala cu toleranta! Exemplu. Sa zicem ca am o butelie de 10 litri, deci pot incarca maximum 8 litri. Sa zicem ca am cantarit butelia si am decoperit ca am 4,2 kg de gaz. Daca transform in litri cu densitatea butanului inseamna ca am in butelie 7 litri de gaz, deci mai pot incarca 1 litru. DAR daca in realitate in butelie am avut mai mult propan atunci volumul este mai degraba egal cu 8,5 litri, daca incarc inca un litru ajung la 9,5 litri! Intelegeti acum de ce prefer sa folosesc densitatea propanului in calcule.

Veti spune poate ca eroarea e prea mare daca-i de +/- 1 litru. Eroarea este proportionala cu cantitatea de gaz din butelie. Daca butelia e aproape goala, adica contine 1 litru de gaz, atunci eroare este de cel mult 0,18 litri, deci nesemnificativa. Daca butelia e aproape plina atunci eroarea este maxima dar ma gandesc ca nimeni nu se duce cu butelia plina la incarcat deci e mai putin important ;)

Recapitulez formulele de calcul:

Greutate gaz = Greutate butelie - Tara butelie
Litri de gaz in butelie = Greutate gaz in kg / 0.493
Capacitate maxima gaz in butelie = 80% din volumul total al buteliei (scrie cu vopsea langa Tara)
Cat mai pot incarca in butelie = Capacitate maxima gaz in butelie - Litri de gaz in butelie
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Scrie răspuns