Sarmisegetuza Regia-Muntii Orastiei

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
http://clubrv.ro/forum/viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
George Chirila

Sarmisegetuza Regia-Muntii Orastiei

Mesaj de George Chirila »

Multi dintre cei care nu sunt specialisti şi ţinand seama de cata istorie s-a facut în scoala, sunt tentati să spuna din cauza numelui Regia ca a fost o cetate romana. Cetatea pe care o voi descrie in urmatoarele randuri si care a fost capitala Daciei libere s-a numit Sarmisegetuza, al doilea nume fiind dat de romani după cucerirea şi distrugerea acesteia în anii 105-106 d. Hr.
Capitala a regatului dac - Sarmizegetusa -, construita probabil la mijlocul sec. I a. Chr.,conform arheologilor si istoricilor, cuprindea în perimetrul sau cetatea, zona sacra si asezarea civila. Dupa victoria asupra dacilor, in urma celui de-al doilea razboi daco-roman 105-106,d.Chr,(sau pe vremea comunista pentru a nu se pronunta cumva Christos,era e.n,era noastra si i.e.n,inaintea erei noastre) romanii au cantonat temporar în cetate o garnizoana formata din detasamente ale Legiunii IV Flavia Felix. Taxa de intrare este de 5 lei adulti,iar elevii,studentii si pensionarii 2 lei. Era înconjurată de un zid gros de 3 m şi înaltime de 4-5 m
O parte din zid a rezistat timpului si este cuprins în traseul II de vizitare de la poarta estica de intrare (la parcare) şi pana aproape de platforma cu constructiile sacre. Traseul I începe tot de la poartă şi după ce se parcurge o potecă paralela cu vestigiile unui drum pavat ajunge pe o platforma superioara din care se pot vedea toate sanctuarele. Sunt doua sanctuare circulare şi urmele a catorva dreptunghiulare. In timpul sapaturilor arheologice a fost gasit în zona civila un vas cu inscriptia scrisă în alfabet latin "Decebalus per Scorilo" (a carei prima interpretare contestata azi este Decebal, fiul lui Scorilo) şi mai multe monede de aur inscriptionate Koson. Kosonii erau monede de aur avand gravat chipul unui rege dac ,Koson sau Cotiso, urmas a lui Burebista. În cetatile dacice au fost descoperite mii de exemplare care au căzut prada traficantilor de comori. Imediat după anii 90, în lipsa de legislatie privind protectia patrimoniului national, pietele europene şi americane au fost invadate de kosoni. Astazi pe net un Koson se vinde cu 2000 usd. Statul roman a recuperat pe bani grei o mică parte din acest tezaur şi a expus monedele in diferite muzee. În apropierea cetatii se află urmele unei aşezări civile cu locuinte, hambare, rezervoare de apa, denotand un nivel superior de civilizatie. Momentul maxim de dezvoltare al cetatii a fost în timpul lui Decebal. După pierderea celor două războaie cu romanii Decebal s-a sinucis ca să nu cada viu în mainile dusmanilor.
Sanctuarele dacice de la Sarmisegetuza contineau un calendar solar care reflecta cunostintele avansate în astronomie. În marele sanctuar circular stalpii ingusti de andezit numarau anii iar stalpii lati numarul zilelor dintr-o lună. Exista multe interpretari asupra semnificatiei sanctuarului dacic dar o explicatie definitiva nu a fost data. După unele teorii si interpretare a scrierilor lui Strabon, muntele sacru al dacilor nu ar fi fost în Ceahlau sau Bucegi ci ar fi fost în apropiere de Sarmisegetuza, pe varful Godeanu.
Aproape se înserase cand am parasit ruinile cetatii. Aveam sentimentul unei datorii implinite fată de mine si de radacinile neamului meu.
Fişiere ataşate
772.jpg
772.jpg (86.11 KiB) Vizualizat de 2215 ori
Avatar utilizator
David Maria
Membru forum
Mesaje: 51
Membru din: 16 Oct 2013, 13:14
11
Oras: Calan / Hunedoara
Data nasterii: 24 Sep 1958

Re: Sarmisegetuza Regia-Muntii Orastiei

Mesaj de David Maria »

Aici un link cu traseele pe care se poate ajunge in zona ; http://cetateasarmizegetusa.ro/localizare-cetate.html .
Ambele traseee stipulate in link-ul mentionat mai sus sunt asfaltate pana la Costesti, mai precis la Cabana Costesti ce se afla cca 2 km in amonte de localitatea Costesti. aici. http://www.turistinfo.ro/costesti_de_hu ... 67833.html .
Intamplator noi locuim in satul Chitid , ce se afla pe traseul nr. 2: adeca , Calan-Costesti.
Revin; din zona Cabanei Costesti se poate continua pe un drum pitruit de munte, circulat destul de mult pana in zona localitatii Gradistea, dar mai sus chiar nu stiu in ce stare este drumul.
Tot din zona Cabanei Costesti la dreapta , in urcare se face un drum, asfaltat recent inspre localitatea de munte Tarsa localitate de munte ce se intinde pe o mare suprafata si destul de plana,( localitate in care in ultima vreme s-au construit multe cabane si vile apartinand unor "persoane mai grele", ziaristi etc), printre care Cornel Nistorescu ce-si are "obarsia" pe langa Orastie.
Pe harta se poate vedea , din traseul nr.2 se poate ajunge la Tarsa , la stanga dupa iesirea din Comuna Bosorod,tot pe un drum asfaltat recent(inca neterminat).
In zona dupa iesirea din satul Bosorod se poate ajunge la Cetatea dacicaPiatra Rosie https://www.google.ro/search?q=cetatea+ ... B615%3B283
Iar inca inainte circa 15 km se poate ajunge pe un drum pietruit de munte, circulat la Pestera Ciclovina... https://www.google.ro/search?q=pestera+ ... d=0CB4QsAQ

Numai de bine!
"Cand viata iti impune limite , depaseste-le "! Hyundai Tucson CRDi + Caravelair Palma 420
George Chirila

Re: Sarmisegetuza Regia-Muntii Orastiei

Mesaj de George Chirila »

Un filmulet despre acest loc plin de istorie



http://youtu.be/r6CTqD6EJVk
Scrie răspuns