Am ajuns acasa dupa o tura de 3700 de km pe ruta Mako-Viena-Stuttgart-Salzburg-Hallstatt-Graz-Mako.
Recomand tuturor o vizita la un targ de asa anvergura, este incredibil sa vezi de aproape ce inseamna cu adevarat fenomenul rulotismului, ce industrie deserveste dorintele atator pasionati. Un interes deosebit, firme expozante din toata lumea, rulote, autorulote, vanuri, orice fel de accesorii, literatura, campinguri, oferte peste oferte ... Lumea amabila si zambitoare, dornica sa ofere informatii, la expozanti nu erau fatuce care dau bine in poza, ci minitehnicusi care-ti puteau spune orice despre lucrul pe care il aratau. Vizitatori puhoi, extrem de curiosi si interesati, dar nu numai din categoria ”gura-casca”, foarte multi erau in discutii cu agenti de vanzari, se faceau simulari de finantare, se stabileau optiuni...
Standul Romaniei m-a dezamagit! Presupun ca s-a cheltuit ceva din moment ce am fost parteneri, cu un stand impozant ca dimensiuni DAR ...
1. vizitatorii erau in proportie covarsitoare interesati de rulotism iar la standul Romaniei se promovau prin flyere de dimensiuni infime un singur camping si o singura firma care organiza tururi in tara pentru rulote si autorulote. Deosebirea am facut-o fata de zona Kvarner din Croatia, si ea partener, cu un stand mai mic dar abundent in informatii si foarte vizitat. Nimic din standul nostru nu spunea ca in Romania exista fenomen rulotistic, spre deosebire de celelalte tari, unde existau reviste, pliante, brosuri ale cluburilor de rulotisti sau ale campingurilor ...
2. la standul Romaniei se promova un mester popular care picta farfurii de ceramica. In regula, dar farfuriile erau propuse spre vanzare, semanand cumva a talcioc. Spre deosebire, la standul Japoniei, o doamna imbracata in chimono iti putea caligrafia ceva pe care sa poti lua acasa (gratuit, fireste) sau standul Mongoliei, de 1 mp, unde un batran cofectiona papuci de casa, doar pentru incantarea trecatorilor care se opreau sa-l admire
3. la standul Romaniei se promovau vinuri. Asta faceau multe alte tari, dar le ofereau spre degustare vizitatorilor. La noi, cativa tineri cu ecusoane, organizatori, degustau in spatele standului...
In alta ordine de idei - am venit cu o multime de informatii, legate de campinguri, de trasee, de regiuni, de rulote si autorulote, de accesorii. In masura in care voi putea am sa va impartasesc din aceste informatii. Fotografii am facut sute si vom mai pune din cand in cand, functie de timpul liber. Celor care ne-au cerut cate ceva le-am trimis mailuri, ma bucur ca am reusit sa-i ajutam..