Am sa incep sa descriu ce am facut si ceea ce am de gand sa fac cu o rulota care avea doar standardul de baza, adica un transformator de 12v pentru pompa apa si trumavent.
Prima modificare a fost scoaterea acelui transformator si montarea unei baterii gel de 120A cu tot panoul electric necesar conectarii sau deconectarii a diferiti consumatori(intrerupatoare , sigurante)
Sigurantele de 220V 16A originale au ramas pentru alimentare exterioara in camping,
am pus un charger "inteligent" in comutatie care poate debita pana la 10A ceea ce acopera suficient consumul pe 12V in varianta alimentarii exterioare si sa incarce si bateria in acelasi timp, voltmetru si ampermetru pentru controlul incarcarii. Alt charger control de 16A am montat pentru panou solar sau alimentare exterioara cu 12V.
Am optat pentru un panou solar mobil de 90w cu 30m cablu ( nu stiu daca va ramane asa sau o sa-l fixez pe rulota). Ce pareri aveti despre amplasare, fixa sau mobila?
Ca varianta de rezerva am luat si un generator insonorizat de 2000VA cu doar 64dB (o bijuterie).
Generatorul l-am ales de 2000 pentru a putea duce lejer o clima de 1000VA ( voi deschide alt topic sau voi cauta ce s-a mai discutat pe tema ca e mult de explicat ce am facut si ce trebuie sa mai fac la sistemul de ventilatie incalzire si climatizare)
Toata instalatia de iluminare a fost inlocuita pe 12V(au ramas firele) cu led.
Din panoul de alimentare exterioara am scos o mufa F pentru cablu coaxial (antena satelit sau terestra) si o mufa de alimentare cu 12V(panou solar sau generator) pentru a nu mai da gauri in peretii rulotei.
Urmatorul pas a fost montarea moverului care mi-a luat cred ca 20 de ore de munca. Am comandat acest mover
http://pedidos.activecaravan.es/epages/ ... cts/809323
cu chit de montaj pentru sasiu Hobby dar normal ca nu s-a potrivit si nu am mai avut chef sa il trimit inapoi asa ca am cautat eu solutii de montaj.
La rulota mea amortizoarele sunt inclinate la 45 grade spre fata (din ax spre sasiu) asa ca in partea din fata nici o sansa sa le pun.
Eu cred ca majoritate moverelor sunt proiectate pentru rulote englezesti care au acele traverse longitudinale din metal de vreo 20 cm latime si poate fi montat direct pe ele bara de sustinere a motoarelor. La cele europene latimea acelor bare variaza de la model la model dar este mult mai mica (la mine 8 cm) asa ca trebuie distantiere de dimensiuni diferite functie de modelul rulotei si anul de fabricatie. La mine rulota e din 2000 si s-au potrivit distantiere de pe Hobby din 2004 :!:
In sfarsit l-am montat si dupa prima iesire a trebuit sa il dau jos ca sa etansez cele 4 motoare si conexiunile cu silicon pentru ca la pretul de 1200 euro frantujii (cica e fratuzesc) nu au binevoit sa puna nici un gram de vaselina pe garnituri si a intrat apa intr-un motor. :shock: Oricum per asamblu e ok.
Cam atat scriu acum. Sunt multe alte prostioare care le-am facut la ea gen, sistem audio, tv, sensor gaz, senzor inclinatie(pentru parcare perfect orizontala) etc.
Urmeaza actuatoare pentru cricuri, scarita electrica si mai vad.. :roll:
Sa auzim de bine.