Oficial camparea in zona este interzisa, si chiar am gasit un articol din presa greaca despre un raid al politiei pe plaja Azapiko soldat cu amendarea unui numar de turisti. In ciuda acestui fapt plaja este clar folosita pentru off-camping (sau free-camping). Chiar si containerele pentru gunoi din zona sunt dimensionate ca pentru o plaja in care se face camping: erau vreo 3 pubele mari, precum cele din orase, nu simple cosuri de gunoi cu punga de plastic.
Consider ca aceasta plaja merita mentionata in special datorita modului in care se face off-camping aici. Am vazut rulote cu terasa montata, campere cu terase extinse, scaune si mese: nu se sta ca in parcare, doar cu masa + scaune afara si rulota legata la masina, se sta foarte comod! Dupa ce initial am fost un pic timizi am facut si noi ca restul lumii si ne-am intins cu aproape toate cate le-am avut. Am pus inclusiv covorul in fata rulotei pentru ca era nisipul un pic aspru!
Accesul in zona este suficient de facil. La un moment dat pe segmentul de drum care leaga Neos Marmaras de Toroni exista semne spre mare (nu zic dreapta sau stanga pentru ca nu stiu din ce directie veniti!) pe care scrie "Hotel Azapiko 1 km". Exista 2 astfel de semne pentru 2 drumuri distincte! Recomand drumul de acces mai apropait de Toroni pentru ca accesul este mai rapid ca distanta si terenul mai putin accidentat. Se merge in mare parte pe asfalt, pana la 3-400 metri de plaja. La un moment dat pe traseu este se trece printr-o "sa" care mie cu rulota lunga de 7 metri mi-a pus mici probleme, dar pana la urma am trecut. Cu rulote mai scurte (sau mai ridicate de spate decat a mea) nu vor exista probleme de acces.
Punctul de acces pe care-l recomand eu are coordonatele GPS: N 40°00'57.8"N 23°52'08.1"E (sau N 40.016047, E 23.868912 daca preferati notatia zecimala).
Noi ne-am simtit extraordinar de bine la Azapiko. Apa perfecta, ne-am plimbat cu caiacul (am tinut caiacul umflat langa rulota fara probleme). 30 metri in stanga/dreapta noastra nu era nimeni, in fata noastra nimeni pana la mare. 2 seri din 3 am facut foc pe plaja pe nisip, intre rulota si mare, cu lemne/vreascuri recuperate din padurile din apropiere. N-as fi indraznit sa fac foc din propria initiativa dar am vazut in prima seara la altii focuri aprinse pe plaja si i-am vazut pe altii a doua zi adunand vreascuri. Copii au gasit in o broasca testoasa de uscat cand cautau lemne, au adus-o la rulota. I-am facut cateva poze dupa care au dus-o inapoi unde-au gasit-o, avem suficiente testoase acasa :)
Este un loc in care voi incerca sa ajung din nou, sper sa-l gasesc la fel de linistit si de curat si la fel de tolerat de autoritati.
In continuare las pozele sa vorbeasca: