2 panouri solare cu putere totala peste 200W

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

2 panouri solare cu putere totala peste 200W

Mesaj de Cosmin Prund »

In acest moment rulota mea este dotata cu un panou solar de 100W, monocristalin Truma, cu regulator de incarcare PWM tot Truma. Tin acest kit in teste (in curte) si ajung la concluzia ca toate-s bune si minunate cat timp e soarele pe cer, dar parca ar folosi un plus de energie pentru cazul in care soarele s-a ascuns intr-un nor. Acum studiez posibilitatea de a instala inca un panou monocristalin, probabil unul de vreo 150W (astfel incat sa ajung la o putere instalata de 250W) si studiez posibilitatile de conectare, cu pro si contra.

Eu in acest moment cred ca cea mai buna solutie este sa leg panourile in SERIE (nu in paralel) si sa folosesc un regulator MPPT.

Cred ca posibilitatile de conectare ar fi:

Panourile legate paralel, regulator PWM.
Panourile legate paralel, regulator MPPT.
Panourile legate in serie, regulator MPPT.

Ce pareri aveti?
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Radu Pascu
Membru forum
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958

Re: 2 panouri solare cu putere totala peste 200W

Mesaj de Radu Pascu »

Legatura in serie, creste tensiunea si scade curentul. Deci randament mai bun. Si cei de la electrica transporta curentul la inalta tensiune :D
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Da, da la incarcarea acumulatorului e importanta intensitatea; tensiunea oricum este limitata de regulator.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
cornelsavu
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 09 Apr 1978

Mesaj de cornelsavu »

Cel mai bine este cu panourile in paralel daca bateria este de 12v. Legat de regulator s-a mai discutat la puteri mici 100 - 200 w eu raman la parere mea ca nu renteaza mppt. Mai bine un panou de calitate din diferenta de bani.
Carado A464
0723830014
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

Eu am instalat panou solar monocristalin Truma, nu chinezarii. Daca instalez al doilea panou solar va fi mai mult ca sigur tot Truma si tot monocristalin. Nu cred ca din diferenta de pret intre regulatorul PWM si regulatorul MPPT pot cumpara panou mai bun :) Avantajos ar fi sa pastrez regulatorul PWM Truma din simplul motiv ca e deja instalat, adica regulatorul MPPT m-ar costa de 2 ori: o data regulatorul, inca o data din faptul ca nu mai folosesc regulatorul PWM pe care-l am deja.

Pentru 10% eficienta suplimentara eu sunt dispus sa schimb regulatorul, pentru 5% nu.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
alexdan
Membru forum
14
Oras: PLOIESTI
Data nasterii: 09 Iun 1969

Mesaj de alexdan »

Eu am doua panouri in paralel ,insumind 240 W cupalate printr-un regulator STECA de 15A la doua baterii de cite 100A .
Cel mai mult a incarcat 14.2 A .
Niciodata nu am ramas in acumulatori cu mai putin de 75 %, am consumat fara restrictii ( satelit , televizor, laptop , ventul de la truma toata noaptea , lumini ,etc)
Chiar daca este inourat afara ,tot incarca 3 - 4 A .
Am aceasta configuratie de 4 ani si nu am avut probleme pina acum
AUTORULOTA RIMOR 727 TC
PLOIESTI
0744357466
Scrie răspuns