Pagina 1 din 1
CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 16:21
de Constantin Curelea
Ca o continuare la cele spuse de Cosmin, si extrapolare a stisticilor prezentate in
viewtopic.php?f=86&t=5650
Avand 12816 locuri de cazare in 48 de campinguri ajungem la o medie de 267 locuri in camping/zi
Pentru un echipaj de 3 membri ajungem la 89 de echipaje /zilnic in locurile de cazare numite camping.
Cum cele 157677 de innoptari raportate inseamna cam 432 cazari/zi, respectiv 9 persoane/zi, deci 3 echipaje/zi
Avem, astfel, un excedent de locuri de cazare in camping,( de 30 de ori mai multe locuri decat solicitarile)
De ce nu se cazeaza romanii in camping?
1.asezarea geografica a tarii si perioada relativ mica de utilizare a RV-ului in an
2.distributia neuniforma a campingurilor
3.infrastructura rutiera
4.tarifele mari ( in lei) practicate in campinguri comparativ cu conditiile oferite. Aici se poate discuta mult.
5.posibilitatea de cazare off
6.cultura romanilor in domeniul RV.
Ce putem face noi, ca asociatie, pentru a creste numarul practicantilor de turism RV in camping?
1.Prima contributie este sa reusim sa-i atragem pe cat mai multi automobilisti in fenomenul RV.
2.
3.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 17:43
de Radu Pascu
Intrebarea nr.1 ar fi ce fac managerii campingurilor, ca să ne dorim cât mai mult să poposim in camping. Ce face statul cu patrimoniul cultural si turistic ca sa vizităm o regiune anume. Daca statul ar fi mai gospodar cu minunatiile geografice, arhitectonice, culturale, sportive, atunci si turismul ar avea un reviliment, deci si nr campingurilor si dotarea lor, ar avea o crestere numerica si calitativa.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 21:29
de Traian Baltateanu
Cred ca pentru moment , pe primul loc in lista cauzelor este mentalitatea romanilor.
Inca se practica pe scara larga iesirea la iarba verde pe terenurile patriei, fara a da socoteala cuiva de unde se aseaza, ce lasa in urma, etc.
Pana sa imi cumpar rulota si eu practicam iesirea la iarba verde, la un gratar pe langa rauri, paduri, etc.
Si acum prefer off chiar daca sunt dotat cu de toate ca sa nu las nici o urma unde opresc. E greu sa renuntam la ideea ca tara este a noastra a tuturor, si sa acceptam ca nu numai eu am proprietate privata ci si ceilalti romani au si prin urmare putine locuri nu au stapan(sau stapanul e statul)
La mare insa exista restrictii clare de campare in afara campingurilor si parcare in afara parcarilor (care sunt platite de obicei) acolo s-a impus restrictia datorita aglomeratiei estivale. In restul tarii...
Pe locul doi ar fi mentalitatea proprietarilor de camping care inca asimileaza turismul RV cu turismul de hotel si asteapta cam acelasi tip de clienti (cere sa consume de la ei bautura si mancare, si sa plateasca cat mai mult pe cazare)
Dovada in acest sens, este ca, in toate campingurile exista obligatoriu si casute, bungalouri, sau echivalent pentru ca proprietarul viseaza la o statiune de cazare nu la un camping in strictul sens al cuvantului (sens necunoscut in Romania). Pretul platit pentru o rulota parcata in camping este uneori mai mare decat pretul pentru o camera in casutele proprii ale campingului :shock:
Dotarile campingurilor de la noi (cu unele mici exceptii) ori nu ofera aproape nimic din punct de vedere al atractiei turistice, ori ofera servicii strict de masa si cazare ceea ce este absolut neinteresant pentru rulotisti.
Un camping viabil se dezvolta intr-o locatie care atrage turism general pentru ca in apropiere este un obiectiv important.
La noi se face un camping acolo unde are patronul un teren disponibil.
Deocamdata, campingurile infintate la noi vizeaza cu precadere turismul de weekend, mai ales al orasenilor spre zone racoroase si verzi. dar nu ai ce face acolo un concediu.
Vor avea succes acele campinguri asezate langa plaje, la mare, sau lacuri, langa bai cu ape termale sau medicinale, in zonele cu manastiri sau muzee importante, etc.
Campingurile langa zone cu ski nu prea au succes din cauza ca iarna nu se merge cu rulota.
Pe de alta parte, europenii vin din ce in ce mai multi cu campere sa vada si aceasta zona indepartata dar interesanta pentru ei.
Acesti turisti risca sa vina intr-o tara rau famata temandu-se de hoti, de drumuri rele, de lipsa de indicatoare si harti pe GPS.
Ei nu au nici obiceiul dar nici curajul sa stea off asa ca ei cauta campinguri cat mai sigure ca sa opreasca.
Acesti turisti trebuie vizati de alta categorie de campinguri, cele asezate in trasee europene, in apropiere de orase mari si de obiective celebre (delta, manastirile, Branul, Sibiul, statiunile termale)
Dar ei trebuie sa gaseasca dotarile standard minimale , prize cu steker european, loc de golire a tualetei si apei uzate, furtun cu apa potabila, grupuri sociale cu masini de spalat rufe si dusuri, etc.
E nevoie de o politica de informare pe linie de asociatii RV despre obiective, infrastructura, locatii cu camping, calitatea drumurilor, harti GPS, (astea pot fi initiate pe linie de asociatie RV dar cu sponsorizare de la campingurile interesate).
Despre ce ar trebui sa faca guvernantii ne racim gura degeaba.
Recitind, mi-am dat seama ca de fapt statul face ceva pentru dezvoltarea turismului RV.
A impus taxa de mediu autoturismelor iar rulotele se pot inmatricula fara taxa de poluare, asa ca, tot mai multe rulote intra in tara si in curand o sa fim foarte multi rulotisti.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 21:48
de Nelu Predonu
Interesant topic, interesante si corecte parerile mentionate, insa Traian, cu pesimismul exprimat de tine in ultimele fraze nu sunt de acord.
Sa stii ca guvernantii habar nu au de problemele cu care se confrunta acest gen de turism. E de datoria noastra sa le aducem in atentia lor. Stii cum e acea vorba ..."copilul care nu plange, mama nu-i da tata"
In urma cu ceva vreme am facut asa ceva si pot sa-ti spun ca vorbesc din acea experienta.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 22:22
de Radu Pascu
Eu cred ca daca mergem si ne plangem guvernantilor, o sa le intre pe o ureche si o sa le iasa pe celelante doua.
Cat timp nu castiga EI ceva din asta.....dar cred ca politizam deja subiectul D-lui Curelea si nu-i frumos.
In linii mari, cu multe sau putine cuvinte, vad ca avem aceeasi pozitie fata de tema subiectului.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 15 Apr 2014, 23:51
de Nelu Predonu
Intrucatva discutia are legatura cu subiectul, nu suntem off-topic, este in puterea guvernantilor sa se schimbe aceasta stare de fapt.
Radu Pascu scrie:Eu cred ca daca mergem si ne plangem guvernantilor, o sa le intre pe o ureche si o sa le iasa pe celelante doua...
Daca mergem sa "ne plangem" demersul este din start sortit esecului. Acolo nu trebuie mers cu capul plecat si mana-ntinsa.
Acolo trebuie mers si prezentata situatia de fapt, trebuie prezentate o serie de propuneri pentru ameliorarea situatiei, cateva exemple din legislatia UE din domeniu si oamenii vor fi receptivi.
Am avut in dese randuri placuta surpriza sa constat ca acesti oameni cu care am stat de vorba sunt chiar receptivi la problemele noastre, dandu-le curs si rezolvand parte din ele.
Asa s-a procedat si in celelalte cazuri de propuneri de modificari legislative ... ITP, rovinieta, CIV cu incadrare unica pentru RV-uri, noi structuri de campare, CSA, etc.
Imi amintesc spusele unui coleg referitoare la demersul de reducere a taxei de drum (rovinieta) pentru autorulote ... "la ce foame de bani are statul, nu ai nici o sansa"
Si cu toate astea, taxa a fost substantial redusa, la sfert pentru unii (autorulote pana-n 3,5 To) si mult mai consistent pentru altii (autorulote peste 3,5 To).
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 16 Apr 2014, 09:03
de Constantin Curelea
Legislatia in domeniul RV ar trebui gandita pentru dezvoltarea acestui tip de turism.
Ea poate fi imbunatatita si prin aportul entitatilor non profit.
Noi avem in statutut promovarea turismului cu RV -ul in unitati de cazare specializate.
Forumul , harta cu locatiile de campare existente in tara, participarea echipajelor noastrei la intalnirile internationale, serialele TV in pregatire, sunt exemple concludente ca fenomenul prinde si la români.
Depinde si de noi, de solicitarile noastre catre guvernanti, ca intr-adevar sa ajungem la standardele dorite.
Camparea off va mai dura putin timp, fenomenul Valea Cerbului va apune. Ce se pune in loc ?
PS. Mesajul meu este si catre userul Sandu Toma care a raportat topicul ca fiind postat intr-o secţiune nepotrivita a forumului.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 16 Apr 2014, 10:07
de Traian Baltateanu
Nelu, ai dreptate in ce priveste cererea de adaptare a legislatiei si a normelor de aplicare catre guvernanti.
Ce ramane insa greu de rezolvat este infrastructura, drumuri, siguranta pe strazi, comportamentul politistilor vizavi de conducatorii auto (vezi statul la panda ca in Bulgaria ceea ce nu o sa vezi in tarile civilizate).
Concret insa , asta pentru Predonu de exemplu, ar fi nevoie de o lege prin care sa se clasifice pe categorii campingurile si sa li se impuna tarife maximale pentru nivelul lor de incadrare.
In acest sens in Italia toate campingurile de tip stelt paltz sau cum spun ei area sosta, au tarif unic de maxim 14 euro si preturi precise pentru servicii suplimentare celor impuse de inscrierea in categorie.
Parcarea in spatiu imprejmuit, cu asigurarea locului de golire WC si de golire apa uzata, alimentare cu apa curata, iluminare de noapte si locuri delimitate pentru echipajreprezinta minimul obligatoriu pentru inscrierea in categoria area sosta.
Desigur a fost un exemplu dar o legislatie trebuie detaliata.
O alta legislatie ar fi necesara in domeniul parcarii si camparii pe spatii verzi publice cu obligatii si sanctiuni, definirea spatiului public, etc.
Pe partea de asociatie se poate demara de exemplu actiunea de promovare turistica a Romaniei pe linie RV cu harti si recomandari pentru rulotisti. Mai concret brosuri, harti si pagina web in acest sens, si asta cu sprijinul financiar al celor interesati in acest tip de turism.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 16 Apr 2014, 12:23
de Nelu Predonu
Traian Baltateanu scrie: ... Ce ramane insa greu de rezolvat este infrastructura, drumuri, siguranta pe strazi, comportamentul politistilor vizavi de conducatorii auto (vezi statul la panda ca in Bulgaria ceea ce nu o sa vezi in tarile civilizate)...
Asa este, insa modificarea acestor lucruri e de durata si nu prea ne sta in putere.
Traian Baltateanu scrie: ...Concret insa ... ar fi nevoie de o lege prin care sa se clasifice pe categorii campingurile si sa li se impuna tarife maximale pentru nivelul lor de incadrare...
Exista norme de clasificare a structurilor de campare in momentul de fata, dar mai mult decat atat, asociatia cf. statutului isi poste face propriile clasificari:
ART. 7 - Obiectivele Asociatiei
f) colaborarea, promovarea si sustinerea prestatorilor de servicii turistice de agrement (campinguri) in vederea valorificarii potentialului turistic si incurajarea calitatii, a bunelor practici si a competentei in domeniul turismului de agrement
prin acordarea de etichete de calitate.
Traian Baltateanu scrie: ...Pe partea de asociatie se poate demara de exemplu actiunea de promovare turistica a Romaniei pe linie RV cu harti si recomandari pentru rulotisti. Mai concret brosuri, harti si pagina web in acest sens, si asta cu sprijinul financiar al celor interesati in acest tip de turism.
Asa cum spui Traian, pe parte de asociatie, exista mai multe teme propuse in sensul ameliorarii situatiei.
Tot la ART.7, avem urmatoarele precizari:
a) realizarea unui parteneriat loial de colaborare cu autoritatile statului pentru stabilirea directiilor, conceptelor si actelor normative de interes, in vederea crearii unor conditii stimulative de dezvoltare a turismului promovat de Asociatie;
b) colaborarea cu factorii de resort in vederea realizarii unei infrastructuri turistice (campinguri) corespunzatoare si conforme turismului practicat in Uniunea Europeana;
...
d) demersuri pe langa autoritatile statului, in vederea alinierii legislatiei romane la cea europeana in domenii ce tin de taxe si impozite ale vehiculelor recreationale (rulota, autorulota) ...
...
h) participarea la diverse manifestari ce au ca obiect principal promovarea turismului de agrement din Romania
Faptul ca ne-am asumat in Statut astfel de obiective nu este suficient, mai trebuie sa si facem ceva pentru a le transpune in realitate. In teorie stam bine, practica ne omoara ...
Schimbarea lucrurilor sta in primul rand in puterea noastra. Daca noi ne facem treaba si totusi lucrurile nu se schimba, abia atunci putem da vina pe altii.
Re: CLUBRV-RO si numarul turistilor din campinguri.
Scris: 16 Apr 2014, 15:14
de Traian Baltateanu
Problema este ca asociatia noastra nu este singura de acest tip cu care guvernantii trebuie sa stea de vorba. Nici cei mai reprezentativ numeric nu cred ca suntem, pentru a fi luati in seama la modul serios.
Cred ca ar trebui facute demersuri pentru "asocierea asociatiilor", cel putin la nivel de intentii pentru cresterea credibilitatii in relatia cu administratia.
Am vazut in ultimul timp chiar diversificari ale orientarii chiar a asociatiei noastre. Nu mai vorbesc de rulotistii veseli, etc. Chiar daca aceste factiuni sau asociatii nu sunt opuse intentiilor noastre ele vor constitui o piedica in demararea unor negocieri cu admoinistratia.
O sa ne arate cu degetul: voi vreti dar ceilalti vor la fel? si acestia nu sunt interesati asa ca poate sa ramana moarta.
Demersurile noastre in conformitate cu punctele prevazute in statut, sunt la indemana membrilor CD in primul rand si daca au aceste functii sa vedem si actiuni in afara de moderare.
Punctul din tema deschisa de Curele referitor la atragerea de noi membri poate fi important dar in anumite conditii.
Eu sustin ca putem atrage mai multi membrii daca micsoram cat mai mult cotizatia sau chiar o facem onorifica.
Marind cotizatia obtinem acelasi efect pe care il obtine guvernul marind taxele, se reduce colectarea mai ales ca aici este benevola.
In ultimul timp am cunoscut peste 20 de posesori de rulote care nu sunt interesati sa intre in asociatie pentru ca nu vad de ce sa plateasca pentru servicii pe care ei inca nu le intrevad.
In privinta unei clasificari din partea asociatiei noastre a chempingurilor... cred ca este o gluma. Cine tine cont de ea?
Vorbeam de increderea pe care vrei sa o conferi turistilor straini in sistemul nostru de control si standardizare a serviciilor in domeniu.
Vor sa fie siguri ca oriunde ar merge in Romania vor gasi acelasi tip de servicii la acelasi pret, si nu se vor trezi ca la plecare sunt juputi de bani pentru tot felul de palti, taxe, si servicii inchipuite.
Mie de exemplu mi-e greata sa intru intr-un bazar turcesc sau arab in general, pentru ca nu au preturi afisate si te poti astepta la orice pret cerut de vanzator, ceea ce nu este normal din punctul de vedere al occidentalilor. Nu poti sti care este de fapt pretul corect in raport cu cel platit.