Intilnindu-ma destul de des pe Skype cu un coleg de virsta apropiata si cu multa experienta in acest domeniu, pasionat si colectionar de astfel de aparate, am inceput a dezvolta subiectul
Adevarul e, ca oriunde ne-am afla cu camperul, la radio tot dau drumul periodic, atit pt. ceva stiri, dar mai ales pe FM, pentru muzica buna cit si pentru glumele prezentatorilor respectivi
Am constatat si eu ca si multi altii, ca aparatele actuale, cele aparute in ultimii ani, nu mai sint facute cum erau cele pe tranzistori ale anilor '70-80..Auditia si receptia era net superioara
Pentru ca tot nu aveam pe ce cheltui banii in timpul iernii, m-am apucat sa iau aparate cu renume si uite asa am intrat si in rindul licitatiilor de pe Ebay unde aveam cont dar nu licitasem.
La inceput am luat citeva pentru noi, dupa care microbul licitatiilor a devenit molipsitor si m-am gindit ca nu ar fi rau sa extind "colectia" pentru ca s-ar putea sa existe si alti "amatori" :)
Am creeat o pagina pe facebook denumita "Radio profesionale" unde fiecare aparat are descriere si 6-8 fotografii, dar in acelasi timp am luat si radiouri mai mici pentru toate buzunarele.
Fiind o pasiune a multora dintre noi, m-am gindit sa va prezint colectia aparatelor existente in "stoc".. Daca cineva este, sau va fi interesat de un radio bun, e suficient sa ma contacteze.
Nu voi posta decit o parte a aparatelor, in special cele care se preteza colegilor. In functie de buget si de pretentiile fiecaruia, acestea ne pot asigura uneori o stare confortabila in excursii
Fiind foarte multe modele , unele NORMALE , cum sint acestea de mai jos - altele cu adevarat " PROFESIONALE " - si altele " DE CAMERA " voi face doua - sau chiar trei topicuri separate.
Toate datele tehnice ale fiecarui aparat, se pot gasi usor pe pagina : http://www.radiomuseum.org/
NORMENDE TRANSITA + Recorder - model 974.113.A – 1972 - Baterii 4 × 1,5 Volti - 3,5 Kg - 1,2 W - 330 x 210 x 93 mm
Pret = 120 Lei

SIEMENS TURF RK17 - Anul: 1968 - Baterii 5 buc x 1,5 Volti sau transformator de 7,5 Volti - 29 x 19 x 8,5 mm
Pret = 130 lei

PHILIPS D2225 - ( Passat ) – 1986 - Baterii : 4 buc x 1,5 Volti R20 - Greutate 1 Kg - Dimensiuni : 270 x 160 x 75 mm
Pret = 100 Lei

TELEFUNKEN PARTNER 501 – 1977 -(ecran scala are o mica fisura) Baterii 6 x 15 Volti - 3 W - 280 x 170 x 75 mm - Pret : 219 DM
Pret = 140 Lei

Am observat in cercul celor apropiati, ca exista un interes crescut pentru combinatiile de "TV-Radio-Casetofon" sau numai Radio-TV. Voi prezenta si "stocul existent" ale acestora..
Daca vi se pare interesant si va place topicul, voi continua. Intentia a fost si este de a va prezenta Radiourile Grele, adica cele PROFESIONALE. Pentru acelea voi deschide alt topic.
In caz ca cineva este interesat de un anume tip sau model de radio, radio-casetofon, sa spuna. Pina da caldurica si incep excursiile, mai stau pe computer, in cautarea " sculelor " :)
.