Facand recent o vizita intr-unul din marile showroom-uri de campere din Germania am constatat ca cca. 90% din autorulotelor noi sunt realizate pe platforma de Fiat Ducato.
In privinta campervan-urilor situatia este similara.
Daca ar fi sa-mi aleg o duba la un pret decent pentru o conversie in campervan as alege deci un Fiat Ducato. Similara cu caroseria de Ducato este caroseria de Boxer de la Peugeot si cea de la Citroen Jumper. Ar exista si variantele Sprinter, Crafter sau Ford Transit, dar acestea au anumite neajunsuri pentru o astfel de transformare: pret de achizitie mai mare, dimensiuni de latime mai mici, etc.
Pentru cineva care are banii cu greutate agonisiti, puteti gasi dube sh incepand de la preturi de 2500 euro (modele mai vechi - 1996-2000) pana la 6-7000 euro modelele mai noi (2006-2009).
Ce ar trebui urmarit la achizitionarea dubei ?
In primul rand mecanica - functionarea corecta, in parametri a motorului, transmisiei si a elementelor de rulare. In al II lea rand starea caroseriei - fara urme de rugina, inchiderile si etansarile usilor in buna stare, masina sa nu fie daramata la capitolul caroserie. Numarul de km rulati ai dubei este foarte important, dar din pacate, acesta nu spune foarte mult datorita samsarilor de astfel de vehicule care recurg in dese randuri la a da kilometrajul inapoi. Atentie la achizitie! Samsarii au diverse metode de camuflare a defectelor !
Daca in cazul unui turism, un numar de 2-300.000 de km poate insemna un rulaj mare, in cazul dubelor, numarul de km similar reprezinta un rulaj decent, acestea putand atinge in conditii de exploatare corecta nivelul de 6-800.000 de km. Din start trebuie sa fiti constienti ca cu viitorul campervan nu veti face foarte multi km - cca. 10-20.000 km/an. Daca o duba a beneficiat de o exploatare corecta si un schimb periodic al consumabilelor, aceasta poate avea la bord si 2-300.000 de km si sa fie exact ce va trebuie.
Alegerea motorizarii pe care sa o aiba duba:
Ideal ar fi ca motorizarea sa fie sub 2.0 cmc. Asta, pentru ca nu stim ce le mai da prin cap guvernantilor in materie de taxe si impozite. De cativa ani buni exista la Ducato o astfel de motorizare 2.0 cu 116 cp, la Transit model mai vechi (1996-2002) - 2.0 cu 101 cp, etc. Daca nu gasiti motorizarile mentionate, incercati ca duba achizitionata sa nu aiba mai mult de 2.5 cmc si daca este posibil, peste 100cp.
Cum alegem caroseria ? De acum incolo ma voi referi la modelul de duba Fiat Ducato si similarele: Boxer si Jumper de la Peugeot si Citroen:
Dupa cum se poate constata Ducato se bucura de o larga gama dimensionala.
Pentru conversia noastra "H-ul" trebuie sa fie 2 sau 3, iar "L-ul" sa fie 2; 4 sau 5.
Am sa va dau un exemplu de configurare a dubei din categoria L4H2 gandit de firma germana Possl (model 2014). Am trecut si cateva cote pe desen pentru a va face o idee cat mai buna vis-a-vis de impartirea spatului existent:

In situatia in care feedback-ul unui astfel de topic este pozitiv, voi reveni si cu alte informatii importante legate de conversia mentionata in titlul topicului - dotari, instalatii, preturi, noi configurari pe gama L2H2, L5H2, etc.