Muresan Bogdan scrie: ... Am cautat ca mai toti pe mobile.de si ne-am gasit ceva care sa ne placa , intrebarea este ce cheltuieli implica aducerea si omologarea/ inmatricularea unei masini noi din Germania ? Este vb de o masina de pina in 3,5 T cu motor EURO 5 de 2300 cc si 146 CP ...
Beneficiand de experienta apropiata a unor prieteni care si-au cumparat o autorulota noua din Germania, va precizez urmatoarele:
Autorulota au cumparat-o noua din Germania de la Sulzemoos. Showroom-ul respectiv se afla la cca. 30 km de Munchen pe autostrada ce leaga acest oras de Ausburg.
Parcul respectiv ofera o gama foarte variata de autorulote noi (cateva sute de modele), fiind unul dintre cele mai mari din Germania.
Autorulota a fost achizitionata pe persoana fizica, platindu-se pentru aceasta pretul brut (incl. TVA 19%).
Dupa venirea in tara "pe roti" s-a mers la RAR pentru autentificare/omologare. Aici s-a platit o taxa de pana in 400 lei.
La RAR s-a stabilit nivelul emisiilor (CO2), acesta nefiind mentionat in COC de catre producator.
Dupa obtinerea cartii de identitate a vehiculului (CIV) s-a mers la ANAF pentru stabilirea taxei de mediu. Aici au aparut problemele ... :mrgreen:
ANAF-ul a precizat urmatoarele:
Avand in vedere ca autorulota este noua, s-a solicitat plata TVA in tara de folosinta a bunului achizitionat. Deci, proprietarul a fost nevoit sa mai plateasca o data TVA-ul de 24% calculat la pretul net al autorulotei, urmand ca TVA-ul platit de proprietar in Germania (19%) sa-i fie returnat acestuia de firma germana. - lucru absurd si totodata aberant, puteau eventual solicita doar plata diferentei de TVA de la 19% la 24%, respectiv doar 5%. Stau si ma intreb ce ar fi facut proprietarul in situatia in care nu ar mai fi dispus de inca 14.000 euro pentru a face aceasta plata ?
Conform ANAF, daca autorulota nu ar fi fost noua, fiind inregistrata in Germania pentru o perioada de minim 6 luni, atunci nu s-ar mai fi aplicat aceasta obligativiitate de plata in tara a TVA si lucrurile s-ar fi desfasurat in mod normal ca pentru orice achizitie de vehicul sh.
Revin la
modul de calcul al CO2 pentru autorulote la care aceste noxe nu sunt trecute in COC de fabricant, iar din ce am constatat, nici un fabricant de autorulote nu trece CO2 in certificatul de conformitate. CO2 este necesar conf. legislatiei din Romania pentru stabilirea taxei de mediu.
Exista o directiva europeana (e1*2007/46*1102) care mentioneaza cum se calculeaza CO2. Exista o formula de calcul simpla de determinare, un coeficient (0,1043) de inmultit cu greutatea proprie a vehiculului, respectiv:
0,1043 x G, unde "G" reprezinta greutatea proprie a vehiculului.
Daca s-ar recurge le determinarea acestei valori pe stand, in mod practic de catre RAR, acest serviciu costa undeva la cca. 5-6000 lei si nu se merita, valoarea iesind tot in jurul celei obtinuta din calcul.
Ex. Pentru autorulota prietenului - Fiat Hymer T668CL, 2287 cmc, Euro 5, cu greutatea proprie de 3000 kg, calculul este urmatorul:
0,1043 x 3000 = 312,9 gr/km. In CIV s-a trecut CO2 = 313, iar taxa de mediu a iesit de 1725 euro.
Avand in vedere cele mentionate anterior, pentru a nu avea surprize neplacute ca cele ale amicului meu, de a mai plati o data TVA in tara, va recomand sa luati legatura cu inspectorul ANAF din Constanta care se ocupa de aceste probleme, pentru a-i cere sfatul inainte de achizitie si sa va mentioneze cum sa procedati in conformitate cu legislatia actuala de asa natura incat sa platiti TVA-ul o singura data.