Instalare panou solar in regie proprie

Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
George Chirila

Instalare panou solar in regie proprie

Mesaj de George Chirila »

De curand am achizitionat un panou solar de 100 w,si as dori sa aflu cum il pot monta singur ca sa poata fi functional .Din cate am inteles sunt doua modalitati de a pune panoul :
-Primo -Sa fie montat pe rulota
-Secundo - Panoul sa fie mobil
As dori sa aflu parerile pro si contra ale celor doua modalitati .
Ca o parere personala,as fi partizanul celei de-a doua modalitati ,deoarece nu doresc sa stau cu rulota in permanenta in plin soare ( rulota sa stea la umbra ,iar panoul cu un prelungitor sa fie pozitionat la soare .
Ce regulator trebuie achizitionat ( de 10 A sau de 20 A ).
As dori sa-mi mai achizitionez inca un panou de cel putin 90-100 A .
Ce grosime va avea firul care va pleca din panou ?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri .

Imagine

Imagine

Imagine

Sincer ,nu am mai vazut asemenea mufe pana acum
Imagine

Imagine

Imagine

Daca se poate sa-mi " traduca " cineva ce scrie pe spatele panoului
Imagine
Serpescu Gheorghe
Membru forum
16

Re: Instalare panou solar in regie proprie

Mesaj de Serpescu Gheorghe »

Nu ma pricep, dar iti recomand sa iei legatura cu Tabra, ca e acolo langa tine si mai pot spune ca am vazut un panou mobil la Liviu Andrei si cred ca si el te poate ajuta.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Costin Tabra
Membru forum
17
Oras: București
Data nasterii: 12 Iul 1970

Mesaj de Costin Tabra »

Salutare George,

Hai sa ne intalnim intr-una din zile si iti voi raspunde la toate intrebarile. Si daca vrei, iti pot face si instalarea panoului.
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com
Lupu Ciprian
Membru CD
14
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 06 Iun 1979

Mesaj de Lupu Ciprian »

Mie mi -a instalat Tabra panou mobil cu trepied si e mult mai bine asa , il pun unde vreau il pozitionez bine si da randament maxim !
Autorulota Ford Chausson Flash
IF 26 CIP Lupu Ciprian & Irina
Tel. 0722.227.048 e-mail: lupucipriann@yahoo.com
cornelsavu
Membru asociat
12
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 09 Apr 1978

Mesaj de cornelsavu »

Pentru un singur panou de 100W un regulator de 10A este de ajuns. Dar daca vreti sa puneti mai multe panouri va trebuie unul mai mare. Impartiti puterea panoului la tensiune ( tensiunea bateriei de regula 12 V, nu la tensiunea maxima furnizata in gol de catre panou)pentru a afla amperajul minim al regulatorului si apoi mai adaugati un 20% pentru a nu va afla la limita. Functie de tipul bateriei pe care o aveti AGM sau cu acid trebuie ales si regulatorul pentu a nu distruge acumulatorul. Este recomandabil sa nu legati consumatorii direct pe bornele bateriei ci prin mufele destinate lor de pe regulator, in felul acesta acumulatorul se va incarca corect, iar consumatorii vor fi opriti daca tensiunea bateriei scade sub pragul de siguranta.
Regulatoarele au de regula borne separate pentru baterie, pentru panoul solar si pentru consumatori. Mai sunt unele mai destepte ce mai pot avea si senzori de temperatura ce se monteaza pe baterie.
Toate cablurile trebuie sa fie cat mai scurte si de sectiune cat mai mare pentru a preveni pierderile de curent. Recomandate ar fi de cupru cu sectiunea de 4mm si invelisul siliconic.
Pe casa eu am panourile montate fixe dar pentru rulota este recomandabil sa fie mobile pentru a le orienta spre soare, dar cu niste cabluri cat se poate de scurte pentru a nu pierde curent.
Carado A464
0723830014
David Eugen
Membru forum
11
Oras: Calan / Hunedoara
Data nasterii: 07 Feb 1956

Mesaj de David Eugen »

Salut ! Am citit cu interes , sunt in aceiasi situatie, montajul unui panou pe rulota sau pe trepied.Te-as ruga sa pui cateva poze cu lucrarea executata , inclusiv fixarea pe trepied , in mod sigur mai sunt interesati . Multumesc si vant din spate pentru toti rulotistii !
David Eugen Caravelair 420 Palma- Hyundai Tucson CRDi -tel. 0760 450 223
Scrie răspuns