Pagina 1 din 1

Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 10:20
de doczi lavinia
Buna ziua,
avem si noi o problema cu sistemul antibalans SSK1. Am achizitionat rulota acum 2 ani - model Tec , an 1991- timp in care nu am avut nici o problema la cuplarea sistemului antibalans. In urma cu o luna, din necunostinta de cauza, am gresat carligul de la masina, crezand ca este mai bine asa. Ulterior de pe forum am aflat ca este chiar contraindicat. La ultima iesire de acum o saptamana la cuplarea sistemului am avut impresia ca nu prinde la fel de bine ca inainte, iar pe drum scotea anumite zgomote si scartaituri.
Am scos tachetii si am dori sa stim daca mai sunt buni sau ar trebui schimbati?
Dupa ce anume ne dam seama daca mai sunt buni sau nu?
Zgomotele se auzeau din cauza tachetilor sau din cauza faptului ca am gresat carligul?
Multumim.

Re: Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 10:38
de Niky Radu
Parerea mea este ca daca tot i-ai scos , sa-i schimbi, avand in vedere ca rulota este din '91 si nu stii cand a fost pus carligul, in mod normal cand au uzura exista un joc mai avansat in nuca, si nuca trebuie verificata, o tocire de 1 mm este semn de schimbare...degreseaza bine nuca carligului cand vei pune din nou rulota

Re: Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 10:40
de Ninel Gavanescu
Ia legatura cu Relu Deliu , a studiat problema candva sau cu Sandu Toma 😉 bafta !

Re: Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 11:11
de doczi lavinia
Nuca este in stare foarte buna, carligul a fost pus nou cand am luat rulota.

Re: Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 12:26
de Relu Deliu
Dupa cum arata tachetii, ar trebui inlocuiti. O uzura avansata a acestora duce la pierderea efectului de stabilizare pentru care sunt destinati si pot distruge nuca carligului, prin aparitia unor santuri pe lateral-mijloc la nuca, santuri provocate de frecarea fier pe fier. Scartaiturile sunt normale, acestea se produc deoarece ferodoul din mijlocul tachetilor freaca nuca carligului, mai sunt ceva fire de praf si ce este important, nu mai exista vasilina intre nuca si tacheti.
Daca atunci cand strangi SSK-ul pe nuca carligului, nu intampini o usoara rezistenta, atunci trebuiesc verificati tachetii si in mod sigur, inlocuiti.
Pentru realizarea efectului de stabilizare, dispozitivele antibalans si nuca carligului, nu trebuiesc unse cu vasilina sau allte uleiuri, acestea functioneaza ca placutele de frana si discul(tamburul) de frana.

Re: Uzura la tachetii de franare pentru sistemul SSK1

Scris: 13 Sep 2012, 13:22
de Panait Valentin
Dupa ce inlocuiti tachetii, de fiecare data cand agatati rulota sa stergeti cu o carpa de bumbac, putin umeda, bila si interiorul cuplei, indepartand in felul acesta firele de praf ce duc la scartaitul suparator ce se aude in mers.
Desigur ca la un drum lung fenomenul reapare datorita prafului de pe drum :(