Pagina 1 din 1

Criterii obligatorii privind clasificarea campingurilor

Scris: 11 Mai 2012, 14:26
de Lupu Ciprian
Mihai Gheorghe scrie:----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare de tip camping
Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate să asigure cazarea turiştilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât să permită acestora să parcheze mijloacele de transport, să îşi pregătească masa şi să beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unităţi.
1. Amplasarea campingului trebuie să fie făcută în locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum şi de elemente periculoase pentru sănătatea şi securitatea turiştilor.
2. Elementul de bază al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafaţă de teren bine delimitată şi marcată, unde se poate parca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurându-se totodată suprafaţa liberă necesară pentru mişcarea şi odihna a 4 turişti.
Totalitatea parcelelor de campare reprezintă suprafaţa de campare amenajată.
Capacitatea campingului se exprimă în număr de locuri de campare şi se determină prin înmulţirea cu 4 a numărului parcelelor de campare, la care se adaugă eventualele locuri de cazare în căsuţe tip camping şi/sau în bungalouri amplasate în incinta unităţii.
La dimensionarea dotărilor şi a instalaţiilor din campinguri se va avea în vedere capacitatea totală de cazare a campingului.
Cel puţin 15% din suprafaţa campingului trebuie să fie plantată cu arbori sau arbuşti. La campingurile de 3 şi 4 stele, vegetaţia trebuie să fie suficient de abundentă pentru a da o umbră confortabilă şi o ambianţă agreabilă.
Accesul la camping trebuie să fie astfel conceput încât să prevină accidentele de circulaţie în momentul intrării şi ieşirii vehiculelor.
La campingurile de 3 şi 4 stele, căile de acces trebuie să permită circulaţia în ambele sensuri.
Reţeaua de alei trebuie să permită legătura dintre spaţiile de campare-cazare şi toate celelalte amenajări care asigură servicii (inclusiv cu terenurile pentru agrement).
2
3. Mărimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie să aducă nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului înconjurător.
Toate campingurile trebuie să aibă o împrejmuire care să nu permită accesul în camping decât prin intrările stabilite pentru turişti. Campingurile vor avea pază ziua şi noaptea.
4. Alimentarea cu apă potabilă trebuie asigurată prin racordarea la reţeaua publică, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrări de captare a unor izvoare din zonă. Nu este permisă alimentarea cu apă din fântână neacoperită din care apa se scoate cu găleata sau cu alt mijloc similar.
Distanţa dintre gurile de apă amplasate pe suprafaţa de campare nu trebuie să fie mai mare de 100 m.
5. Grupurile sanitare comune trebuie să fie amplasate cât mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaţiu de cazare (parcelă, căsuţă sau bungalou) şi nu mai departe de 100 m de cel mai îndepărtat spaţiu de campare-cazare.
Pardoseala la grupurile sanitare şi din spaţiile amenajate pentru spălatul lenjeriei şi, respectiv, pentru pregătirea mesei trebuie să fie cel puţin mozaicată, cu pantă de scurgere corespunzătoare, pentru a fi uşor de întreţinut.
La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor şi al duşurilor trebuie să fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabină de duş va trebui să cuprindă, separat de duşul propriu-zis, un compartiment pentru dezbrăcare-îmbrăcare, echipat cu scaun, oglindă, policioară şi cuier.

Re: Criterii obligatorii privind clasificarea campingurilor

Scris: 11 Mai 2012, 16:15
de Marius Beldiman
Consider ca aceste criterii ar trebui sa fie afisate obligatoriu la receptia fiecarui camping! In felul aceste clientii si-ar cunoaste drepturile si in acelasi timp si patronii "cel putin ar incerca" sa se conformeze. Ca sa nu mai spunem ca pe baza acestor criterii Asociatia ar putea face sesizari la toate forurile(Protectia Consumatorului, Min. Turismului,etc) pentru a sesiza neregulile .

Re: Criterii obligatorii privind clasificarea campingurilor

Scris: 11 Mai 2012, 17:21
de Lupu Ciprian
Sezisarile pot fi facute de catre clienti si in cele mai multe cazuri si insotite de bonul fiscal de preferat !

Re: Criterii obligatorii privind clasificarea campingurilor

Scris: 11 Mai 2012, 21:50
de Constantin Curelea
Pentru o corecta informare, va rog sa precizati sursa sau actul normativ din care s-au prezentat ,,criteriile obligatorii privind clasificarea campingurilor"

Re: Criterii obligatorii privind clasificarea campingurilor

Scris: 11 Mai 2012, 22:03
de Cristian Irimescu
ORDIN 1051/2011
Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism.
Anexa 1.6

http://alfadate.uv.ro/ordin_1051_2011.htm