Pagina 1 din 2

Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 11 Apr 2012, 23:56
de Ovidiu Ciobanu
Buna ziua,
Am cautat multa vreme o butelie pentru soba Truma E1800 din duba mea - sa pot pune in ea propan in mod legal si sa incapa intre scaune. Ca alternative puteam lua o butelie de instalatie GPL - dar ocupa portbagajul sau locul rotii de rezerva.
In Germania am gasit la Winen Gas costa 300 Euro plus transportul.
In final am gasit in Bucuresti o firma specializata pe consumabile de sudura care vinde butelii de inalta presiune autorizate ISCIR pe 10 ani, inclusiv de propan, facute la Buzau. Butelia are robinetul potrivit cu ceasul de butelie, deci la statia GPL tot trebuie adaptor "baioneta" - dar incarcarea e legala. In plus fata de o butelie obisnuita de aragaz care tine vreo 10-20 atmosfere, asta e testata la 300 atmosfere - deci e mult mai sigura.
Azi am primit butelia de 6 litri, cu baza de 14 cm si inaltimea de 60 cm la 525 RON - dar exista multe alte marimi.
Sanatate!

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 22 Apr 2012, 22:41
de Roman Vasile
Ovidiu Ciobanu scrie: Butelia are robinetul potrivit cu ceasul de butelie, deci la statia GPL tot trebuie adaptor "baioneta" - dar incarcarea e legala.
Ma tem ca ati dat banii degeaba! Nu lipsa adaptorului o face nelegala la umplut ci lipsa robinetului flotor care opreste automat incarcarea la atingerea capacitatii de umplere (aproximativ 80% din capacitatea totala). Cele de la Wynengas au gura de umplere echipata cu acel robinet, au siguranta de suprapresiune si sunt reincarcabile aproape oriunde in Europa fara probleme. Cea cumparata de dumneavoastra din pacate va tine tot la cheremul gazarilor de la statiile de GPL auto (asta aici in Ro...ca in afara nici vorba sa v-o incarce undeva).
Intr-un alt topic parca Costin Tabra scria ca va incerca aducerea unor rezervoare GPL legal incarcabile.

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 23 Apr 2012, 07:51
de Ovidiu Ciobanu
Rezervoarele Wynen sunt de joasa presiune (din tabla ca si buteliile normale) ca si cele de GPL auto - de aceea nu se pot umple peste 80%. Aceste butelii sunt de inalta presiune (din otel de 4-5 mm 300 bari) si se pot umple complet. Ceasul de incarcare poate fi suplinit de un regulator cu ceas de presiune sa arate cand se goleste butelia. Oricum buteliile Wynen sunt la fel de mari ca si cele de aragaz, si pentru mine dimensiunea (diametrul) a fost principala problema.
Alta solutie ar fi fost rezervor cilindric mic cu volum incepand de la 20 litri (16 litri utili, cum era la VW T3 Westfalia) prins longitudinal sub masina, se produc in Polonia si pot fi aduse de cativa importatori/instalatori de GPL auto - dar instalatia trebuie trecuta pe la RAR.
Sanatate!

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 23 Apr 2012, 08:48
de Catalin Gigi
Am cautat multa vreme o butelie pentru soba Truma E1800 din duba mea - sa pot pune in ea propan in mod legal si sa incapa intre scaune. Ca alternative puteam lua o butelie de instalatie GPL - dar ocupa portbagajul sau locul rotii de rezerva.
Daca stiam va dadeam eu o butelie speciala de GPL ...cu eticheta scrisa direct pe ea GPL ...
Daca merg la o statie si imi refuza umplerea il rog frumos sa se apropie si sa citeasca eticheta ...adaugand ca butelia a fost comandata la producator special din aceasta cauza ....singuri la care nu am trecere sunt cei de la Lukoil care au o directiva in care este specificat ca este interzisa umplerea oricarui tip de recipient mobil .

Si daca tot vad ca are cautare o vand cu 150 ron ... :mrgreen:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 23 Apr 2012, 23:11
de Roman Vasile
@Ovidiu: nu vreau sa creez impresia unei polemici, dar avand in vedere ca subiectul este unul sensibil, fiind vorba de gaz si de siguranta consider necesare unele precizari:
-Toate buteliile si rezervoarele industriale din care trebuie sa extragem GAZ pentru functionarea diferitelor aparate de pe RV-uri si nu numai, nu se umple la doar 80%din capacitate din cauza ca nu ar rezista la presiune! Intre nivelul gazului LICHEFIAT si gura de extractie a gazului (robinetul cu racord pentru butelie) trebuie sa existe un spatiu de gazefiere a LPG, pentru ca gazul (ca e propan, ca e butan, ca e amestec) sa ajunga la reductor exclusiv sub forma de GAZ.
- Aceste tipuri de rezervoare si butelii pe langa racordul catre reductor are o gura separata de umplere, prevazuta cu un robinet flotor, care este in asa fel reglat incat inchide accesul gazului lichefiat cand recipientul este umplut la 80% din capacitate.
-Acel “ceas de umplere” de care faceti vorbire (pe care l-ati vazut in pozele de la Vynen), nu are nici o legatura cu gura de umplere, el doar indica (mecanic, cu ajutorul altui flotor aflat in recipient) cantitatea de gaz aflata in recipient. Cu ajutorul unui regulator cu ceas de presiune nu aveti cum opri incarcarea buteliei in limita a 80% fiindca aceste aparate sunt extrem de imprecise si o sa va arate totdeauna alta presiune in functia de temperatura exterioara (am asa ceva si pot spune ca nu are nici un hatar…pun pe butelie plina, arata o anumita presiune, consum o saptamana cu frigider, boiler, aragaz…si daca e cumva soare pe partea masinii unde e locasul buteliei, constat ca am mai mult gaz decat la inceput)
-Rezervor de gaz se poate monta pe masina (bineinteles cu respectarea cutumelor in domeniu); daca acesta nu are nici o legatura cu motorul cei de la RAR (deocamdata) nu au nimic de comentat. Zic “deocamdata” ca probabil se va implementa si la noi recomandarile europene si atunci odata cu ITP va trebui sa facem si verificarea instalatiei de gaz si cel electric de pe RV-le noastre.
Incerc sa postez poza cu sectiune printr-o butelie incarcabila care sa sublinieze cele afirmate.
Poza nu reuseste, asa ca pun linkul pentru cei interesati http://www.wynen-gas.de/pages/d/infos/h ... el/22.html

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 24 Apr 2012, 22:58
de Ovidiu Ciobanu
@ Catalin Gigi - daca butelia avea 12 cm diametru si sub 60 cm inaltime (6 litri) imi pare rau ca n-am luat-o...

@ Olah Laszlo - nici vorba de polemica, dar partea cu 80% si vaporizarea nu e reala, pentru GPL auto se extrage gaz doar in forma lichida din butelie dar se incarca tot maxim 80%, si asta nu depinde de pozitia sorbului ci doar ca sa nu explodeze - daca butelia sta dreapta ii ajung cativa centimetri sa vaporizeze sub robinet, nu ii trebuie fix 20% din inaltime fara sa conteze inaltimea ei, buteliile poloneze de 1 litru se incarca tot la 80%, desi 20% din inaltimea lor e vreo 3 centimetri.
Ce conteaza la orice butelie e sa fie verificata (ISCIR valabil) si sa fie folosita conform cu cerintele producatorului. La 300 atmosefere se testeaza si buteliile pentru oxigen lichid, si alea nu se incarca doar 80%.

Sanatate!

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 31 Ian 2014, 00:09
de pana_ionel2006
Acum am cumparat o butelie de Gpl auto,mai are trei ani de garantie ,si doresc sa o montez in lada din fata a rulotei in locul buteliilor. Este de 90 litri si poate incarca 72 kg. Are pe ea multivalva cu toate supapa de siguranta in caz de suprapresiune,supapa pt. Oprire daca se rupe o conducta sau se pierde masiv gaz,supapa de umplere cu plutitor pt. Nivel si alimentare 80%.Practic este butelia gpl de pe auto cu multivalva normala si cu dispozitivul de alimentare de pe aripa masinii. Singura modificare care trebuie sa o fac este sa indoi teava de alimentare care preia gpl lichid de pe fundul rezervorului si sa o duc la cca.1 cm de partea superioara a rezervorului ,in perna de gaze de deasupra,libera chiar si cand butelia este plina. In acst caz la robinetul de gaz ( cel normal de pe butelia rulotei) ajunge gazul care este redus de la presiunea buteliei Gpl ( unde sunt de la 2 pana la 8 bari,depinde de temperatura ) la 50 mB cat este normal. Am vb. La RAR si am intrebat daca este legal,au spus ca nu se baga sa verifice acest lucru. Eu zic ca pana cand vor intra normele europene pot sa merg asa. Dupa aceea o sa merg sa iau o butelie Gpl ,sa o montez in Service cu modificarea conductei sa traga de sus gaz si nu lichid sau pur si simplu sa scoata conducta de tot din rezervor. Nu vad a fi o problema cu asta. Nu se modifica nici una din masurile de siguranta,iar eliminarea tevii de lichid nu influenteza in nici un fel siguranta exploatarii . Dar am o problema. Butelia cumparata de mine este pe jumatate plina cu Gpl. Maine vreau s-o golesc. Daca nu mai revin pe forum ...inseamna ca n-am reusit .

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 31 Ian 2014, 10:05
de Ionita Bogdan
La ce folos atata gaz ?...... In perioda de vara la munte abia consumi o butelie normala in 3 saptamani .....de ce va complicati aiurea nu inteleg . Diferenta dintre MMA SI Masa proprie este in general de 250 kg. Daca puneti o butelie de care spuneti si plina ati ....papat 100 kg . Mai mult decat asta , aveti sanse maxime sa rupeti carligul de la masina deoarece acesta suporta un anumit nr de kg ca si forta de apasare , in general 75 kg la autoturisme si poate 125 kg la jeep-uri. Eu am 100 kg forta de apasare pe carlig si pot tracta 2500 kg . Cum sa pun ....mai ales pe botul rulotei 100 kg ? :idea:

Mai ganditi -va inainte sa faceti pasul asta !

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 31 Ian 2014, 18:04
de pirvuhoratiu
Si incarcarea buteliei cum se face? Mergeti cu rulota la statia GPL ?

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 02 Feb 2014, 23:00
de Dragomir Gabriel
pirvuhoratiu scrie:Si incarcarea buteliei cum se face? Mergeti cu rulota la statia GPL ?
Pai se pare ca toti mergem cu rulota sau bagam buteliile in masina ... deci nu trebuie rulota... Daca montezi butelie fixa pe rulota chiar mergi cu ea la statia GPL... Bogdan are dreptate, cat gpl consumi ca sa pui butelie auto ?

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 15 Iul 2014, 11:46
de Marian Enache
Buna Ziua
Din experienta propie va pot spune urmatoarele
-Cand am cumparat RV-ul am avut in dotare o butelie GPL mica ( 1/2 din butelia clasica ) 7 l Ulterior am mai achizitionat inca una in regim de second hand (aceasta second hand mai noua decat butelia mea cu un pret modic de 50 lei de la Dl Varza din Tg Secuiesc )
-Am cautat sa verific instalatia rulotei in vederea efectuarii RARului si a imatricularea acesteia pe nume PROPIU (dar mai ales dpdv a sigurantei mele, mai ales ca eram nou in aceasta familie a utilizatorilor de RV )
- am apela la RAR -nu fac astfele de verificari si nici revizii periodice nu au legislatie in acest sens
- am apelat la ISCIR nici acestia nu au nici o problema cu instalatii din dotarea RVurilor - nu au legislatie in acest sens
-am apelat la Politie nici un interes ptr acestia sa verifice sau sa ceara un document de atestare a verificarilor facute
-am discutat ( corespondenta ) cu multe campinguri dinRO/ EU despre impunerea unor avize ptr reviziile acestor instalatii la camparea in acete locatii -NIMENI NU CERE NIMIC LA CAMPARE
-Am cautat in legislatia de specialitate -NICI O REFERIRE LA ASEMENEA PROBLEME
Ex in campingurile din ANGLIA fiecare loc de campare este prevazut contracost cu CURENT ELECTRIC ,APA SI GPL ( nu stiu daca toate campingurile sau numai unele ,nu stiu daca au legislatie sau nu dar nici aici nu se cere nici o atestare tehnica ca RV are revizuire pe instalatia de curent si/sau gaz )

Singura explicatie logica am primit-o de la Dl COLPOS NIC SC CAMPERLAND AUTO SERVICE SRL DARMANESTI si anume :
- la unitatea de service RV se poate face o verificare amanuntita a instalatiilor RVului ( atat ptr GPL cat si ptr electric ) pe baza unui protocol tehnic
- in urma eliberarii unei facturi fiscale aceasta unitate elibereaza o rovigneta care sa ateste aceasta verificare facuta de unitatea service
- aceasta unitate poate sa fie recunoscuta profesional in tara sau in afara tarii ( este o problema a acelei unitati service )
- aceasta unitate service are tehnicieni autorizati in acest sens
- nu exista legislatie tehnica nici in RO si nici afara
Verificarea tehnica a rulotei ( inmatriculare ,sistem iluminare ,sistem semnalizare ,sistem franare ,integritate fizica) se face obligatoriu , conform legislatie noastre ,la fiecare 3 ani ( cu viza si documentul aferent )
SFAT este foarte intelept ca fiecare posesor de RV ( pe baza constintei personale ) sa se gandeasca la securitatea propie si/sau a familiei si din acest motiv sa-si mentina un grad ridicat de functionare tehnica a RVului personal - cred ca fiecare constientizeaza modul in care poate sa-si minimalizeze riscurile in utilizarea RVului
In rest sunt discutii ,interese mai mult sau mai putin majore ale unor sau altora
ATENTIE faptul ca o instalatie TRUMA se strica si trebuie reparata sau verificata este altceva .Se poate face cu cunostinte personale sau se poate apela la o persoana calificata si autorizata de producator ( similar si ptr frigider si alte accesorizari ) dar sa vorbesti despre o impunere ,care defapt nu o regasesti concret in nici o legislatie ,este eronat

INFO ptr cei care merg spre GRECIA In drumul spre granita Bulgaria cu Grecia la aproximativ 25 de km de granita exista un LUKOIL care umple ( autorizat in sensul ca are stand de umplere specializat ) cu GPL orice tip de butelie GPL ( avand o colectie mare de reductii ) Conditia de umplere este sa scoti butelia din RV si sa parchezi RVul in parcarea benzinariei .

In alta ordine de idei este adevarat ca aceasta greutate ( atestata de producatorul carligului de tractare de 75 100 etc) trebuie sa fie strict respectata
Am vazut cazuri cand in AUSTRIA un echipaj de politie pe AUTOSTRADA verifica cu cantar specific greutatea pe carlig ( in perioada aceea nu aveam RV si nu am constientizat
foarte exact ce se intampla defapt ) dar daca discuti cu un politist din Germania ,Austria Elvetia PRIMESTI UN RASPUNS PERTINENT in acest sens .


Daca exista alte pareri documentate cu enuntarea in clar a unor legi /normative sau alt gen de regulamente ( nationale sau europene) este foarte bine de stiut ptr a ne conforma.
Marian Enache 0740 390 147
marianenache21@yahoo.c

Re: Butelii Propan autorizate ISCIR

Scris: 17 Iul 2014, 23:05
de Toni Conecini
Ati mentionat de statia din BG pe drumul spre Grecia. Va rog daca ati putea da mai multe detalii despre locatie, numele benzinariei, avand in vedere ca eu cunosc 3 drumuri prin BG spre GR cu 3 treceri de frontiera. (poate sunt chiar mai multe dar eu 3 cunosc si pe 2 am si mers...prin Makaza inca nu am mers insa poate voi testa in curand acest drum). multumesc