Pentru ca in ultima vreme tot mai multi proaspeti posesori de rv-uri, precum si importatori de astfel de vehicule, au intampinat greutati la inmatricularea acestora, azi, in numele ACCCR si nu numai, am cautat sa elucidez aceste probleme mergand la DRPCIV, avand acolo discutii cu persoane din conducerea acestei institutii.
Problemele apar datorita diferentei dintre legislatia tarilor membre UE cu privire la inmatricularea vehiculelor. In acest sens a fost emisa o directiva europeana (Directiva 37/1999 UE) de reglementare privind documentele de inmatriculare pentru vehicule. In aceasta Directiva, la Art.5, aliniatul (2) sunt stipulate precizari referitoare la re-inmatricularea unui vehicul inmatriculat anterior in alt stat membru.
In cazul nostru (Romania), exista un Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor nr. 1501/15.01.2006 privind procedura inmatricularii vehiculelor:
care este in acord cu Directiva 37/2006 UE.
Problemele care apar, dupa cum spuneam anterior, tin de diferentele de legislatie existente intre tarile membre UE.
Sunt tari membre in care nu exista talon de inmatriculare (Anglia), sunt tari membre in care exista talon normal de inmatriculare (Belgia, Franta, Italia, etc.) si tari membre in care talonul de inmatriculare este compus din doua parti (Austria, Finlanda, Olanda, Bulgaria, etc.).
Pentru cei ce doresc sa-si achizitioneze rulote sau autorulote din tarile membre UE, atasez mai jos denumirea certificatului de inmatriculare in limba tarii respective si din cate parti este format acesta in tarile in care este cazul:

- copie5.jpg (97.67 KiB) Vizualizat de 7137 ori
Procedura (actele necesare) inmatricularii unui vehicul adus dintr-o tara membra a UE este stipulata in OMAI 1501/2006 (atasat mai sus), Art.7, aliniatele (1) si (3).
Conform aliniatului (4) de la acelasi articol se precizeaza: "In cazul existentei unor indicii cu privire la falsificarea documentelor prevazute la alin. (1) si (3)
ori in absenta celor prevazute la alin. (3) se vor efectua verificari prin intermediul structurilor specializate ale MAI cu competente in domeniu....."
Alin. (5) de la acelasi articol precizeaza: " In cazul absentei documentelor prevazute la alin. (3), DRPCIV competent va inmatricula un vehicul care provine dintr-un stat membru al UE
numai dupa obtinerea confirmarii de la acest stat a faptului ca solicitantul este indreptatit sa reinmatriculeze vehiculul care urmeaza a fi inmatriculat in Romania ...."
La alin. (6) de la acelasi articol se precizeaza:
"Pana la clarificarea situatiilor prevazute la alin. (4) si (5), solicitantului i se pot atribui succesiv mai multe autorizatii de circulatie provizorii."
In discutiile purtate mi s-au adus si unele precizari legate de aceste verificari. Ele se fac in toate tarile membre printr-un sistem interogativ intre serviciile specializate ale acestora. In Germania, spre exemplu, interogarile pe anul acesta au depasit cifra de 1 milion. Legaturile cu Franta sunt foarte deficitare intrucat acestia nu au inca functional serviciul respectiv si interogarile se fac prin intermediul ambasadei, lucru ce duce la raspunsuri de durata.
Termenul de rezolvare, dat de cei de la DRPCIV, a acestor verificari, se incadreaza intre 2 saptamani si 3 luni, timp in care se emit autorizatii de circulatie succesive, daca este cazul.
Problemele sesizate de mine au tinut si de modul in care persoanele angajate la biroul de inmatriculari isi fac treba si acorda respectul cuvenit solicitantului, depunator de acte in vederea inmatricularii.
Referitor la acest lucru, mi-a fost recunoscut faptul ca foarte usor se refuza primirea actelor, chiar in contradictie cu cele stipulate in Ordinul 1501 al Ministrului la Art.7. alin. (3). Recunosc ca din pacate exista astfel de situatii in teritoriu, dar de cand Serviciile de Inmatriculari teritoriale apartin de institutia Prefectului ei nu mai pot face mare lucru.
Cei de la DRPCIV mi-au precizat ca
lucratorul respectiv trebuie sa primeasca toate actele chiar si in lipsa certificatului de inmatriculare (cazul rulotelor provenite din Anglia) sau a unor parti ale acestuia.
Eu va sfatuiesc, ca in momentul in care dati de un astfel de lucrator, sa vorbiti cat mai civilizat si sa ii amintiti ca prin refuzul său de a primi actele (provenite din tara de achizitie), el se face vinovat de incalcarea OMAI 1501/2006. Sigur, actele depuse trebuiesc sa fie complete, conform art.7 alin.(1) si conf. alin. (3) se accepta lipsa unor acte ce nu v-au fost eliberate la cumparare datorita impunerilor legislative ale statului respectiv. In cazul in care acesta da dovada de exces de zel si nu va respecta asa cum dumneavoastra o faceti, cum am mai vazut in postarile unor colegi, acesta poate fi reclamat la Institutia Prefectului.
Multumesc si pe aceasta cale reprezentantilor DRPCIV care si-au dat tot concursul in a lamuri o serie de probleme ce tin de inmatricularea Rv-urilor.
In situatia in care va mai confruntati cu probleme ce tin de inmatriculare, va rog sa postati aceste lucruri si sunt convins că ele vor putea fi rezolvate.
PS. Dupa ce achizitionati rv-ul dintr-un stat membru UE, pastrati datele de contact ale vanzatorului pana la inmatricularea definitiva. Este posibil ca in cazuri exceptionale, in care DRPCIV nu are un raspuns din partea statului respectiv in termen de 3 luni, sa vi se solicite duplicate dupa anumite acte.