http://picasaweb.google.com/cureleacostel/Concediu2010#
Cu ocazia participării la al 76-lea rally de la Umag, am avut posibilitatea sa vizităm şi cateva zone din Serbia, si Slovenia dar şi din Ungaria.
Cât despre Croaţia, am parcurs-o în întregime, de la Zagreb până la Dubrovnik şi Cavtat.
Cu o vizită de doar o zi la Veneţia în Italia, am completat programul turistic pregătit.
Un drum deosebit de frumos este de la Portile de Fier pana la autostrada spre Belgrad, prin defileul Dunării.Se poate admira si tarmul romanesc al Dunării pe toată lungimea lui.
M-a impresionat Belgradul cu arterele lui rutiere deosebit de largi, parcurile imense.
Oraşul este desfăşurat in jurul marilor ape, Sava si Dunare şi dominat de cetatea medievală.
Are o anumită tentă cenuşie dată şi de vicisitudinile anilor trecuţi.
Cazarea am avut-o la Campingul Dunav, din latura spre Novi Sad a Belgradului.
Este un camping mic, fără pretenţii, curat, bun pentru tranzit. Tarif pentru 3 persoane 21 euro.Plata se face doar în dinari.
La Campingul Plitvice de lângă Zagreb am ajuns destul de greu fiind situat in partea opusa directiei spre Rjeka.
Autostrăzile întortocheate din zonă, lipsa de orientare, ne-a făcut să pierdem ceva timp.
Cu 23 euro/3 persoane plătiţi cu cardul, am fost acceptaţi cu greu în camping pentru că suntem români. Cardul CCI ne-a scos din încurcătură.
Zagrebul este un oraş frumos cu cetatea lui , şi clădirile îngrijite.
Am descoperit cu uimire clădirile oficiale pe care, aparent, le putea vizita oricine.
Ruta Zagreb -Split am parcurs-o pe autostrada, cca.400 Km, cu o taxa de cca.120 ron.
Am admirat frumuseţea amenajărilor rutiere, grandoarea tunelurilor si a viaductelor.
După străpungerea muntelui, aproape de Split, decorul s-a schimbat.A apărut goliciunea versanţilor, leandrii şi pinii alături de măslini pe tărmul mării.Temperatura aerului a crescut brusc cu căteva grade, semn că am ieşit pe tărmul adriatic.
Am campat la primul camping de lângă Split, situat chiar pe malul mării, într-o splendidă pădure de pini. Tariful, cu reducere CCI, a fost de 24 euro/3 persoane.
Din acest camping am plecat a doua zi, cu maşina doar, spre Dubrovnik, lcalitatea eblemă a Croaţiei. În drum am admirat şerpuirea drumului de coastă , frumuseţea localităţilor .
Dubrovnikul este renumit prin cetatea sa care atrage mii de turişti.Sunt prezentate locurile în care cetatea afost bombardată de către sărbi. Este o cameră memorială a eroilor croaţi căzuţi.
Vizitarea zidurilor cetăţii face obiectul unui tarif foarte mare, motiv pentru care am renunţat.
Cu timpul şi banii economisiţi am fost şi la Cavtat, localitatea limită a Croaţiei.
Splitul, oraşul de la Adriatica, l-am vizitat a doua zi. Cetatea lui Diocleţian, împarat roman care se odihnea în acest oraş, este plină de asemenea de turişti.
Am plecat în aceeaşi zi spre Rjeka, oraşul industrial al Croaţiei.
Insulele care străjuiesc ţărmul cu cocoaşele lor dezgolite, iahturile şi ambarcaţiunile care sunt ancorate la mal, dar mai ales drumul care şerpuieşte urcând şi coborând în permanenţă, toate acestea, vor rămâne într-o frumoasă amintire.
La Rjeka am admirat, în trecere, arhitectura rutieră şi mai ales rampele deosebite ale oraşului.Rampa de 15%, cu rulota, am întîlnit-o doar aici şi doar norocul nu ne-a pus în ipostaza de opri în acest loc.
Campingul în care am stat la Rjeka, nu-l recomand, fiind alături de şosea şi pe un ţărm neprietenos.Toaletele, curate de altfel, se foloseau doar daca aveai cheia la tine.
Au urmat apoi cele 7 zile de la Park Umag. Este un camping splendid, de 4 stele.
În care, dacă plouă, se face noroi în anumite locuri.
Este un noroi de culoare roÅŸie, lipicios.
Piscina este deosebită. Sunt restaurante şi alte posibilităţi de distracţie.
Totul este scump pentru veniturile obiÅŸnuite ale noastre.
Cu ocazia şederii la Umag (oraş cu scriere bilingvă croată-italiană) am mai vizitat:
Parcul Naţional Plidvice cu lacurile sale în cascada, un monument natural dosebit.
Insulele Brioni cu parcul deosebit din jurul fostei resedinte a lui Tito.
Orasele insiruite pe tarmul Istriei- Porec, (cuvant interzis), Rovenj.Sunt oraşe cetate la care turnurile de pază sunt specifice. De asemenea sunt specifice vestigiile romane.
Plecarea spre casă am făcut-o prin Slovenia unde am vizitat doar pestera Postojna. Este un monument natural doesebit pus în evidenţă de priceperea oamenilor.
Am poposit într-un camping din Ungaria, la granita, într-un orăşel cu ştrand termal.Totul curat şi la un tarif de 21 euo.
A doua zi am poposit la campingul ştrand din Szeged cu un tarif de 23 euro. Vremea rece nu ne-a permis să facem plaja în acesta locaţie. Toaletele destul de neîngrijite, comportamentul receptionerilor arătându-ne că ne apropiem de Romania.
In Romania, am descoperit în comuna Aurel Vlaicu, între Simeria şi Sebeş, campingul cu acelaşi nume.Este prporietatea unor olandezi foarte primitori.
Spaţiul generos de campare, toaletele îngrijite, apa calda, dar şi piscina sunt căteva atuuri ale acestui camping.
Proprietarul ofera reducere de 10% membrilor asociati CLUBRV-RO. Pentru 3 persoane am plătit 68 lei.
Acesta a fost itinerariul parcurs în această vară.
Au fost 4700 Km din care cca. 1000Km i-am făcut în ţara.Durata 15 zile. Costurle, inclusiv şederea la Umag şi 2 excursii plătite, au fost de aproximativ 2000 euro/3 persoane.