1. Localizare
Este situat la poalele nordice ale M-tilor Padurea Craiului, la intrare in loc. Bulz jud. Bihor, la limita de judet cu Cluj, pe malul stang al raului Crisul Repede, fiind cu doi km. in amonte de confluenta cu Valea Iadului.
Coordonate geografice : 46°56’50’’ latitudine nordica, 22°40’38’’ longitudine estica.
Altitudine fata de nivelul marii : 375 m.
2. Acces
In loc. Bucea (ultima loc. din jud. Cluj, venind dinspre Cluj Napoca mergand in directia Oradea) se paraseste DN1/E60 si se urmeaza DJ 108 l in directia Remeti-Stana de Vale, iar dupa aproximativ 1 km se traverseaza podul peste Crisul Repede si gata, am ajuns!
Drumul este foarte bun, fara nici o problema pe orice vreme.
Distante orientative : - din Cluj Napoca 84 km
- din Oradea 73 km
- din Zalau 75 km
3. Prezentare camping si conditii de campare
SC Lesu SA Oradea este firma care administreaza campingul, aceasta facand parte din grupul Transilvania General – European Drinks, avand in administrare si hotelul Baraj Lesu, camping Coada Lacului Lesu, complex turistic Iadolina Stana de Vale, etc.
Campingul se prezinta in felul urmator : are forma oarecum triunghiulara si este in suprafata de 1 ha si ceva, fiind delimitat la nord de Crisul Repede, la sud-est de randul de casute din lemn aflate la poalele dealului impadurit din vecinatate si la sud-vest de drumul DJ 108 l.
Rulotele si corturile se amplaseaza paralel cu cursul Crisului Repede, la umbra unui sir de plopi mari, pe un aliniament de aproximativ 200 m, unde dupa parerea mea incap fara probleme vreo 20 de rulote cu echipajele si autovehiculele aferente.
Se poate campa si pe platoul cu iarba aflat intre sirul de plopi si randul de cabanute, insa nu este umbra ; acest loc este mai degraba potrivit pentru a incinge o miuta, o partida de badminton, frisbee, etc.
Oricum, in afara datei de 1 Mai cand are loc marea ieseala (nu recomand camparea aici in respectiva perioada deoarece este full si galagie), nu exista sa nu gasiti loc la umbra.
Cum va relatam mai sus, o latura a triunghiului virtual ce delimiteaza campingul o reprezinta suita de 10 casute din lemn, fiecare avand doua camere a cate doua paturi, plus o mica terasa.
4. Ce se ofera si cat se cere ?
Dotarile campingului sunt cam spartane, in sensul ca :
- WC = buda turceasca clasica, 1 cabina pt. barbati si 1 cabina pt. femei + pisoar la barbati ;
- 1 robinet cu apa rece potabila langa toaleta ;
- 1 rezervor din plastic de 1.000 l cu apa adaptat pentru a face dus, incalzit de la soare.
Curent electric se poate trage doar de la casute, cu acceptul personalului sau a turistilor cazati in casute (in general se rezolva fara probleme). Pentru a putea trage curent, aveti nevoie de prelungitoare de 50 – 100 m, data fiind distanta variabila de la cabane la locurile de campare.
Si acum tarifele, ca asta ne doare cel mai tare. Sunteti gata ? Ei bine, tariful (folosesc singularul fara a gresi) este de
5 (cinci) lei RON/zi, all inclusive !!! Adica rulota/cort, autovehicul, echipaj (nu conteaza din cate persoane este format), WC, dus, totul la pretul mentionat mai sus. Nu-i asa ca a-ti ramas cel putin surprinsi ?
Avand in vedere si minunatia peisajului inconjurator, consider ca in ciuda lipsei unor dotari mai moderne raportul calitate/pret este imbatabil ! Unde mai pui si faptul ca fiecare poate sa faca focul in dreptul sau si ca nu esti constrans la ce ora sa vii sau sa pleci...
Pentru cei interesati precizez tariful de cazare la cabanute : 34 lei/camera/zi, unde de asemenea poti sa te cazezi si sa pleci la ce ora poftesti.
Mentionez si faptul ca in incinta campingului este deschis un bar de unde se pot cumpara cafele, bauturi racoritoare, bere, spirtoase. Pentru cumparaturi diverse, la cca 100 m de camping se afla primul magazin tip « ABC » unde gasiti de toate, are inclusiv o terasa unde puteti servi o bere rece. Urmatorul ABC este la inca vreo 200 m unde vi se ofera aceeasi gama de produse.
De la localnici puteti achizitiona la preturi modice lapte proaspat si derivate, oua, legume si fructe proaspete (functie de sezon), garantat toate purtand eticheta « bio ».
Vinerea este piata agroalimentara vis-a-vis de camping unde vin o gramada de comercianti cu de toate cele.
5. Recomandari puncte de atractie turistica
In apropiere :
- in loc. Ciucea, pe E60 se afla castelul-muzeu memorial Octavian Goga (aprox. 15 km – neaparat de vizitat !)
http://www.gogamuseum.ro;
- popasul turistic Piatra Craiului (5 km spre Oradea) ;
- targul de toamna de la Negreni (10 km spre Cluj), unul din cele mai mari targuri din tara, functioneaza de peste 500, fiind vizitat in trecut si de imparateasa austro – ungara Maria Tereza ; are loc anual in a II-a saptamana din luna octombrie si aici puteti gasi, vorba aia, « ace, brice si carice, lame si chiloti de dame » ;
- castrul roman, Valtoarea si Moara de apa de la Bologa (20 km spre Cluj) ;
- valea Crisului Repede, de la confluenta cu Valea Iadului, prin Bratca si Suncuius, pana la defileul de la Vadu Crisului (unde puteti gasi o sumedenie de locatii deosebite off-camping precum si pensiuni) ;
- Valea Iadului, cu barajele Bulz, Munteni, Lesu (de asemenea puzderie de locuri off si pensiuni).
Mai indepartate :
- de la hotel Baraj Lesu in amonte, camping Coada Lacului, cascada Iadolina, Stana de Vale (atentie la drum ! – de la hotel la coada lacului=asfalt bombardat cu meteoriti, de la coada la Stana=drum forestier accidentat, insa de o frumusete coplesitoare) ;
- Baraj Floroiu, Valea Draganului ;
- Baraj Belis-Fantanele, Padis, Ic Ponor, Doda Pilii, Scarisoara, Meziad, etc.
- Pestera Ursilor – Chiscau.
- chiar daca nu se incadreaza in topic, respectiv nu este atractie turistica, va incunostiintez ca la aprox. 45 km spre Oradea, la iesirea din loc. Tileagd pe partea dreapta veti intalni o incinta plina cu pitici si alte lighioane de gradina precum si mai multe rulote. Aici este un punct de lucru al SC Vanuva SRL Oradea de unde putei achizitiona diverse accesorii, consumabile si piese pt. rulote. Nu este reclama, pur si simplu de acolo mi-am cumparat oglinzi suplimentare si dus mobil, iar domnul de acolo, spre lauda dumnealui, a fost foarte amabil si serviabil, avand rabdare sa-mi raspunda la o gramada de intrebari de profan in ale rulotitului. Nu stiu sigur, dar cred ca fac si service la rulote.
6. Activitati
- pescuit sportiv : pe Cris clean, scobar
pe Valea Iadului pastrav, lipan, scobar
- drumetii
- plimbari pe jos sau cu bicicleta
- cautat ciuperci (hribi, galbiori, creasta cocosului, etc.)
- scaldat (doar in Cris, Valea Iadului este mult prea rece, doar pentru specialisti)
- contemplat natura din confortul scaunului pliant (stat degeaba)
- consum alcool si colesterol (fiecare dupa putere si in conformitate cu sfatul medicului)
7. Contact
Receptioner d-na Marioara, tel. 0743/117281, locuieste chiar in spatele casutelor de lemn din camping. Precizez ca rezervari se fac doar pentru casute, pentru rulote/corturi nu este cazul deoarece este mereu loc liber (cu exceptia 1 mai, mentionata mai sus).
8. Concluzii
Eu personal merg acolo impreuna cu familia si prietenii de mai bine de 20 de ani, anual 3-4 iesiri si de fiecare data revin cu mare placere ! Avand in vedere cele prezentate mai sus va recomand cu caldura acest camping, cu conditia sa nu fiti exagerat de pretentiosi, fie ca loc de relaxare pentru un weekend sau pentru o perioada mai lunga, fie ca popas intr-un circuit al minunatilor si unicilor Apuseni, sau ca tranzit spre/dinspre vestul Europei, avand in vedere proximitatea sa fata de E60 Cluj Napoca – Oradea – vama Bors.
In speranta ca nu v-am plictisit cu descrierea relativ amanuntita, las in continuare imaginile sa vorbeasca, mentionand faptul ca oricine este interesat de detalii suplimentare, ii stau la dispozitie cu cea mai mare placere, atat pe forum cat si in privat pe email sau mobil.