si acum micul tutorial!
nu vreau sa fac ceva stufos si de aceea prefer sa pun cateva poze cu mici descrieri. cei curiosi sau cei care nu inteleg prea bine pot cere detalii suplimentare.
pasul 1.
se face rost de celule. sunt multe surse inclusiv ebay dar trebuie sa aveti grija ca nu toate sunt clasa intai de calitate si mult epot fi ciobite sau din loturi respinse de catre calitate. eu le-am procurat printr-o cunostinta din state.
pasul 2.
se pun toate sculele la indemana.
pasul 3:
se lipesc cu grija celulele. trebuie sa avem grija sa nu le spargem la manipulare sau la apasarea cu pistolul de lipit. recomand sa puneti un carton sub celule iar acesta va prelua presiunea. daca tastati in youtube "diy soldering solar cells" veti gasi tutoriale foarte bune.
http://www.youtube.com/results?search_q ... cells&aq=f
pt lipire folosim un pistol de putere mica. al meu este de 150 de watt.
pasul 4.
se lipesc 12 celule in serie. practic vom face 3 serii pe care le legam tot in serie. astfel vom avea un voltaj necesar pentru a alimenta controlerul de incarcare. trebuie sa avem grija sa lipim firele pe toata lungimea lor astfel incat sa avem maximul de curent posibil si pierderile rezistive sa fie cat mai mici. conectarea celulelor se face fata-dos-fata-dos samd.
mai jos las pozele sa vorbeasca.
pasul 5:
se pun celulele intre doua placi de sticla. eu personal am folosit sticla de 4 mm. pentru a spori rezistenta panoului (ex o minge poate cadea pe el) am folosit cruciulite pt rosturi de faianta. le-am intercalat la fiecare 4 celule si am folosit si in marginea panoului.
se pune sticla care va forma fundul pe masa si apoi celulele conectate in serie. apoi punem cruciulitele si siliconam pe margine. cand e gata punem capacul de sticla si tragem cu degetul pe margine. aici trebuie sa aveti grija si sa slefuiti sticla inainte. altfel va curge mult sange. :D . siliconu trebuie sa fie din cel folosit la lipirea acvariilor. ex bison, den braven dow corning.
sper ca v-ati dat seama ca scoatem printr-un colt cablul pe care va veni curentul! pentru a da o forma comerciala am folosit si pat de cablu de 10 pe margine.
o atentie deosebita trebuie acordata condensului. pt a rezolva problema facem un mic tarc (un patratel) din cruciulitele taiate in forma de "L" in care punem SILICAGEL, graunte din acelea care se gasesc si in pantofi. acestea vor absorbi umezeala existenta in panou. in poza, langa ruleta, se vede tarcul si grauntele. poate va intrebati de ce le-am pus in patratel. raspuns: ca sa nu se plimbe prin panou!
pasul 6:
facem proba la soare. al meu a dat perpendicular pe razele solare la ora 14 cam 21 de volti si 3,3 amperi. nu e rau!
pasul 7:
lipim panoul pe rulota. eu am folosit un tub de "moment profi fix pl60". 10 lei bucata.
http://www.ionitaconstruct.ro/upl/produse/file_152.pdf
pasul 8:
trecem cablul prin acoperis avand grija sa izolam totul bine cu silicon pentru a preveni infiltrarea apei. ca si cablu am folosit din cel siliconat cum se pun si la boxele de mare putere.
pasul 9:
facem legaturile electrice si instalam incarcatorul solar. eu am mers din baterie intr-un convertor 12/220 pe care l-am conectat direct la intrarea de 220 din rulota. simplu de tot.
pasul 10
suntem gata sa mergem off camping.
daca am mai mancat cate o litera va cer mii de scuze.din cauza timpului limitat l-am facut asa... la repezeala
spor la treaba!