Cum aflam daca avem cauciuc expirat sau nu!

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Cum aflam daca avem cauciuc expirat sau nu!

Mesaj de Odenie Sergiu »

Fiind si pe un forum dedicat masinilor din grupa VAG,am gasit o informatie de luat in seama,cred.Citez:
"Cum aflam daca avem anvelopa expirata sau nu!
Asta ca sa nu ne mai aruncam inainte la preturi mici.
Cauciucurile in general au un termen de validitate de 4 ani incepand cu Date Of Manufacture / DOM / Data fabricatiei.
Dupa ce acestea expira este foarte posibil ca ele sa faca explozie.
Cum afli daca cauciucul tau e expirat?
Verifica/cauta pe anvelopa o stanta ca urmatoarea: ( *2603* ). Exista un asterix la inceputul si la sfarsitul fiecarui serial number.
Primele doua cifre 2 6 reprezinta saptamana (dintr-un an) in care au iesit din fabricatie.
Nota Bene: Un an are 52 de saptamani
Ultimele doua cifre 0 3 reprezinta anul fabricatiei. Asadar *2603* ne spune ca anvelopa noastra a fost fabricata in saptamana 26 din anul 2003.
Un alt exemplu: *2699* ne spune ca anvelopa a fost fabricata in saptamana 26 din anul 1999.
Mai ales vara cand este caldura mare aceste cauciucuri sunt periculoase pentru ca pot exploda.
Aceasta informatie poate fi utila si la cumpararea de noi anvelope."
Am mai gasit:"o precizare, pentru anvelope mai vechi de 2000 o sa gasiti si doar 3 cifre: *269*"

La masina mea,am verificat si scrie DOT 1006,deci fabricata in sapt.10 anul 2006.La rulota,insa,fiind si din '92 n-am reusit sa gasesc specificatia respectiva,doar ce se vede in al doilea atasament.Acuma poate n-o fi batut in cuie termenul ala de 4-6 ani,da poate e de retinut ca ar trebui sa ne uitam si la aceste specificatii,pentru siguranta in trafic.Cum rulotele ruleaza mai putin ca masina,profilul va fi bun multi ani,insa cauciucul imbatraneste,mai mult sau mai putin vizibil si poate e bine sa tinem cont si de acest aspect.Poate au aflat si altii de asta si poate au detalii mai multe.Am mai gasit asta pe net : http://www.bridgestone.com.au/tyres/pas ... e/age.aspx care poate ajuta la interpretare,la anvelope mai vechi.Daca ar fi prin comparatie,la mine ar fi saptamana 04,anul 99?Eu inca studiez...
Fişiere ataşate
Aceasta a fost sursa de inspiratie: [attachment=26372:attachment]
Aceasta a fost sursa de inspiratie: [attachment=26372:attachment]
cauciuc2azq7.jpg (36.4 KiB) Vizualizat de 3141 ori
anvelopa rulota
anvelopa rulota
Dimensiuni c.jpg (47.68 KiB) Vizualizat de 3141 ori
detaliu
detaliu
Dimensiuni detali.jpg (92.83 KiB) Vizualizat de 3133 ori
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Nicolae Nasalciuc
Membru forum
16
Oras: Orhei
Data nasterii: 09 Apr 1963

Re: Cum aflam daca avem cauciuc expirat sau nu!

Mesaj de Nicolae Nasalciuc »

Foarte utile informatiile Sergiu,multumim.
HYUNDAI TUXON 2019//HOBBY DE LUXE EASY 2004
KOLEA -0726161036//nasalciucnicolae@yahoo.com
Numai acela este liber care iubeste libertatea pentru el si e bucuros s-o extinda si asupra altora.
(Rabindronath Tagore)
Petrescu Eugen
Membru forum
18

Mesaj de Petrescu Eugen »

Da Sergiu, săptămâna 04 anul 1999.
opel astra 2,0 dti + fendt joker (xaver) 496A
Membru asociat
tel. 0745501522
"Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte" - Confucius
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Inseamna ca aniverseaza 10 ani!Si au un profil de invidiat...Cel putin eu de cand o am(rulota)am dat periodic cauciucurile cu o solutie pe care o folosesc si la masina,care le mentine negre si nu numai,le protejeaza si impotriva razelor ultraviolete(a soarelui),a imbatranirii.Macar atat pot face daca tot nu le-am schimbat.Dupa ce am postat mai sus,ar trebui...da mai amanam.

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Petrescu Eugen
Membru forum
18

Mesaj de Petrescu Eugen »

Anvelopele de rulotă sunt mai afectate de fenomenul de îmbătrânire a materialului, dect de cel de uzură (rulaj mic).
opel astra 2,0 dti + fendt joker (xaver) 496A
Membru asociat
tel. 0745501522
"Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte" - Confucius
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

In continuarea acestui subiect,am postat la bibliotexa tehnica un link,unde printre altele este explicat mai detaliat cum putem afla data fabricatiei si la anvelopele fabricate inainte de 2000.(care sunt mai des intalnite la rulote)

Gavriil Stiharul
Scrie răspuns