lpeti scrie:ca ai ramas fara gaz e ok,butelia mea e plina si la -5 grade nu vrea sa iasa gazul din el.rulota s-a incalzit de la nervii ce am facut.am bagat butelia in casa,sa incalzit la 24 grade functiona perfect truma o ora pina cind iara a inceput sa se raceasca gazul ... ma gindesc la revelion,eu visam la peisaj inzepezit cu -10 grade ca asa am vazut in poze rulote cu hornuri fumegind de sub zapada ....unde sint punctele acolo este injuratura ce nu scriu.... asi putea puncta toata pagina
Stimate L. Peti,
Am patit similar anul trecut in august la +5 grade la Balea lac.
In drum spre Transfagarasan am constatat ca am Uitat sa schimb Butelia cu Gaz Petrolier Lichefiat de uz casnic (aragaz). Ce sa fac? ce sa fac ? La ultima statie am incarcat-o cu Gaz Petrolier Lichefiat Auto. Chiar imi ziceam. In regula, poate este chiar mai bine cu auto asta. Binenteles, sus pe munte la + 5 grade dau sa aprind truma. Nu s-a putut. Am incercat de nenumarate ori. Gata, s-a stricat truma, mi-am zis. Inlocuind butelia buclucasa cu una cu GPL de uz casnic, s-a reparat truma.
Teoretic, intr-o butelie cu GPL de uz casnic (sau GPL auto ) ar trebui sa fie un amestec butan - propan, in diverse proportii, in functie de anotimp, de temperatura mediului ambiant, de utilizare, auto sau casnic. Butanul se evapora la temperaturi mai ridicate. Propanul se evapora la temperatura mult mai scazuta. De aici diferenta. Pur si simplu sub +5 grade butanul nu se mai evapora. Atunci ce sa arda ? daca producatorul GPL-ului auto a mai pus si foarte putin putin propan (care-i mai scump la rafinarie).
Oricum si compozitia GPL-auto (sau casnic) poate diferi de la producator la producator, de la statie la statie, dupa cum vor muschii lor.
Am intrebat in stanga si-n dreapta care-i solutia.
Olandezoii aia cum se incalzesc ?
Discutia asta a mai fost si anul trecut pe forum, aparitia noilor membrii si a frigului a redeschis discutia.
Intre timp eu M-am lamurit.
Butelia trebuie incarcata cu propan. Acesta incepe sa se evapore de la -40 grade C, fata de +5 grade C, butanul.
Bineteles am discutat si cu cei de de la Butan gaz ( in Bucuresti).
Am cumparat o butelie special pentru propan (de la Buzau cu pereti mai grosi, presiune de incercare mai ridicata, certificata, atestata, omologata ptr. propan cu documente ), am incarcat-o numai la cei ce fac asemenea operatii cu propan si de atunci nu mai am treaba.
In Bucuresti numai in Damaroaia la sediul Butan Gaz. L-am intrebat si eu pe nea Nae, de la statia de pe M. Bravu, daca imi umple butelia cu propan. Raspunsul a fost ca operatia se face numai la Damaraoia.
Sau… cine poate, se lipeste de o firma ce are in utilizare multe motostivuitoare pe gaz, dar… trebuie sa ai butelia ptr. propan.
De altfel nu incarca nimeni o butelie cu propan daca recipientul nu indeplineste aceste conditii.
Pericol !
Producatori de butelii gasesti la Buzau dar cel mai sigur la Moreni. Intra pe net si vei gasi.
De regula, la noi, buteliile cu propan se utilizeaza la motostivuitoare.
Gaseste utilizatori de motostivuitoare pe GPL-ptr. motostivuitoare, prin apropiere, intreaba-i cum isi rezolva problema si sigur vei avea asigurata incalzirea rulotei pe timp de iarna.
Utilizarea buteliei cu propan se face numai in exterior ( presiune de vapori mai mare). Este interzisa utilizarea ei in locuinte.