Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei de incalzire
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Sandu Toma scrie:Da, asa este ! Convectoarele echipate cu aprindere automata au doua sisteme de siguranta in caz de stingere accidentala a flacarii de veghe :
- in primul rand, aprinderea automata "simte" prin intermediul electrodului lipsa flacarii si initiaza producerea scanteilor succesive pana la aprinderea gazului
Am schimbat acel electrod si aprinzatorul automat continua sa dea scanteie si dupa aprinderea flacarii. Am lasat-o 5 minute si continua sa scanteieze. Poate fi si alta cauza sau e mai mult ca sigur aprinzatorul automat ? E cineva din Sibiu care poate sa-mi imprumute o ora un aprinzator ca sa fac proba si sa nu-l cumpar degeaba si acela ? Multumesc
Pe cutia automatului de scantei, in partea stanga gasesti o mica mufa cu doua sarme izolate care vin dinspre robinet. Scoate mufa si daca continua sa dea scantei inseamna ca automatul e defect si nu prea ai ce-i face decat sa-l schimbi fiindca repararea e imposibila din cauza ca e turnat in rasina epoxidica tot dispozitivul. Daca scotand mufa nu mai da scantei inseamna ca defectul e ori la robinet unde ramane contact tot timpul si dupa incalzirea sigurantei bimetalice care se afla acolo in acest circuit, ori undeva pe traseu cablul are izolatia deteriorata si face scurt.
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Firele din mufa despre care spune colegul nostru @olah laszlo duc intr-adevar la robinet, la un microcontact simplu (inchis/deschis) nu la un bimetal.
Pornirea "trenului" de scantei se face prin rotirea robinetului pe alta pozitie decat ZERO si trebuie sa incetezev dupa maxim 10 secunde de la aparitia flacarii, atunci cand electrodul de aprindere (care joaca rol si de electrod de ionizare a aerului) este deja incins.
Daca dispozitivul se comporta altfel, inseamna ca este defect si trebuie inlocuit. O varianta simpla si "economica" de inlocuire, ar fi montarea unui "piezo" manual.
olah laszlo scrie:Pe cutia automatului de scantei, in partea stanga gasesti o mica mufa cu doua sarme izolate care vin dinspre robinet. Scoate mufa si daca continua sa dea scantei inseamna ca automatul e defect
Din pacate scoate scantei si dupa ce mufa este scoasa
Sandu Toma scrie:Daca dispozitivul se comporta altfel, inseamna ca este defect si trebuie inlocuit. O varianta simpla si "economica" de inlocuire, ar fi montarea unui "piezo" manual.
Nu as pune piezo manual pentru ca oricum aprinderea la convector o pot face si, eventual dupa ce se aprinde scot aprinzatorul automat. Dar, cum ma stiu cu pitici pe creier, odata ce identific sigur defectul incerc sa aduc sistemul cat mai aproape de original. Va multumesc de idee oricum.
Cu stima
Am gresit cand spuneam ca daca scot papucul cu cele doua fire ce merg de la automatul de scantei la microintrerupator “trenul“ de scantei nu se opreste. Am facut o alta proba in week-end, odata scoasa mufa automatul nu mai “scanteiaza“ Am luat de la o alta rulota un automat de scantei care functiona corect. La rulota mea nu se opreste. Automatul meu montat pe acea rulota functioneaza corect, dupa maxim 3 secunde de la aprinderea flacarii “trenul“ de scantei a incetat. Sa deduc ca e microintrerupatorul stricat sau poate sa fie si o alta cauza ?
Va multumesc
Muntean Cristian scrie: Sa deduc ca e microintrerupatorul stricat sau poate sa fie si o alta cauza ?
Da, microintrerupatorul montat in robinet e defect. Asa cum am mai sugerat desfa tot ansamblul robinet si mai mult ca sigur vei gasi cauza (care nu poate fi prea grava). Daca nu ai aptitudinile tehnice necesare lasa aceasta operatiune pentru cineva care a mai facut acest lucru, fiindca cu gazul nu e de joaca! Daca nu rezolvi pana in august, voi fi sus la Paltinis toata luna...vii cu rulota (sau numai cu Truma) pana acolo si rezolvam problema :D .
Inca o sugestie: functionarea acestui intrerupator este strans legata de senzorul de flacara. Acest senzor se vede prin gemuletul din partea de jos, este ca o sarma indoita in focarul primei trepte al arzatorului si in timpul cat focul arde, senzorul este rosu. Verifica daca nu cumva acest senzor este scos din focar (indoit, cazut din suport), fiindca atunci e normal ca sa dea scantei continuu, nesesizand caldura din camera de ardere. Repet-varful senzorului este vizibil rosu in functionarea normala.
Succes si sa ne tii la curent cu stadiul cercetarilor!
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Muntean Cristian scrie: Sa deduc ca e microintrerupatorul stricat sau poate sa fie si o alta cauza ?
Da, microintrerupatorul montat in robinet e defect. Succes si sa ne tii la curent cu stadiul cercetarilor!
Nu v-am raspuns imediat pentru ca nu am mai ajuns la rulota. Am desfacut tot ansamblul robinetului, am schimbat si electrodul care da scanteie ( banuiesc ca la el va referiti cand spuneti "senzorul de flacara" si nu la termocupla care inchide gazul cand nu mai sesizeaza caldura ). Singurul lucru pe care nu l-am facut este sa pun vaselina speciala la robinetul de gaz si acel microintrerupator care banuiesc si eu ca este cel problematic. Aceste lucruri le-am facut mai demult, fara sa rezolv problema scanteii continue.
O sa-l comand si microintrerupatorul si sper sa se rezolve. Va multumesc mult pentru amabilitate.
Cu stima
Cristi
ATENTIE !
Oricat de "speciala" credeti ca ar fi vaselina, nu o folositi la robinetii de gaz !
Am intalnit in zeci de cazuri, la Trume demontate toate tipurile de "vaseline speciale" folosite la recomandarea prietenilor, dar care nu faceau decat sa inrautateasca functionarea, fie prin uscare, fie prin obturarea cailor de gaz sau si mai rau prin umflarea garniturilor de cauciuc.
NU FOLOSITI DECAT VASELINA TRUMA ! Este facuta in asa fel incat sa lubrefieze fara sa se intareasca, sa se topeasca excesiv sau sa atace garniturile "Oring".
Nu folositi sprey-uri degripante sau diluant, decanol, benzina pentru curatarea robinetilor.
Singurul solvent admis de TRUMA este ALCOOLUL TEHNIC !