Buna ziua,
Sunt noul posesor al unei vechi rulote, si intentionez sa o folosesc in principal in OFF pentru 2-3 zile de weekend.
Spre marea mea surpriza, rulota nu are baterie. Nu fizic, nu a fost gandita cu baterie. Deci nu are nici circuit de incarcare, comutare, samd.
Din alimentarea externa de 220V, are un traf mare + punte de diode spre 12V (fix) - si atat! Consumatori pe 220V : frigider, prize, aplice (adaugate ulterior). Consumatori pe 12V : pompa apa, lampi 5 inauntru, una afara.
Ce intentionez sa alimentez electric:
- sa modific lampile pe 12V cu becuri LED si economice/neon - maxim 24W toate (2A) - maxim 4 ore/zi = 8Ah
- pompa de apa - am vazut ca e la 18W (1.5A), maxim 2 h/zi = 3Ah
total - 12 Ah / zi x 3 zile = 36Ah... teoretic, desigur...
Ce posibilitati am:
A. sa o fac "din bucati" - comutator mecanic pentru consumatori de pe transformatorul rulotei pe noua instalatie, plus acumulator, plus redresor automat, plus eventual invertor (si pun becuri 220V chiar cu eficienta 85% a invertorului - cele de 11W de la IKEA lumineaza binisor, 2 ajung cu succes) - dar cum incarc acasa? trag firul de 220V in drum si il las 24 ore???
B. sa o schimb cu totul, arunc traful de 12V si cumpar o unitate electrica noua, cu intrare 220V, 12V baterie, 12V consumatori, eventual mufa de panouri solare daca voi avea bani candva - aceeasi mare problema cu incarcarea.
C. iau un "robot auto" portabil cu acumulator AGM incorporat (are intrare 220V, iesire 220V din invertor, iesire 12V, intrare 12V daca e nevoie de la masina) - de exemplu XPower Powerpack 300EP - si ii mai pun un acumulator suplimentar daca nu imi ajung cei 20 Ah ai lui pe 2 zile.
Fiecare solutie are plusuri si minusuri
A. Cea mai sigura solutie, fiecare bucata e independenta si poate fi aleasa si folosta conform necesitatilor, se cumpara si se monteaza pas cu pas, nu tot deodata = pret 300 RON o baterie, 200 RON un redresor, 100 RON un invertor
B. Cea mai scumpa solutie = vreo 600 RON numai transformatorul-incarcator-comutator... plus baterie 300 RON
C. Cea mai mobila solutie = vreo 250 RON "robotul auto" pe care il iei imediat in casa si il incarci, plus o baterie aditionala mai mica (200 RON), pe care o cuplezi cand scade prima (si o iei si pe ea la incarcat). Eventual in mare nevoie poti sa il incarci in 4 ore de la motorul masinii.
Astept pareri. Si tehnice si preturi.
Multumesc,
Ovidiu Ciobanu