Pagina 1 din 2
intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 19 Ian 2009, 22:16
de Adrian Kremer
la pornirea la rece scoate un fum alb albastrui si merge intrerupt, fumul este mai intens cand se aude si intreruperea (parca pufaie) , totul revine la normal dupa vreo 5 min cand se si incalzeste motorul, in rest , uleiul e normal , antigelul e curat si putere are destula . poate are cineva vreo idee, sfat. multumesc... utilajul este peugeot j5. 2,5 td din 89 (aceeasi coasca ca ducato) cu o adria in carca
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 19 Ian 2009, 23:31
de Roman Vasile
Adrian Kremer scrie:la pornirea la rece scoate un fum alb albastrui
Stai linistit ca nu se intampla nimic nasol! La turbodiesel ai doar o singura bujie incandescenta si o pompita electrica de motorina: pana cand motorul nu se incalzeste cam la +10 grade bujia este alimentata si pompa injecteaza ritmic peste filamentul incandescent al bujiei motorina care se aprinde si prin galeria de admisie flacara ajunge in cilindrii ajutand aprinderea amestecului de aer/motorina. Sistemul seamana foarte mult cu metoda practica cu care vechii soferi de diesel ajutau pornirea motoarelor tinand o mica faclie in gura de admisie. Fumul si mersul neregulat se datoreaza acestei"interventii" in procesul de functionare a motorului si dispare imediat dupa ce sensorul de temperatura "spune" releului electronic ca motorul s-a incalzit si poate functiona si fara ajutor. In mod normal functionarea acestui sistem este semnalizat de aprinderea intermitenta a unui bec galben de pe panoul de bord . Oricum, orice motor diesel (cu mici exceptii la ultimele generatii), la temperaturi joase, scoate fum alb la pornire. Atentie mare! Daca vrei ca turbocompresorul sa te tina mult, sub nici o forma sa nu atingi pedala de acceleratie pana cand motorul nu se incalzeste un pic! Cu motorul rece ungerea turbocompresorului este foarte slaba !!! Nu pateste nimic motorul daca merge cateva minute "boncanind".
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 20 Ian 2009, 14:30
de Adrian Kremer
Olah,, merci pt explicatii, m-am mai linistit,, mi-ar fi parut rau prea e "ok" in rest.
Si eu sunt un " pic "de mecanic dar nu am experienta cu motoare diesel, imi fac singur service-ul, ulei ,filtre, placute frana, mi-am montat suspensii pe aer pe spate etc.
Inca ceva,,! E normal ca becul portocaliu sa stea asa mult aprins (cel pentru bujiile incandescente) sta cam 40 secunde pana se stinge, cand am cumpara-to neamtul mi-a zis sa-i dau o cheie cam dupa 10 sec, si asa fac si acum,, si porneste la prima cheie, i-am schimbat si bujiile incandescente dar la fel ,, sa fiie de vina releul??
Cu stima ! Multumesc!!
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 20 Ian 2009, 15:17
de Serpescu Gheorghe
Se poate, dar depinde f. mult si de temperatura de afara. Am avut un peugeot 307 si vara nu se aprindea deloc.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 20 Ian 2009, 16:13
de ilascu.iulian
porneste motorul dupa ce se stinge becul.e normal sa stea mai mult aprins pe timp de iarna.mai ales atunci cand e mult sub 0 grade.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 20 Ian 2009, 18:24
de Cristian Irimescu
ilascu.iulian scrie:porneste motorul dupa ce se stinge becul.e normal sa stea mai mult aprins pe timp de iarna.mai ales atunci cand e mult sub 0 grade.
Corect, timpul in care bujia devine incandescenta creste cu scaderea temperaturii. Stigerea martorului luminos in bord arata ca bujia a ajuns la temperatura optima. Eu sub minus 10 grade fac manevra de 2 ori inainte de a porni motorul.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 20 Ian 2009, 19:20
de ilascu.iulian
si eu la fel pun contactul de 2 ori inainte de a porni.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 21 Ian 2009, 00:14
de Serpescu Gheorghe
Eu la -29 de grade, o singura data. Puneti motorina aditivata, bujii bune, filtru bun si compresie buna.
Apropos, am pornit si la minus 37, dar la a doua cheie si sa nu uitam de baterie.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 21 Ian 2009, 12:05
de Cristian Irimescu
Serpescu Gheorghe scrie:Eu la -29 de grade, o singura data. Puneti motorina aditivata, bujii bune, filtru bun si compresie buna.
Apropos, am pornit si la minus 37, dar la a doua cheie si sa nu uitam de baterie.
Gigi, topicul se vrea a fi cum zice in titlu, pentru dieselurile mai vechi, :D ce scrii tu aici pare un diesel mai nou :lol:
PS sub - 20 de grade prefer sa "rup uleiul" imediat cum pun contactul, dupa care pun contactul din nou si sa las bujia sa-si faca treaba..indiferent cat e de noua masina.. :D
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 21 Ian 2009, 14:48
de Adrian Kremer
Multumesc la toata lumea pt sfaturi dar trebuie sa mai dau detalii,, ca totusi e o problema !
Deci,, eu locuiesc in Irlanda unde iarna lor nu sa compara cu iarna noastra,, asta e a 7-a iarna de cand sunt stabilit aici si cea mai joasa temperatura a fost cam de -5 grade cand au inghetat cateva balti si au intrat in panica de-au inchis si scolile,,, de motorina de iarna nici nu au auzit nu stiu ce-i aia, de nins a mai fulguit cate un pic dar niciodata nu a rezistat zapada peste zi ,,,,,,, asa ca nu sunt variatii de temperatura prea mari si nici vara nu e asa sufocant de cald ca la noi,, cel mai cald am prins vreo 28, 29 grade,, dar innapoi la utilajele noastre ,,, deci la mine ,,, ca motorul e rece ,,ca e fierbinte ,,e vara,, sau iarna ,, beculetul cu pricina tot sta aprins vreo 40 sec. pana sa se stinga, dar important e ca porneste dupa zece sec si se stinge odata cu pornirea, am si verificat cand am schimbat bujiile , am conectat una de proba la baterie si cam in 10 sec. a devenit incandescenta la maxim.As fi curios daca as schimba releul s-ar schimba situatia sau trebuie sa caut "buba in alta parte" . Nu ca ar fi prea grava buba , dar m-as simti mai bine cu ea in regula ,mai ales ca in concediul care vine (iul-aug) utilajul trebuie sa faca fata la un dus intors ro-irl plus colindatul prin tara .
Va multumesc inca odata si sa ne auzim cu bine!
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 21 Ian 2009, 18:30
de bulgaru
parerea mea este ca in alta parte este necazul,mai ales daca e diesel mai vechi cum spui.
cred ca ar trebui verificate injectoarele mai intai.
Re: intrebare pt priceputi la dieseluri mai vechi
Scris: 22 Ian 2009, 00:05
de Roman Vasile
Adrian Kremer scrie: ca totusi e o problema !
e vara,, sau iarna ,, beculetul cu pricina tot sta aprins vreo 40 sec. pana sa se stinga,
:lol: Nu dispera! Nimic deosebit ! Mi-am dat seama ca motoarele noastre desi echipeaza aceeasi tip de sasiu sunt diferite. La mine (ducato 2,5td) sistemul de pornire este un pic diferit, asa cum am descris mai sus. La tine este un sistem clasic de bujii incandescente (cate una pe cilindru), iar comanda se face printr-un releu de temporizare simplu. Acest releu indiferent de temperatura motorului tine un timp prestabilit bujiile incandescente in functiune (la tine 40 secunde). La generatia de diesele 80-90 asa era sistemul. Dupa 90 au inceput sa apara motoare care timpul de mentinere in functiune a bujiilor era comandat de un montaj electronic care tinea seama si de temperatura motorului. Neamtul ti-a pus ca in conditii normale dupa 10 secunde poti porni: vara asa este...iarna totusi nu strica sa tii pana cand se stinge becul galben.
Am o intrebare: cati Km ai la bord?