Contrar titlului, postarea mea se adreseaza barbatilor. Nu este vorba de muraturi sau mai stiu eu ce zacusca, ci este vorba de VINUL CASEI !
Am inceput prin a alege struguri copti, aromati si sanatosi(foto1) care in cazul in care via a fost stropita sau in apropierea unui drum prafuit se spala mai intai cu jet de apa.
Dupa ce s-a scurs apa, se curata boabele de pe ciorchine(foto2) pentru ca vinul sa nu capete gustul acrisor-ierbos pe care l-ar putea lua de la codite.
Se trec boabele prin zdrobitor(foto3) pentru a sparge pielita si a putea elibera mai usor mustul din boabe.
Dupa zdrobire, soiurile de struguri rosii sau cu pielita mai groasa se lasa la macerat pentru 5-7 zile pentru a elibera aromele si taninul ,in putina(foto4) unde vom avea grija sa amestecam continutul de doua ori pe zi.
Soiurile albe sau cu pielita subtire se pot presa cu ajutorul unui teasc(foto5) imediat pentru obtinerea mustului.
La fel se procedeaza si cu soiurile rosii dupa macerare.
Se toarna mustul astfel obtinut in butoaie de lemn sau damigene mari de sticla care au fost curatate, spalate si oparite in prealabil, pentru ca vinul sa nu fie contaminat cu diverse bacterii sau sa nu "prinda" mirosuri neplacute.
Dupa ce mustul a fost amestecat in butoi se preleveaza o mostra, se pune intr-un pahar inalt si cu ajutorul unui zaharimetru (densimetru gradat in % de zahar) (foto6)se determina continutul de zahar pentru a putea vedea daca are nevoie de corectii.
Fermentarea se face anaerob (adica in absenta aerului atmosferic, acesta fiind inlocuit treptat de CO2 rezultat din fermentatie).
Pentru aceasta este nevoie de un "dispozitiv" artizanal (foto7)alcatiut dintr-un dop pentru butoi sau damigeana, un furtun de 12-15mm diametru si 60-80cm lungime si un vas cu apa suspendat deasupra butoiului.
Pentru obtinerea unui vin absolut "curat" deci fara adaosuri, nu folosesc nici un fel de substante pentru fermentare, limpezire sau pastrare, ci totul se face natural.
Bunicul meu, de la care am invatat toate acestea avea o vorba : VINUL SE FACE NUMAI DIN STRUGURI ! "