Pregatiri de toamna-iarna !

retete culinare impartasite de pasionati
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Sandu Toma
Membru forum
17

Pregatiri de toamna-iarna !

Mesaj de Sandu Toma »

Contrar titlului, postarea mea se adreseaza barbatilor. Nu este vorba de muraturi sau mai stiu eu ce zacusca, ci este vorba de VINUL CASEI !
Am inceput prin a alege struguri copti, aromati si sanatosi(foto1) care in cazul in care via a fost stropita sau in apropierea unui drum prafuit se spala mai intai cu jet de apa.
Dupa ce s-a scurs apa, se curata boabele de pe ciorchine(foto2) pentru ca vinul sa nu capete gustul acrisor-ierbos pe care l-ar putea lua de la codite.
Se trec boabele prin zdrobitor(foto3) pentru a sparge pielita si a putea elibera mai usor mustul din boabe.
Dupa zdrobire, soiurile de struguri rosii sau cu pielita mai groasa se lasa la macerat pentru 5-7 zile pentru a elibera aromele si taninul ,in putina(foto4) unde vom avea grija sa amestecam continutul de doua ori pe zi.
Soiurile albe sau cu pielita subtire se pot presa cu ajutorul unui teasc(foto5) imediat pentru obtinerea mustului.
La fel se procedeaza si cu soiurile rosii dupa macerare.
Se toarna mustul astfel obtinut in butoaie de lemn sau damigene mari de sticla care au fost curatate, spalate si oparite in prealabil, pentru ca vinul sa nu fie contaminat cu diverse bacterii sau sa nu "prinda" mirosuri neplacute.
Dupa ce mustul a fost amestecat in butoi se preleveaza o mostra, se pune intr-un pahar inalt si cu ajutorul unui zaharimetru (densimetru gradat in % de zahar) (foto6)se determina continutul de zahar pentru a putea vedea daca are nevoie de corectii.
Fermentarea se face anaerob (adica in absenta aerului atmosferic, acesta fiind inlocuit treptat de CO2 rezultat din fermentatie).
Pentru aceasta este nevoie de un "dispozitiv" artizanal (foto7)alcatiut dintr-un dop pentru butoi sau damigeana, un furtun de 12-15mm diametru si 60-80cm lungime si un vas cu apa suspendat deasupra butoiului.
Pentru obtinerea unui vin absolut "curat" deci fara adaosuri, nu folosesc nici un fel de substante pentru fermentare, limpezire sau pastrare, ci totul se face natural.
Bunicul meu, de la care am invatat toate acestea avea o vorba : VINUL SE FACE NUMAI DIN STRUGURI ! "
Cei mai frumosi struguri.JPG
(75.27 KiB) Descărcat de 1356 ori
Dezbrobonarea.JPG
(63.5 KiB) Descărcat de 1351 ori
Operatiunea de zdrobire.JPG
(75.93 KiB) Descărcat de 1349 ori
IMG_2700 [].JPG
(82.81 KiB) Descărcat de 1348 ori
Presarea in teasc.JPG
(45.72 KiB) Descărcat de 1345 ori
Masurarea concentratiei de zahar.JPG
(36.47 KiB) Descărcat de 1349 ori
Ultima oară modificat 05 Oct 2008, 17:38 de către Sandu Toma, modificat 1 dată în total.
Orice problema are o rezolvare practica
Cristian Steriopol
Membru forum
17

Re: Pregatiri de toamna-iarna !

Mesaj de Cristian Steriopol »

Spor la treaba !
Zile bune !
@cristians tel. 0245222086 ; 0760691892
Dacia 1310 + Caravelair Brasilia 365
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Cand se va limpezi, va invit la degustare !
Orice problema are o rezolvare practica
Petrescu Eugen
Membru forum
18

Mesaj de Petrescu Eugen »

Pentru pastrama adu asa tulbure cum va fi atunci!! :lol:
opel astra 2,0 dti + fendt joker (xaver) 496A
Membru asociat
tel. 0745501522
"Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte" - Confucius
Oprea Octavian