Salzburg

Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Gabi Tudor
Membru forum
18

Salzburg

Mesaj de Gabi Tudor »

Salzburg este al patrulea oras ca marime din Austria, capitala a statului federal Salzburg. Orasul Vechi (Altstadt) din Salzburg, cu arhitectura sa baroca renumita in intreaga lume, are unul din cele mai bine pastrate centre din lumea germanica.
Acesta a fost al doilea punct al calatoriei mele din anul acesta,care,in mare,s-a derulat pe traseul Salzburg-Zeel Am See-Kaprun-Klagenfurt-Umag -Novigrad-Rovinj(Croatia )-Venetia,cu intoarcere prin Serbia.Dupa o oprire de 2 zile in apropierea Vienei,la Frauenkirchen,in campingul lui tanti Paula,un orasel frumos si linistit aproape de Parndorf.De fapt acesta a fost si scopul,cumparaturi de la outlet-uldin Parndorf.
Am descoperit Salzburgul intai ratacind pe strazile lui cautand un camping,cu rulota in spate,si asta pentru ca si GPS-ul mai greseste din cand in cand.In cele 4 zile cat am stat aveam sa descopar un altfel de oras austriac,un oras ce nu seamana cu Viena,Klagenfurt sau oricare oras pe care l-am vazut eu in Austria.Un oras medieval,un oras sub semnul lui Mozart.Peste tot Mozart,concerte Mozart,ciocolata Mozart,Piata Mozart,casa Mozart.Si totusi nu era ceva ostentativ sau stresant.Era o stare de fapt,era ca soarele sau aerul de afara.
Am campat in campingul Camping Nord-Sam ,cu mare noroc pentru ca nu facusem rezervare.Un camping frumusel-cam mici locurile pentru rulote,ar fi un minus pus de mine.De la receptia campingului am cumparat “Salzburg-Card”-ul cu care ai transport gratuit si intrare aproape la toate obiectivele.Unde nu este gratuitate,ai reduceri.Acest card se cumpara pentru o zi,doua sau trei.Am luat pentru 2 zile deoarece vroiam sa explorez si imprejurimile si s-a dovedit ca am fost inspirat,in 2 zile vezi cam tot ce este de vazut:
Fortareata Hohensalzburg
Fortreata veche de 900 de ani domina orasul lui Mozart, oferind o priveliste fantastica asupra imprejurimilor. La fortareata se poate ajunge pe jos, in 30 de minute sau, mai repede, cu trenul cu cremaliera special amenajat care circula din 10 in 10 minute.
Casa natala a lui Mozart
Amplasata pe Getreidegasse nr. 9, astazi,un muzeu cu exponate celebre ale genialului compozitor.
Domul din Salzburg
Impresionanta constructie in stil baroc defineste imaginea orasului vechi si creeaza, in fiecare an, faimosul decor al reprezentatiilor „Jedermann“.
Castelul si gradina Mirabell:
Castelul si impunatoarea sala din marmura, considerata drept una dintre cele mai frumoase „sali de casatorie din lume“. Gradina idilica a castelului, realizata dupa planurile lui Johann Bernhard Fischer von Erlach, incanta prin aranjamentele superbe de flori si sculpturile somptuoase.
In aceasta gradina era un muzeu,din pacate imi scapa numele,al,ca sa zic asa,servetelelor de hartie.Tot felul de forme,animale,si orice iti trece prin minte se poate face dintr-un servetel de hartie.era si o sala special amenajata,cu o masa si un monitor,alaturi de maldere de servetele unde,selectantd un program la acel monitor incepeai sa inveti cum sa impachetezi servetele.Cand noi am ajuns acolo erau o familie de japonezi,foarte concentrati si silitori.Dupa ceva timp ne-au cedat noua locurile dar,a fost tare greu!

Imagine
Casa naturii
Casa naturii este o reala placere pentru mic si mare. O calatorie prin diversitatea naturala, expozitii fascinante si spectacole unice.Practic vezi toata istoria lumii adunata la un loc si,in acelasi timp,vezi realitatea,adica ziua de azi.Iti dai seama de marateia naturii,de realizarile omului si de cat rau a facut si face omul naturii.Iti descoperi stramosii,ajungi pe luna,iti explorezi corpul,traiesti un cutremur,te infiorezi la explozia unei bombe atomice si vezi o operatie pe cord deschis.Binenteles,te poate manca si o balena!
(va urma)

ps: imi da si mie cineva link-ul despre cum se posteaza poze pe forum?ca am uitat....
Ultima oară modificat 17 Oct 2008, 07:33 de către Gabi Tudor, modificat 1 dată în total.
@1024
passat & beyerland
tudorgabi@yahoo.com
0730060020
Catalin Mihailescu

Re: Salzburg

Mesaj de Catalin Mihailescu »

Aici este link-ul cerut: http://www.clubrv.ro/forum/viewtopic.ph ... =858#p8597

Dimensiunea pozelor sa fie de 800x600 si maxim 100k.
Gabi Tudor
Membru forum
18

Mesaj de Gabi Tudor »

Multumesc,Cataline!
Din pacate nu pot sa descarc softul (sunt la servici si mi se interzice accesul;am sa incerc cand ajung acasa,saptamana viitoare).
@1024
passat & beyerland
tudorgabi@yahoo.com
0730060020
Gabi Tudor
Membru forum
18

Mesaj de Gabi Tudor »

Mozart:Trebuie sa scriu cate ceva despre Mozart:s-a nascut in anul 1756,27 ianuarie,la Salzburg.Si-a luat si numele de “Amadeus”, traducerea latina a lui „Theophilus” („Iubitorul de Dumnezeu”).La varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie, compune cateva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau.

In 1785,Joseph Haydn catre tatal compozitorului:”Fiul dumneavoastra este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut”

Compune piese celebre:Rapirea di Serai,Don Giovanni,Flautul Fermecat,Nunta lui Figaro,cosi fan Tutte,Requiem-ul,pe care nu reuseste sa-l termine.In total 41 simfonii,34 de concerte,6 cvartete si 17 opere.

In ziua de 5 decembrie 1791, viata scurta a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani.Mormantul nu este cunoscut nici in ziua de azi.

Salzburgcare inseamna “Castel de sare”) ,este traversat de raul Salzach ,practic taie orasul in doua.Venind dinspre Gradinile Mirabel sau muzeul Mozart si traversand unul din poduri,dai drept in Gettridegasse,o artera cunoscuta pentru magazinele si buticurile sale,plina de turisti,vara incat localnicii au invatat sa o ocoleasca.Pe aceasta strada,la numarul 9 a locuit Mozart intre 1747-1773.Aici se poate vedea vioara cu care a cantat cand era copil.

Nu ratati manastirea benedectina St Peter,cea mai veche din Salzburg,Piata Mozart (Mozartplatz ),Palatul Episcopal (Residenz).Deasemenea la marginea orasului se afla Hellbrunn-ul,unde se afla o imensa gradina si un conac,cu locuri de recreere si de joaca pentru copii,iazuri cu pesti si fantani,gradina zoologica,o destinatie foarte agreata de localnici in zilele libere sau de sarbatoare.

Deasemenea puteti merge la concerte de muzica,Festivalul din Salzburg fiind renumit in intreaga lume.
“The Sound of Music” ,cu Julie Andrews,filmul care ne-a incantat in copilaria si mai incanta si acum,cel mai de succes film dupa “Pe aripile vantului” isi leaga numele tot de Salzburg.A fost filmat in locatii din oras si imprejurimi si montat la Hollywood.

Si,nu in ultimul rand,trebuie bauta berea austriaca in multele gradini de vara,cochete si umbrite.Deasemenea,cand vi se face foame,recomand ”Rindssuppe” (supa de carne) ,vestitul snitel vienez (”Wiener snitel”) si incheiat cu ”Pinzgauer Specktorte” (placinta cu sunca).Pofta buna!
@1024
passat & beyerland
tudorgabi@yahoo.com
0730060020
Gabi Tudor
Membru forum
18

Mesaj de Gabi Tudor »

Poze Salzburg:

Imagine

Imagine