Pagina 1 din 1

Norvegia 2024-Drumul catre NordKapp

Scris: 25 Mar 2025, 14:40
de Ciprian Rosca
Norvegia e superba! Parerea mea.

Atat mai pot spune acum… e genul ala de loc în care trebuie să ajungi macar o data în viata!

Munti inalti cu sepci de zapada, vai adanci cu lacuri albastre si muschi moale în care te afunzi. Stanci golase de granit gri. Fiorduri în care apa e atat de albastra, încat ai tendinta sa reduci saturatia de culoare a aparatului foto. Paduri de ferigi atat de înalte încat te poti pierde prin ele. Orase cosmopolite cu statui ciudate, bere scumpa, case frumoase si femei blonde. Masini Tesla ce serpuiesc în tacere pe sosele inguste, printre munti înalti din care se revarsa cascade teribil de hotarate... Doar cateva impresii memorabile pe care ti le va aduce o calatorie prin fiorduri în Norvegia.


Hotarat, Norvegia chiar este tara celor 1000 de fiorduri. Indiferent de zona Norvegiei prin care am trecut, fiordurile faceau parte din peisaj. De-aia aproape peste tot este spectaculos, de-aia se spune despre Norvegia ca este una dintre cele mai frumoase tari. Fiordurile, cu apa lor colorata în toate nuantele de albastru care exista, de la turcoaz la bleumarin închis, contribuie din plin la asta.


Nu stiu cum stau lucrurile cu vremea în Norvegia în mod normal, dar în perioada petrecuta de mine am constatat ca pe parcursul aceleiasi zile puteai sa treci de la o extrema la alta. În toate zilele am avut si soare de puteai sa faci plaja, dar si ploaie sau burnita, cu vant si frig.
În Lofoten, cel putin, vremea se putea schimba cat ai bate din palme. Am facut poze pe cer senin cu soare orbitor. Dupa un sfert de ora acelasi loc arata de parca se coborase apocalipsa. Nori negri si extrem de josi, vant care te lua pe sus, ploaie deasa, tot tacamul. Dupa alt sfert de ora în acelasi loc iesea iar soarele.

O calatorie pe care mi-am dorit-o nespus si care nu m-a dezamagit. Nici macar cu preturile piperate.

ITINERAR:
Barlad
Bucuresti(nunta-ce sa-i faci)
Szeged
Leipzig
Hirtshals Camping
Traversare cu ferry catre Kristiansand
Stavanger
Preikestolen -drumetie 6 ore
Odda-Tyssedal-Trolltunga-cascada Latefossen
Tunelul Vallavik,cascada Skjervsfossen,Cascada Tvinde
Bergen
Gudvangen-ferry
Flam-excursie cu trenul
Sosea alpinaAurlandsfjellet(Stegastein-punct de belvedere)
Șoseaua alpina: Sognefjellsvegen ruta 55
Nesset Fjord
Ghetarul Briksdal-drumetie 6 Km(3 ore) cu cascada Kleivafossen si lacul Brikssalsvatnet
Atlantic Road
Trondheim
Cascada Laksforsen
Polarsirkelsenteret (Saltfjellet)-cercul polarSkutvik trecere ferry catre Lofoten
A(Norwegian Fishing Village Museum Å)
Reine
Rambergstranda(plaja Flakstadaya)
Nusfjord
Henningsvær-sat pescari
Tromsø
Nordkapp
Rovaniemi
Helsinki
Tallinn
Riga
Bogacs
Home

24 nopti dormite in camper,11000 km,12 tari tranzitate.Obiectivul final, Nordkapp,realizat.
Pentru început,aveti cateva fotografii facute in decurs de 10 minute cu apusul de soare de la Nordkapp.

Mai jos veti gasi impresii, sfaturi si întreaga mea calatorie prin Norvegia, pe capitole. Si foarte multe poze. Enjoy!

Re: Norvegia 2024-Drumul catre NordKapp

Scris: 26 Mar 2025, 12:21
de Ciprian Rosca
3 zile de la Camping Bragadiru pana la Hirtshals,cam 2600km,nu am sa dezvolt acest subiect.Romania-Ungaria-Slovacia-Cehia-Germania-Danemarca.Am facut un tur de forta.
Vinieta Ungaria de aici: https://tpark.io/
Vinieta Slovacia de aici: www.eznamka.sk
Vinieta Cehia :am cumparat-o dintr-un punct de vanzare de langa granita
In Danemarca autoturismele și autovehiculele mici sunt scutite de plata vignetei. Taxa de autostrada se aplica doar vehiculelor grele cu o masa maxima autorizata de peste 12 tone.

Prima zi-Valea Oltului,drumul din București, capitala Romaniei, catre vestul Europei. Ambuteiajele de pe Dealul Negru, cu talambii care au facut din Dedulesti o atractie turistica sau prin numeroasele gatuiri de pe Valea Oltului,Vama Nadlag-cam 2ore si camparea la Jonathermal Motel and Camping(46.5209134330239, 19.746384971763234)

A doua zi-de la Jonathermal pana langa Leipzig.Campare la prietenul Ionut Jeremy.Multumim,mai dam un whisky.Din ala bun.

A treia zi,de langa Leipzig pana la camping Hirtshals(Danemarca).Numai vreo doua ,,STAU-uri,,pe teritoriul Germaniei.

Din Hirtshals sunt feriboturi către Kristiansands in Norvegia.

Camping Hirtshals, 57.58644204443653, 9.946419420271226
Camping foarte frumos, super locatie direct pe malul marii. Loc mare, bine intretinut, aproape de feriboturile pentru Norvegia. Vedere minunata la Marea Nordului și la far. Se pot face drumetii pe plaja, la buncarele ramase din cel de-al II-lea razboi mondial si in orasul cu portul sau frumos.

Daca aveti de facut cumparaturi,acum este timpul.Preturile in Danemarca sunt mult mai mici ca in Norvegia.

Re: Norvegia 2024-Drumul catre NordKapp

Scris: 31 Mar 2025, 11:02
de Ciprian Rosca
Sunt doua rute de feribot care ajung in Norvegia din Hirtsals, prima este Hirtsals-Kristiansand, a doua Hirtsals-Larvik (mai aproape de Oslo). Am ales-o pe prima pentru ca orasul Kristiansand e mai aproape de coasta vestica, unde voiam sa ajungem noi.

Legaturile directe cu feribotul între Hirtsals-Kristiansand sunt oferite de companiile de feribot Color Line si Fjord Line.
Ambii operatori au pana la 2 plecari pe zi în fiecare directie. Calatoria nu dureaza mai mult de 4 ore.

Este recomandat sa îti faci rezervare din timp, mai ales în sezonul turistic, cand ferry-ul poate fi destul de aglomerat. Noi am platit cam 230 euro,2 persoane si camper cu lungimea de sapte metri. Ferry-ul ofera facilitati confortabile, inclusiv restaurante, cafenele, magazine duty-free si locuri de relaxare, ceea ce face calatoria destul de placuta.

Rezervare ferry am facut de aici: https://www.directferries.com/hirtshals ... _ferry.htm

Aaah, si sa nu uitam 🙂 Cu aceasta ocazie am aflat si noi ca exista roaming maritim. Cam scumpa aceasta invatatura,cca. 200 euro...de ma sunau cei de la Orange sa inchid telefonul.Treceti telefoanele pe modul avion la bord,te rupe la bani roamingul maritim.

La coborare de pe feryy nu am fost verificati si nu ne-a intrebat nimeni nici de alcool, nici de tutun. Am citit insa pe alte bloguri ca au fost controale amanuntite in unele situatii, deci e de luat in calcul lucrul acesta.

Drumul pana la Stavanger este cam de 260km,5 ore si jumatate ne arata GPS-ul.Limita de viteza este de 60,70 si max.80km/h. Am condus o parte din drum pe coasta si am vazut niste peisaje superbe, cu casute tipice norvegiene ,cascade si lacuri, ca scoase din povesti!

Chiar cum am intrat in Norvegia ne-a surprins peisajul, eram incontinuu fascinati de ce vedeam, se auzeau “uau”-uri continue din masina noastra.

Inainte de Stavanger ne-am campat aici: 58.4691, 6.5213 .Intr-o parcare prevazuta cu loc de golire si spalare automata a fosei, gratuit.O sa vad multe locuri din astea in Norvegia.

Re: Norvegia 2024-Drumul catre NordKapp

Scris: 02 Apr 2025, 11:46
de Ciprian Rosca
Stavanger era initial o oprire pentru o pauza catre Preikestolen, nu aveam niciun fel de speranta ca ne va impresiona intr-un fel anume. Aveam setata intentia de a merge neaparat in Bergen si nimic altceva parca nu mai conta in mod deosebit, in zona aceasta de orase norvegiene. Insa Stavanger ne-a placut enorm de mult. Si chiar daca este un punct de pornire foarte renumit pentru excursiile din zona, chiar daca este un oras in care sosesc foarte multe vase de croaziera (de unde de multe ori pornesc aceste excursii pe coasta norvegiana sau prin fiordurile din zona – Lysefjord este extrem de aproape), si chiar daca este punctul in zona caruia se afla cele mai renumite (si mai promovate peste tot pe internet) trasee montane din Norvegia (cum ar fi traseul catre Preikestolen sau cel catre roca Kjerag, rotunda si sprijinita de doi munti), Stavanger INCA lasa impresia ca e un mic satuc, linistit si frumos. E o combinatie de orasel micut, aproape satuc, cu fundal de oras mare si dezvoltat (este al patrulea cel mai mare oras norvegian, dupa Oslo Bergen și Trondheim).

Principala atractie turistica a orasului este Gamle Stavanger (orasul vechi), unde puteti admira foarte multe casute de lemn vopsite intr-un alb imaculat. Casutele dateaza din secolul al 18-lea si au fost conservate ireprosabil de-a lungul timpului, efort pentru care autoritatile orasului au primit numeroase premii. In orasul vechi mai puteti vizita cateva muzee deosebite: Muzeul Petrolului Norvegian, Muzeul Maritim sau Muzeul Conservelor.
In zona portului este Fargegaten, adica Strada culorilor.

Pe un mic deal aflat la aproximativ 6 km de centrul orașului Stavanger, trei sabii de bronz enorme stau marturie unui eveniment petrecut cu mai bine 1000 de ani în urma și care a contribuit decisiv la formarea statului nordic. Sunt trei sabii de zece metri înaltime, infipte într-o stânca, și comemoreaza istorica batalie de la Hafrsfjord, care a avut loc în 872, pe vremea când Harold era regele întregii Norvegii. Sabia cea mare îl reprezinta pe Harald cel victorios, iar celelalte doua, mai mici, pe regii învinși. Monumentul este un simbol al pacii, pentru ca sabiile sunt înfipte în stânca, adica de unde nu mai pot fi scoase vreodata.

Pentru vizita noi ne-am ispirat de aici: https://www.visitnorway.com/places-to-g ... your-trip/

Parcare Stavanger,primele 6 ore gratuite,dupa,cu plata: 58.9561, 5.7435.


Seara campare,free,mai jos de parcarea cu plata: 58.9912, 6.13592-priveliste superba,imagini mai jos.De aici incepe traseul catre la Preikestolen.