GPS care stie sa ocoleasca zonele/orasele cu restrictii de mediu in functie de norma de poluare

topicuri de informare
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Roman Vasile
Membru forum
16
Oras: Cluj
Data nasterii: 13 Mai 1950

GPS care stie sa ocoleasca zonele/orasele cu restrictii de mediu in functie de norma de poluare

Mesaj de Roman Vasile »

Caut un program/model de GPS care stie sa planifice un drum cu respectarea zonelor verzi. Am calatorit prin EU si am constatat ca aceste locuri nici nu sunt marcate standardizat pe marginea soselelor, nici nu sunt prea vizibile, de multe ori sunt pe niste panouri ca de reclame, peste care treci usor cu vederea. De exemplu anul acesta am trecut prin Milano si am aflat pe urma ca nu aveam voie cu dieselul meu noneuro.... (inca nu mi-a venit amenda...) Pe un forum german am citit ca exista programe GPS care "stiu" acest lucru, dar fara a fi fi precizate care sunt acestea. La cautare pe google imi "da" programe GPS care fac trasee verzi...dar in senul ca planifica ruta cea mai economica din pdv. al consumului. Cred ca ar fi de interes tuturor celor care circula cu autorulota prin Europa, fiindca au aparut tot mai multe oras/zone, unde accesul se poate face doar cu masini care respecta anumite norme de poluare (tot mai restrictive). Rog pe cei care stiu de asemenea programe sa ne impartaseasca si noua, comunitatii (tot mai mari) de autorulotisti!
In fata cabanei mele pe roti nu-si construieste nimeni un bloc!
Camper Chausson/Fiat Ducato
Florin Smolnicki
Membru asociat
10
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Re: GPS care stie sa ocoleasca zonele/orasele cu restrictii de mediu in functie de norma de poluare

Mesaj de Florin Smolnicki »

Sper că nu sunt cu totul off topic, dar eu folosesc Waze, pe telefon, sunt foarte mulțumit! Mereu îmi indică mereu rutele verzi/ ecologice.
Știu că și Google Maps are această opțiune.
+40 749 233 299 (Orange)
Roman Vasile
Membru forum
16

Re: GPS care stie sa ocoleasca zonele/orasele cu restrictii de mediu in functie de norma de poluare

Mesaj de Roman Vasile »

Multumesc Florin! Cunosc si folosesc si Waze (desi in afara nu e prea economic din cauza necesarului resursei de date). Dar rute verzi/ ecologice in acest program (dar si la Primo/igo) inseamna ca planifica ruta cu cel mai redus consum de carburanti. Pe cand eu caut doar sa evit zonele cu acces interzis pentru anumite categorii de autovehicole poluante.
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Nu cred ca exista un astfel de program.
Unele orase sau zone au reglementari sau restrictii privind vehiculele care intra in intreaga lor zona:
-taxe de drum urban
-nu permit intrarea vehiculelor poluante,noneuro,euro 1,euro2
Aceste restrictii se pun(sau se ridica) in functie de gradul de poluare in zona.
Alte zone,gen Filzmoos-Austria:
-pe unele drumuri accesul este permis doar în anumite momente ale zilei cu orice fel de autoturism;
-pe alte strazi sunt permise numai anumite vehicule -euro 5 , euro 6 sau electrice-intre anumite ore,iar in restul timpului sunt permise toate.
Si aici orele se schimba,in functie de gradul de ocupare al zonei cu turisti,gradul de poluare,etc.

Mai multe aici: https://ro.urbanaccessregulations.eu/ur ... egulations
Autorulota Dethleffs Just 90
Roman Vasile
Membru forum
16

Mesaj de Roman Vasile »

Am reusit sa-l contactez pe autorulotistul german care a scris despre asemenea GPS! Aparatul si programul respectiv este Garmin 770LMT-D Camper. In meniul de reglaje se da clasificarea de mediu al camperului si in functie de optiune are posibilitatea sa evite zonele verzi sau doar sa avertizeze sonor si grafic apropierea de asemenea zona.
Ionut Irimia
Membru CD
15
Oras: Suceava
Data nasterii: 18 Dec 1981

Mesaj de Ionut Irimia »

Roman Vasile acest Garmin il am eu,are setari de inaltime,gabarit..nu e foarte dezvoltat pt Romania,pt Europa e ok..pui inaltimea,greutatea,iti arata campinguri ,tot ce vrei..sincer de.multe ori tot cu google maps merg
Irimia Ionut & Mirela , Camper Adria Coral 670SL,Telefon 0744627398,mail:ionut_jeremy@yahoo.com
Ciprian Rosca
Membru CD
11
Oras: Barlad
Data nasterii: 16 Ian 1969

Mesaj de Ciprian Rosca »

Garmin Camper am si eu,dar nu am vazut pana acum ca are restrictii pentru norme de poluare.Ma duc si mai caut prin el poate nu am gasit pana acum.I-am facut update luna trecuta,mai mult pentru camerele radar.
Autorulota Dethleffs Just 90
Roman Vasile
Membru forum
16

Mesaj de Roman Vasile »

Ciprian, nu stiu ce sa zic, am scris doar ce mi-a raspuns Franz. Am dat si o cautare pe Garmin si la modelul 770LMT-D CAMPER apare intr-adevar si urmatoarea fraza: "Obţine îndrumări şi avertismente cu privire la zonele cu emisii reduse de pe ruta". Vad ca si pretul e pe masura...cam 400 euro. Ma mai documentez, nu sar direct in apa adanca :) ! Am inceput sa planific pentru anul viitor o excursie prin Europa in care vreau sa ajung pana in Spania/Portugalia, multe mii de kilometrii, doar pe drumuri normale (autostrazi excluse), si nu vreau sa "citesc" din mers toate panourile de reclame de pe margine, avand in vedere ca de obicei doar asa sunt semnalizate restrictiile. Momentan am la bord trei navigatoare: unul pe ecranul de 10" a radioului, cu Igo si Sygic la alegere (cu licente achizitionate), unul Navitel pe parbriz si Here pe telefon. Dar daca gasesc unul care are si info mediu, ii fac loc pe bord :) !
Scrie răspuns