Norvegia 2019

Reguli forum
Forum rules
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Andrei Marius
Membru forum
Mesaje: 20
Membru din: 02 Iul 2015, 00:35
9
Oras: Urleta
Data nasterii: 22 Aug 1976
Localitate: Urleta, Prahova
Contact:

Norvegia 2019

Mesaj de Andrei Marius »

Screenshot 2019-08-19 at 14.30.18.png
În luna august am făcut traseul atașat. Dorința a fost să parcurgem toată coasta Norvegiei de la sud la nord. Nu este prima dată când mergem în țările scandinave, dar este prima dată când parcurgem Norvegia de la sud la nord. Echipajul a fost compus din familia noastră - 2 adulți și 4 copii.

Din România în Norvegia am mers întins. Am oprit doar pentru somn, masă și diverse necesități. Am vizitat un singur muzeu în Germania - Muzeul Karl May. Eu am fost și copiii mei sunt cititori pasionați ai acestui autor. Nu recomand în mod special acest muzeu, decât dacă pasiunea este prea mare :).

Am plecat duminică de acasă și am ajuns joi în Oslo. Am ales să trecem miercuri noaptea cu feriboat-ul din Danemarca (Frederikshavn) în Suedia (Goteborg) pentru prețul cel mai mic - 128 Euro. Exista posibilitatea de a trece direct în Norvegia și să evităm drumul din Suedia, dar pentru că nu eram presați de timp, am preferat argumentul costului scăzut. Combinația ferry + motorină drum Suedia era un cost mai mic decât ferry direct Norvegia, chiar dacă timpul este puțin mai lung.

Am vizitat în Oslo Muzeul lui Edvard Munch (Strigătul) și de acolo am mers pe jos până în centrul orașului - Stortingata - locul unde este palatul regal, parlamentul. Oricine ajunge în Oslo nu poate rata centrul orașului. Dar pot împărtăși o impresie puternică pe care am avut-o mergând prin Oslo de la muzeu în centru - am avut senzația că merg prin Istanbul. Poate că motivul este faptul că anul trecut am fost în Turcia, dar magazinele erau specific oriental, curățenia lăsa de dorit, oamenii erau îmbrăcați la fel și foarte puțin erau albi. Spun lucrul acesta pentru că acum 20 de ani când am fost pentru prima dată în Oslo era total diferit. Pentru că mai vizitasem Oslo, am preferat să petrecem timp cu o prietenă apropiată. Legat de parcare, este foarte dificil cu rulota prin oraș și costă.

De fapt, pot spune încă de la început că pentru a vizita Norvegia trebuie să fii pregătit financiar, chiar dacă ești foarte econom. Noi facem tot posibilul să reducem cheltuielile la maxim, neavând un buget generos, dar plecând cu rezerve de alimente de acasă. Menționez că nu fumăm, nu consumăm alcool și în general evităm restaurantele, tocmai pentru a ne permite să ne plimbăm în cât mai multe locuri cu costuri cât mai mici.

Dar în Norvegia totul este mult mai scump.

1. DRUMURILE. Se plătesc în anumite zone. Și sunt destul de multe aceste zone. Noi am împrumutat de la niște prieteni un AUTOPASS (se lipește pe parbriz și este citit de camere când treci pe drumurile cu plată). Estimarea mea este că am plătit în toată Norvegia puțin peste 1000 NOK (100 EURO) pentru drumuri, poduri și tuneluri. Chiar dacă drumurile nu sunt în regim de autostradă decât câteva mici secțiuni. Dar spectaculoase ca peisaj. Iar multe dintre ele sunt în reparații sau amenajări de drumuri noi. Tuneluri multe, frecvent peste 5 km lungime. Cel mai lung - aproape 25 km. În general, drumurile urmăresc fiordurile.

2. FERIBOAT-uri. Multe și scumpe. Mai ales cu rulotă după tine. Se plătesc în funcție de lungimea echipajului și numărului de persoane. Și multe dintre ele nu pot fi evitate nicicum. Cred că sub 20 de euro nu a costat nici unul. Dar frecvent costul era de 40-50 euro o trecere. Estimarea mea este că am cheltuit aprox 5.000 NOK (500 euro) pe trecerile acestea.

3. MÂNCAREA. În general am cumpărat mâncare de la magazinele lor generale - REMA 1000, KIWI, COOP, etc. De exemplu, pentru noi românii fiind un aliment important - o pâine costă între 1 și 4 euro. Cea de un 1 euro este în general albă, adică din punctul meu de vedere de evitat. Dar se pot căuta și unele oferte. În general la 2 euro poți găsi o pâine relativ bună.
Dar magazinele sunt destul de bine aprovizionate. Sunt diferențe însă destul de mari între magazine la aceleași produse.
Însă noi în general căutăm să mâncam ca acasă, cu accente specific naționale. Aici vorbim de somon, carne de ren, etc. Am evitat în general restaurantele, dar nu în totalitate :).

4. CAZARE CAMPING. Noi în general am campat off-camping, fiind dotați cu tot ce avem nevoie - panouri solare, boiler apă caldă, etc.
Poți opri aproape oriunde sunt parcări. Parcările de la obiectivele turistice costă în general (aprox 12-20 euro). Poți descărca foarte frecvent toaleta fără bani. Apă poți lua de la aproape orice stație peco (apa este foarte bună în Norvegia, dar imposibil ca preț dacă o cumperi din magazine).
Foarte greu cu parcările în orașe. Foarte greu. Multe orașe au parcări speciale pentru auto-rulote, dar nu pentru rulote. Și plătești amenzi dacă parchezi cu rulota în astfel de locuri. Iar parcările în orașe sunt scumpe. Noi în general căutam locuri cu multe firme mari care ne permiteau să lăsam mașina + rulota pentru mai multe ore în parcările lor. Și întotdeauna am găsit binevoitori (chiar dacă nu cu ușurință). Apoi plecam pe jos pentru că majoritatea orașelor lor nu sunt foarte mari și aveam timp la dispoziție. Noaptea dormeam însă totdeauna în afara orașelor în parcări pe marginea drumului. Cele mai multe sunt bine amenajate și pe marginea fie a unui lac, fie a unui fiord sau râu.
Campingurile sunt frecvente, cu prețuri tipice Europei. Prețurile începeau de la 200 NOK (aprox 20 euro), dar frecvent în jurul sumei de 40 de euro. Sunt bine dotate cu cele necesare. Noi am campat doar 3 zile într-un camping cu 250 NOK - incluzând apă caldă permanent, curent electric, campare 6 persoane, fără internet (copiii au fost extrem de nefericiți pentru că oricum nu prea au avut acces toată luna, dar noi, părinții, extrem de fericiți. De fapt, găsisem un altul cu internet, dar era 400 NOK și baia era cu fise, dar ne-a convins celălalt pentru că nu avea internet :). Știu, vezi crede unii că suntem răi cu copiii noștri, dar fiecare cu perspectiva lui asupra educației copiilor. Nu suntem absurzi, dar nici nu credem că un copil trebuie să uite să ridice ochii din tehnologie, mai ales în concediu... Noi am stat în camping pentru că era un punct din care am vizitat trei puncte turistice diferite - Trollstigen (un soi de Transfăgărășan), Atlantic Ocean Road (un drum spectaculos de la ei) și Alesund (un oraș frumos de vizitat) - și era mai ușor să lăsăm rulota și să plecăm cu mașina. Mai ales că Trollstigen l-am făcut în același zi de două ori (la dus și la întors) mergând spre un fiord foarte frumos și cunoscut de la ei - Geiranger.

5. INTRĂRI LA OBIECTIVE. În general sunt destul de scumpe, dar relativ asemănătoare cu restul Europei.

La întoarcere am mers întins din nordul Norvegiei până acasă. Am parcurs drumul acesta în 6 zile, oprind doar pentru masă, somn și alte necesități. Am trecut podul de la Malmo (aprox 100 de euro) și feriboat între Rodby (DK) și Puttgarden (D) - aprox 160 euro. Limita de viteză este 80 de km peste tot, nu doar în Scandinavia. Dar și să vrei să mergi mai repede, nu prea reușești. Drumurile nu permit viteze prea mari, iar mașina + rulota + 6 persoane oricum nu permit o viteză prea mare. Cred că media nu a fost mai mare de 74 km/h în zonele bune. În general, era de 50-60 km/h.

Am parcurs în total 12.500 km și toate lucrurile au mers foarte bine, fără evenimente, până la întoarcere când în Cehia am făcut prima pană la rulotă. Am avut roată de rezervă, dar la Orăștie am avut-o pe a doua pe partea cealaltă a rulotei, iar aproape de Stupini (aproape de Brașov) a treia pană la rulotă - rezerva pe care o pusesem în Cehia. Ajunsesem la resemnare la a treia. Era deja noapte (21:30) și atât de aproape de casă... Oricum, mulțumim celor care ne-au sunat sau ne-au ajutat când am cerut ajutorul pe pagina Facebook a Clubrv! Recomand verificare temeinică a cauciucurilor înainte de drumuri atât de lungi și a presiunii pe parcursul drumului. Eu m-am uitat la ele la plecare din România și arătau destul de bine, dar cred că erau vechi și s-au uzat mult pe drum.

Însă, per total, călătoria a fost o experiență extraordinară pentru noi ca familie. Norvegia este foarte frumoasă. Timpul petrecut cu copiii (3 sunt adolescenți - 13, 16, 17 - a împlinit 18 în această călătorie), locurile pe care le-am văzut, lucrurile pe care le-am făcut împreună, amintirile pe care le-am așezat în mintea noastră - toate sunt extrem de prețioase. În spirit de glumă, când mă întrebau copiii unde mergem mai departe mă întrebau cât facem până acolo. Și mereu spuneau - nu ne spune câți km, ci câte zile... Când am revenit acasă, unul dintre copii îmi spune că seara, când s-a culcat, s-a învelit și a dus mâna într-o parte să tragă centura de siguranță... dar a realizat că era în pat, nu în mașină :).

Cu privire la locurile pe care le-am vizitat, sper să reușesc cât de curând să scriu și să pun fotografii.
Marius Andrei
VW Sharan & Elddis Cyclone iXL
Tel - 0745 815 313
E-mail - a.marius.l@gmail.com

În viață... detaliile contează!
Klaudiu Boghiu
Membru forum
Mesaje: 238
Membru din: 14 Sep 2007, 10:19
17
Localitate: Bacau

Re: Norvegia 2019

Mesaj de Klaudiu Boghiu »

Da. Frumos scris, real si de ce nu, de invatat.
Multumesc !
MOTORHOME FIAT MONCAYO 721 SILVER 2008
Avatar utilizator
Constantin Curelea
Membru CD
Mesaje: 2401
Membru din: 10 Iun 2004, 15:47
20
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Norvegia 2019

Mesaj de Constantin Curelea »

Multumim de informare!
Asteptam cu interes continuarea!
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Avatar utilizator
Nelu Predonu
Membru forum
Mesaje: 828
Membru din: 23 Sep 2012, 14:16
12
Oras: Manolache - Ilfov
Data nasterii: 21 Iul 1959
Localitate: Manolache - Ilfov

Re: Norvegia 2019

Mesaj de Nelu Predonu »

Scuze autorului acestui topic !
Ca sa nu mai deschid alt topic, am zis ca ar fi bune si aceste sfaturi in atentia celor ce au in intentie sa mearga in Tarile Scandinave:

mail: npredonu@gmail.com
Telefon: 0722.216.683
Campervan: Clever Runner 2021
paul.ivan
Membru forum
Mesaje: 4
Membru din: 21 Noi 2019, 19:27
5
Oras: Timisoara
Data nasterii: 03 Aug 1977

Re: Norvegia 2019

Mesaj de paul.ivan »

Salut,
Multumesc de detalii - impreuna cu familia ne pregatim de aprox acelasi traseu cu dus prin Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda.
Din pacate trebuie sa plecam in 25 aprilie (destul de rece pentru tarile nordice) dar atunci se poate lua concediul - avem la dispozitie 30 de zile.
Sunt in perioada in care adun cat mai multe informatii (nu am mai fost niciodata cu autorulata si am ceva emotii din cauza gabaritului) deci multumesc inca o data.

Numai bine,
Paul
Avatar utilizator
Anca Solunca
Membru forum
Mesaje: 66
Membru din: 06 Sep 2019, 21:27
5
Oras: .Galati
Data nasterii: 28 Iun 1972

Re: Norvegia 2019

Mesaj de Anca Solunca »

Este cineva interesat de un circuit in tarile nordice in perioada 15 august-15 septembrie??
Ioan Oprea
Membru forum
Mesaje: 1
Membru din: 16 Mar 2020, 06:42
5
Oras: Mücke
Data nasterii: 23 Mar 1960

Re: Norvegia 2019

Mesaj de Ioan Oprea »

:welcome1: Da, și noi am dori să plecăm cu autorulota în jurul datei de 23 aug. din Germania, Hessen, tot așa până pe 15-20 sept. Momentan lucrăm la traseu și suntem în dilemă, până la Nordcapp sau doar până la Geiranger fiord, adică savurat peisaje pe îndelete sau un drum lung nu chiar atât de spectaculos până în nordulextrem. Vedem până atunci și modul și libertatea de deplasare. Chiar ne-am dori cu drag o companie în călătoria noastră în 2😀
Scrie răspuns