Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
MITREA GIGI scrie: ↑10 Sep 2020, 17:35
Raspunsul celor de la sectoru 3 este ca o incadreaza in categoria autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2001 si 2600cm3 inclusiv deoarece in codul fiscalal Romaniei nu este specificata categoria de vehicule cu destinatie speciala art 470 alin 2 .... ce este de facut mai departe ?adica ei spun ca ne fiind specificat clar o incadreaza unde vor
Nasol. Probabil ca la fel imi vor raspunde si mie fiind acelasi sector.
Ionutcostache, cu superiorii nu am rezolvat si se pare ca nu am rezolvat fiindca asa sunt instructiunile de la juridic.
Declaratia de impunere o da proprietarul pe propria raspundere. Daca ei au obiectiuni, sunt obligati sa vi le dea in scris. Cu raspunsul lor va adresati instantei. Va fi un efort, dar cred ca merita. In primul rand pentru dreptate, apoi pentru diferenta de bani pe care nu-i veti achita in mod eronat in fiecare an.
Asociatia ar trebui sa se implice in problema asta, sa ia legatura cu Ministerul Finantelor Publice, sa clarifice definitiv si la nivel de tara. Fiecare individ lupta pentru el, dar o asociatie poate obtine ceva pentru toti posesorii de autorulote.
www.rarom.ro/cs-uploads/categorii_vehicule.pdf
Tipariti asta si mergeti cu ea la DITL, scrie clar ce este un autovehicul special M1 (autorulota) si ce este un autoturism M1. Daca autorulota era autoturism, nu era trecuta la autovehicul special.
ionutcostache scrie: ↑11 Sep 2020, 17:26... Asociatia ar trebui sa se implice in problema asta, sa ia legatura cu Ministerul Finantelor Publice, sa clarifice definitiv si la nivel de tara. Fiecare individ lupta pentru el, dar o asociatie poate obtine ceva pentru toti posesorii de autorulote...
Ionut, se pare ca ne racim gura degeaba.
Nu-i inteleg pe cei din conducere... sa nu ai nici un punct de vedere legat de aceasta situatie... asta denota o indiferenta crasa fata de comunitatea pe care o reprezinta.
Oamenii se zbat, fac memorii, iar ei, cei din conducere, fac bureti la fund pe scaunul pe care-l ocupa.
Cornel, iti multumesc, dar, le era greu sa scrie doua vorbe si aici ?
Le trebuie avocat pentru acest demers ? Are Asociatia bani de dat unui avocat pentru asa ceva ?
Avocatii au o vorba-n breasla: "din momentul in care eu deschid gura... banul trebuie sa curga"
Un avocat, daca nu este din comunitatea RV, este un habarnist in materie de rulotism... habar nu are de problematica cu care ne confruntam.
Lucrurile pot fi simple daca stim ce sa facem si cum sa ne implicam (la conducere ma refer), dar, pentru asta, este nevoie de un rulotist destupat la minte care sa sustina cu argumente irefutabile cauza comunitatii la RAR si la ANAF.
Studiati incadrarile similare ale unor tari membre UE pentru ca in cazul in care "interlocutorul" este precum "doamna de la ghiseu" sa aveti argumente/exemple din legislatia Uniunii Europene.
Argumentul primordial in acesta speta este reprezentat de durata medie anuala de folosinta a autorulotei.
Sunt tari in care s-au facut studii serioase pe aceasta tema in vederea taxarii cat mai corecte a folosirii unor astfel de vehicule. Daca in urma acestor studii s-a constatat ca media folosirii anuale este de un trimestru din patru, taxele anuale au fost stabilite la 1/4 din taxarea unui vehicul normal.
In alte tari exista eliberarea de numere pe perioada determinata, iar taxarea se face strict pe perioada respectiva.
In Franta, la vremea la care studiam aceste legislatii, impozitul era de "zero" euro/an.
Asa ca... puneti mana si studiati, ca daca puneti un avocat sa faca aceste lucruri, nu va ajung banii din cont sa-l platiti.
Cel mai indrituit sa faca un astfel de demers este Presedintele Asociatiei. (vezi: ART. 7, literele c si d; ART 29, litera c din Statutul Asociatiei)
Si nu doar prin materiale scrise, ci, fata in fata cu persoanele de decizie din cadrul celor doua institutii, prin prezentarea de argumente in cazul in care interlocutorul se situeaza pe o pozitie vadit contrara. Dupa intalnire, se intocmesc si materialele scrise in conformitate cu concluziile discutiei purtate.
1 - Obtinerea unei hartii de la RAR din care sa rezulte incadrarea autorulotei la: "Alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv"
2 - Demersul la ANAF la care se atasaza si se prezinta hartia de la RAR.
Este chiar asa de greu ? Va trebuie un avocat pentru treaba asta ?
Sau... va trebuie un tap ispasitor pe care sa dati vina in cazul unui esec ?
P.S. Eu, nu sunt avocat, insa la vremea la care ma ocupam de astfel de demersuri din calitatea de Presedinte al unei astfel de Asociatii rulotistice, va reamintesc, am reusit sa fac lucruri mult mai dificile pentru comunitate, inclusiv sa modific textul unei legi. Si asta... fara sa ma ating de banii din contul Asociatiei, doar prin propriul voluntariat. O sa ziceti... iar se caca asta pe el ! Va repet a nu stiu cata oara, poate asa veti intelege la ce este utila o astfel de Asociatie cu personalitate juridica. Nu pentru intalniri, chiolhanuri, baute si jocuri pe care le poate organiza orice club rulotistic fara personalitate juridica.
Eu o sa mai cer o audienta ...mai fac o incercare. Daca nu inteleg ma duc in instanta...nu atat pt suma cat pt ca legea nu o poate interpreta fiecare cum vrea...nu este posibil ca fiecare sector sa incadreze autorulotele cum vor...sa nu mai spun ca chiar la sectorul 3 sunt incadrate si ca autoturisme si ca vehicul special M1 ...dupa cum te place functionaru...
Pentru un om normal, minim informat, cu un minim de cultura, nu e nevoie de avocat intr-un asemenea caz. E vorba de o reglementare clara a ministerului finantelor si de interpretarea eronata a unor functionari. Nu aveti de ce sa umblati la RAROM, e suficient sa prezentati cartea de identitate a vehiculului emisa de aceasta institutie, unde scrie negru pe alb categoria autovehiculului: AUTOSPECIALA. Nu e nimic de discutat, functionarul respectiv nu are nicio dovada pentru a incadra autorulota la autoturism. Doar mintea lui ingusta, probabil facand asocierea M1 de la autoturism cu M1 de la autospeciala nu e suficienta pentru a incalca o lege.
Ionut, aceasta problema treneaza de ani multi si probabil formularea nu este suficient de clara daca lasa loc de interpretari.
O speta similara am avut-o in urma cu 10 ani cu plata rovinietei la autorulote. Se plateau 480 lei/an - autoutilitara.
Orice distribuitor de roviniete la acea vreme iti incadra autorulota (M1) la "autoutilitara (N1)". Angajatul vedea in talon: Ducato, Transit, Crafter, Sprinter si el acolo o incadra. Era vorba de o anomalie similara cu cea de acum cu impozitul. Chiar daca lucrurile erau evidente, tot la mana angajatilor eram.
In urma demersului facut de mine la Ministerul Transporturilor - Compartiment Roviniete, i-am convins pe cei de acolo ca normal este sa ni se incadreze autorulotele la (M1) transport persoane.
Dupa argumentele prezentate, si-au insusit punctul meu de vedere si pentru ca lucrurile sa se schimbe rapid fara alte modificari legislative, Seful Compartimentului Roviniete, inca de a doua zi, a emis o nota interna catre toti distribuitorii de roviniete, ca incadrarea autorulotelor sa se faca la autoturisme (M1), neexistand nici o alta categorie speciala pentru acestea. Deci, de atunci la autorulote, indiferent de MMA (mai < sau mai > de 3.500 kg), autorulotele se taxau cu 125 lei/an in loc de 480 lei/an cat se platea pana la acea data.
Asta ar fi si rezolvarea in cazul de fata.
Dupa finalizarea demersului ClubRv, ANAF-ul sa emita o nota interna/circulara catre toate sectiile financiare cu noua incadrare a autorulotelor.
Abia atunci lucrurile nu vor mai putea fi interpretate de nimeni.
Insa, demersul ClubRv pentru a fi o reusita, va trebui sa se desfasoare dupa pasii mentionati de mine in postarea anterioara:
1 - Obtinerea unei hartii de la RAR din care sa rezulte incadrarea autorulotei la: "Alte vehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv", si abia dupa aceea...
2 - Demersul la ANAF la care se atasaza si se prezinta hartia de la RAR.
ANAF-ul trebuie sa ia act de incadrarea mentionata de RAR.
Oricum, tabelul din Codul Fiscal de la ART. 470, aliniat 2, le-a fost furnizat de RAR, numai sumele au fost stabilite de ANAF.
Acum, tot RAR vine si le mentioneaza ca autorulotele se incadreaza la pct. 8 din tabel.
Cand voi gasi o asociatie care va avea astfel de initiative, apararea drepturilor posesorilor de vehicule recreationale, ma voi inscrie cu placere, ba chiar voi participa activ la intalniri cu autoritatile pentru a sustine aceste cauze.
La iarba verde prefer sa merg singur sau cu prieteni apropiati, n-am nevoie de organizarea altcuiva.