Panou solar

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
boarescuvlad
Membru forum
14

Re: Panou solar

Mesaj de boarescuvlad »

e cam veche lucrarea dar acuma mi-am facut putin timp sa scriu despre lucrarea facuta de mine si un prieten rulotist:
am pus un panou solar pe rulota din dotare. De cand am panoul nu mai am probleme cand stau off-camping, acumulatorul este permanent plin si nu prea consum cat produce panoul solar. Initial cumparasem si coltare si doza de trecere dar mi s-au parut total aiurea solutiile. In loc de doza am trecut cablurile prin tavan direct in rulota prin doua gauri dupa care am umplut gaurile cu Sikaflex. In loc de coltarele speciale pentru panouri care trebuiau lipite pe rulota am facut eu un cadru din teava patrata de aluminiu , cadru care l-am prins direct de rulota cu suruburi care trec prin tavan; gaurile la fel le-am etansat cu Sikaflex dar asa am siguranta ca nu zboara de pe rulota. Nu am poze cu toate detaliile dar daca sunteti interesati pot sa postez. Schema de principiu e asta. Cu materialele in curte doi oameni am facut lucrarea in doua ore. Cu tot cu beri si gratare.

Ca si materiale am folosit:

panou solar 200w;

regulator de incarcare 75V, max 15A cu bluetooth integrat;

cabluri panou solar 6mm2 cam 10m cate doua culori (rosu si negru)

mufe MC4;

siguranta MC4;

papuci;

teava patrata aluminiu 2*2cm (Leroy Merlin) doua bucati de 2m;

coltar de aluminiu 2*2cm o bucata de 2m;

pop-nituri;

sikaflex 252 alb;

suruburi, saibe, piulite, beri si gratare.

Postarea mea era pregatita de mai multa vreme doar ca am vrut sa fie o postare utila. Instalarea panoului a fost facuta cam in august-septembrie. Am reusit sa fac cateva iesiri cu rulota si am avut placuta surpriza ca la un acumulator de 55Ah sa nu raman fara curent. Nu va imaginati ca am folosit nu stiu cat instalatiile ca nu suntem dinaia cu televizoare si boxe si faze. Simplu, telefoane la incarcat, un bec LED afara noaptea, in rulota tot iluminatul este LED si peste asta incarcarea telefoanelor o fac cu un incarcator Anker care este foarte tare (raport pret calitate) si il recomand tuturor.
Referitor la investitia facuta: este undeva la 1500 lei (cred) si nu imi pare rau. Acumulatorul se incarca foarte repede cu toate ca i-am limitat incarcarea din soft-ul controlerului la 5 Ah. Device-urile le incarc direct din regulator cu incarcatorul Anker. Regulatorul tine si un istoric al incarcarilor si descarcarilor,istoric ce e downloadabil si salvabil astfel incat dupa un an de functionare pe panou puteti sti cu exactitate cat consumati in medie pe iesire si functie de asta sa va luati si acumulatorul. Este mega destept si eu inca mai citesc doin cand in cand cartea lui ca sa nu uit chestii sau sa aflu chestii. Nu aveti bataie de cap cu galagia (provocata de ventilatorul de racire), sau ca nu va merge sau ceva minuni. Merge din prima, recunoaste ce tip de acumulator ati conectat, v-am spus ca e foarte destept.
Mno.
Daca mnai vreti detalii va stau la dispozitie.
Multumesc!
daniel_cojocar
Membru asociat
12
Oras: Timisoara
Data nasterii: 14 Apr 1976

Re: Panou solar

Mesaj de daniel_cojocar »

Utila si... frumos (documentat) prezentata dar, d.p.m.d.v., cu o mica greseala! Sikaflex 252 se foloseste la altceva decat etansarea cablurilor care trec prin tavan (bine, asta e un alt punct pe care nu-l agreez). 252-ul, in timp, devine tare si... va aduce dupa sine craparea lui! De ce?!? Cablurile, care sunt trecute direct, au o miscare oarecare care va dauna masticului! Asta e parerea ea si... nu o "impun" nimanui!
Duster 4x4 1.5 Dci
Rulota: KIP 41 EKL HY LINE '96
Fiat cu Dethleffs T680 Globetrotter-Comfort 1998
VDF: 0722622445
Scrie răspuns