Panou solar

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Florin Herciu
Moderator
12
Oras: Piatra Neamt
Data nasterii: 01 Ian 1969

Re: Panou solar

Mesaj de Florin Herciu »

Cristian Pascu scrie:
Florin Herciu scrie:ar mai putea sa fie utila inserierea pentru situatiile in care omul vrea ca instalatia sa functioneze la iluminare slabuta - asta o fi? nu stiu, n-am detalii suficiente)
Panourile înseriate generează 36V și 8A, adică 36x8 = 288W.
Omul a zis (te-ai uitat?) asa:
Voltajul difera 18v si cam 8a parca cel de 140w si 37v 8.66a cel de 240w
Adica panourile inseriate genereaza cca 55 de volti, nu 36. Plus ca 36x8 nu or sa dea cei 288 de watti, pentru ca 36 este o tensiune masurata in gol; in cursul incarcarii tensiunea utila o sa fie de cca 28 de volti daca vorbim de o instalatie de 24 V, ori de cca 14V in cazul unei instalatii obisnuite de rulota, anume 12V: ajungem la 224 sau 122 de watti (nu mai reiau acuma modalitatile optime de conectare a panourilor, ca n-as avea nimic nou de spus - am dat cifre concrete). As mai adauga atata: la iluminare slaba nu face minuni nici mppt, pentru ca panoul este cel care trebuie sa sustina (concret: curent, amperi) incarcarea; or, daca tensiune nu, curent tot nu, putere de unde?

Adica detalii, detalii, detalii...

(te rog insistent sa nu ramai cu impresia ca ma cert cu tine, ca nu este cazul - chiar apreciez ca petreci ceva timp sa scrii raspunsuri consistente)

Oare ne mai da omul acela ceva detali, sau ne agitam pe alaturi?
(...)
Tucson, Avento
Sorin Dandes
Membru forum
18

Mesaj de Sorin Dandes »

Acesta este controlerul mppt
https://youtu.be/7saO2OLoPFk

Si cel de 18v si cel de 37 pot fi montate la un acumulator de 12v ,doar daca controlerul stie asta
Pentru a le monta in paralel ,se poate cupla la alta rigleta de la cutia cu legaturi si avem 18v
Intrebarea era ce probleme sunt,de ce da ...de ce nu,strict refereritoare la legarea panourilor in serie date.
Momentan pe rulota este montat cel de 140w la o baterie de 12v 155A.
Am cumparat si acest panou la un pret super bun si pana o sa le folosesc la alt proiect(4x240w-24v)...sa nu stea degeaba
PASSAT 1.9 TDI +BEYERLAND 430-MD AN 1994
Florin Herciu
Moderator
12

Mesaj de Florin Herciu »

Intrebarea era ce probleme sunt,de ce da ...de ce nu,strict refereritoare la legarea panourilor in serie date.
Dupa cum am explicat deja, montajul serie este dezavantajos - daca l-ai pus pe cel mic, cel mare nu aduce nimic in plus (cu exceptia zilelor cu iluminare slaba), il pui degeaba.
Am descris si variantele avantajoase (insist pe sectionarea celui mare in doua, cu functionarea celor doua sectiuni rezultate in paralel, eventual in paralel si cu cel mic, daca tii neaparat sa le folosesti pe ambele).

Controllerul este fain.
(...)
Tucson, Avento
Cristian Pascu
Membru forum
8
Oras: București
Data nasterii: 27 Dec 1967

Mesaj de Cristian Pascu »

Florin Herciu scrie:
insist pe sectionarea celui mare in doua, cu functionarea celor doua sectiuni rezultate in paralel
Eu nu aș face asta în niciun caz.
Dar în fond, fiecare face cum dorește.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Cristian Pascu
mobil: 0728249999
email: cristian_pascu@hotmail.com
Cristian Pascu
Membru forum
8
Oras: București
Data nasterii: 27 Dec 1967

Mesaj de Cristian Pascu »

Pentru cei care vor să aprofundeze sau să înțeleagă dacă le este mai bine cu MPPT sau PWM, ori dacă și când rentează panouri cu tensiune mai mare, înseriate sau nu, ar fi util să citească informațiile astea:

https://www.victronenergy.com/upload/do ... r-MPPT.pdf

https://www.victronenergy.com/blog/2014 ... egulators/

Sent from my iPhone using Tapatalk
Cristian Pascu
mobil: 0728249999
email: cristian_pascu@hotmail.com
Florin Herciu
Moderator
12

Mesaj de Florin Herciu »

Foarte faina documentatia, de recomandat; explica bine functionarea mppt (ceea ce-ti da tie dreptate sa nu sectionezi si sa pui in paralel sectiunile rezultate, in unume situatii), dar nu justifica de loc inserierea panoului mic cu cel mare; "autorul" explica limpede, in pdf-ul cu pricina, ca pwm-ul tine tensiunea panoului solar in zona tensiunii de la bornele bateriei (12-14 volti, deci diferenta pana la 18 ori 36 este irosita), pe cand mppt-ul lucreaza optim "tinand" chiar 18 volti (la iesirea panoului solar de 12, in exemplul dat de autor -exemplu aplicabil si aici, dealtfel, cu panoul mic) ori chiar la 11 volti (avand 100 de grade temperatura!) - reiese ca e mai bine sa pui un panou de 24 la o baterie de 12 - n-am nimic de obiectat; dar de ce sa-l mai inseriezi si de cel de 12 cu cel de 24? sa mearga bine la iluminare foarte anemica (sa fim seriosi, atunci avem si un curent foarte slab, indiferent de tensiune - am mai atins asta!) sau cand ajunge panoul la 100 de grade ? Mie mi se pare tot inutil sa risipesti, in cea mai mare parte a timpului, energia pe care o colecteaza panoul mic daca il inseriezi cu cel mare.

MPPT optimizeaza incarcarea, "extrage" un plus de 30-50 % din panoul de 12 (18 v) in conditii nefavorabile (includ aici si situatia de baterie descarcata), iar daca ai un panou de 24 (37) la o baterie de 12, merge bine in orice conditii; dar daca sectionezi panoul de 24 si obtii doua de 12 pe care la pui in paralel la aceeasi baterie de 12, dublezi aportul panoului pentru condiile favorabile - mi se pare in continuare cea mai eficace exploatare a panoului; sa nu uitam ca mppt-ul o sa-si faca treaba (conversia DC-DC) si cu cele doua sectiuni puse in paralel, iar formula de calcul a puterii ramane neschimbata.

Colegul Sorin Dandes o sa judece singurel si o sa aleaga singurel solutia care o sa i se para optima: panourile lui pot, controllerul poate, bateria are loc de adunat.

Consideratii fara legatura stricta cu situatia colegului: eu cred ca in conditiile in care iluminarea zilnica este satisfacatoare si consumul rezonabil (in sensul ca nu atat de mare incat sa descarce in fiecare noapte bateria care s-a incarcat full in timpul zilei), mi se pare un rasfat copilaresc sa investesti o gramada de bani in panouri suplimentare si controllere scumpe (concret, leu pe leu: daca banii pe care ii dau pe inca un panou si pe inlocuirea PWM cu MPPT mi-ar ajunge pentru panou, o baterie si un PWM setabil, este limpede ce aleg? si nu ma refer doar la instalatia rulotei, ca ar fi absurd)

Si o intrebare pentru oricine a acumulat experienta cu panourile solare: ati intalnit vreodata panouri solare infierbantate la mai mult de 75 de grade? ca omul cu documentatia arata, cu grafice destul de riguroase, ca la 75 de grade diferenta de eficienta intre PWM si MPPT este neglijabila, pe cand la 100 de grade balanta se inclina (curbeaza?) drastic in favoare MPPT.
(...)
Tucson, Avento
Sorin Dandes
Membru forum
18

Mesaj de Sorin Dandes »

Va multumesc tuturor!!
Ramane doar panoul de 140w.
PASSAT 1.9 TDI +BEYERLAND 430-MD AN 1994
Florin Smolnicki
Membru asociat
10
Oras: Suceava
Data nasterii: 01 Ian 1917

Mesaj de Florin Smolnicki »

Dragi colegi,
intervin cu o întrebare...
Sper să fie on topic...
Am acoperit rulota cu o prelată veche de tir.
Cu greu pot scoate firele din interior pentru a pune panoul fotovoltaic pe rulotă.
Doresc să încarc acumulatorul prin redresor, redresorul fiind alimentat de la priza de 220V.
Tatăl meu a insistat să pun două diode (diodele sunt marcate cu ! roșu), în circuit pentru a evita ... nu știu ce pericol... Nu mă pricep...
Întrebarea mea/ a tatălui, este pusă în imaginea de mai jos.
Vă rog frumos să ne lămuriți și pe noi.
Mulțumim! :D

Imaginebilder kostenlos hochladen
+40 749 233 299 (Orange)
Relu Deliu
Membru asociat
17

Mesaj de Relu Deliu »

Redresorul se leaga direct pe baterie, astfel controlerul pricepe ca bateria este plina si opreste incarcarea solara. Tu ai legat redresorul in controler, in paralel cu panoul si risti deteriorarea controlerului. Nu-ti trebuie diode, controlerul stie ce sa faca si alege varianta optima.
Bafta,
reludeliu@yahoo.com
0723.34.39.15
Beyerland 380-2
HYMER B 654
Florin Herciu
Moderator
12

Mesaj de Florin Herciu »

Diodele au rolul de a impiedica redresorul sa debiteze in panoul solar (si bineninteles ca impiedica si panoul solar sa debiteze in redresor). Daca panoul solar are dioda inclusa in cutia lui de borne (asa cum au mai toate panourile solare), nu mai este necesara niciuna dintre diodele din schema desenata (redresorul, cu siguranta, este protejat prin constructia lui).

Daca vrei, totusi, sa folosesti schema aceasta (controllerul sa supravegheze incarcarea bateriei), trebuie sa pui o rezistenta (chiar si un bec de far) pe plusul care vine de la redresor.

Daca pui redresorul direct, asa cum este in schema (ignoram diodele), exista riscul ca redresorul sa debiteze un curent mai mare decat poate suporta controllerul (si sa-l distruga), iar daca inseriezi o rezistenta, aceasta va limita curentul pe care il impinge redresorul in controller.

Rezistenta respectiva trebuie dimensionata in functie de curentul pe care il impinge redresorul in situatia cea mai defavorabila (in cazul unei baterii descarcate), in asa fel incat sa preia o cadere de tensiune corespunzatoare - probabil cativa ohmi. Se poate sa gasesti pe la dezmembrari, rezistenta care se foloseste la treptele ventilatorului din instalatia de clima a masinii (nu conteaza modelul si marca).

Daca ai un aparat de masura sa faci cateva masuratori, poate socotim impreuna; daca nu, pune un bec de far si nu risti nimic.
(...)
Tucson, Avento
MareCristian
Membru forum
7
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 26 Ian 1968

Mesaj de MareCristian »

Imagine
Buna ziua. Ma bag si eu in seama in aceasta discutie cu urmatoarea situatie. Am cumparat o rulota de curand care era dotata cu o baterie clasica auto de 66A in stare buna. Cum intr-o mare parte a timpului aceasta rulota va fi folosita in regim offcamping de o persoana ,,antitehnica" am decis sa ii pun o fotovoltaica pe care am comandato azi si are urmatoarele caracteristici: Monocristalin putere 285Watt; Curentul de scurt circuit (Isc) 9.45A; Curent maxim (Imp) 8.9A; Tensiune circuit deschis (VOC) 38.6 V; Tensiune maxima (Vmp) V 31.8 V. Am achizitionat ceva mai puternic pentru ca in viitor sa am baza pentru un upgrade. Zilele acestea mai urmeaza sa achizitionez o baterie deep cycle 120A si un controller EpEver Tracer MPPT 3210A (30A). Cum prin casa mai am un invertor de 1500w (chinezaraie) as dori sa stiu daca risc ceva cu schema de mai sus (in afara de faptul ca bateriile se vor incarca mai incet). Ideia e ca daca se intampla sa se exagereze cu consumul pe 220 v omorand bateria sa nu ramana pe intuneric si fara tv. Oricum in principiu 220 va fi folosit rar (o data la 3-4-5 zile), dar si cand va fi folosit.... va fi intens.
P.S.- Cu timpul voi mai cumpara inca o baterie identica cu prima, insa pana atunci trebuie sa ma descurc cu cele doua. Iese din calcul si varianta de comutare manuala a bateriei la acelasi controller datorita complicatiilor in a schimba setarile controllerului la aceasta manevra.
Multumesc
Supraviețuim din ce primim, trăim din ce dăruim
boarescuvlad
Membru forum
14

Mesaj de boarescuvlad »

MareCristian scrie: 27 Feb 2018, 19:57 Imagine
Buna ziua. Ma bag si eu in seama in aceasta discutie cu urmatoarea situatie. Am cumparat o rulota de curand care era dotata cu o baterie clasica auto de 66A in stare buna. Cum intr-o mare parte a timpului aceasta rulota va fi folosita in regim offcamping de o persoana ,,antitehnica" am decis sa ii pun o fotovoltaica pe care am comandato azi si are urmatoarele caracteristici: Monocristalin putere 285Watt; Curentul de scurt circuit (Isc) 9.45A; Curent maxim (Imp) 8.9A; Tensiune circuit deschis (VOC) 38.6 V; Tensiune maxima (Vmp) V 31.8 V. Am achizitionat ceva mai puternic pentru ca in viitor sa am baza pentru un upgrade. Zilele acestea mai urmeaza sa achizitionez o baterie deep cycle 120A si un controller EpEver Tracer MPPT 3210A (30A). Cum prin casa mai am un invertor de 1500w (chinezaraie) as dori sa stiu daca risc ceva cu schema de mai sus (in afara de faptul ca bateriile se vor incarca mai incet). Ideia e ca daca se intampla sa se exagereze cu consumul pe 220 v omorand bateria sa nu ramana pe intuneric si fara tv. Oricum in principiu 220 va fi folosit rar (o data la 3-4-5 zile), dar si cand va fi folosit.... va fi intens.
P.S.- Cu timpul voi mai cumpara inca o baterie identica cu prima, insa pana atunci trebuie sa ma descurc cu cele doua. Iese din calcul si varianta de comutare manuala a bateriei la acelasi controller datorita complicatiilor in a schimba setarile controllerului la aceasta manevra.
Multumesc
Nu inteleg intrebarea. Poate nu am citit eu prea atent dar nu am vazut o intrebare in postarea ta.
Scrie răspuns