Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Si eu mi-am pus problema consumului cu iluminatul.
Am cautat becuri cu leduri la 12 v si in final am gasit mai multe variante convenabile la pret.
De curand au aparul in targul de la vitan astfel de becuri cu leduri de mare putere. Pretul acestor becuri este foarte scump acolo, ceea ce m-a facut sa merg direct la sursa - Dragonul Rosu. In D.R. aceste produse sunt la un pret cu cel putin 50% mai mic. Atasez mai jos o serie de astfel de becuri cu leduri.
Datorita pretului mic si puterii de iluminare mari, am sa montez astfel de leduri, cu comanda prin microintrerupatoare si in spatiile de depozitare ale camperului. Pentru mine aceasta problema o consider rezolvata.
Fişiere ataşate
bec cu 1 led - consum 0,8w - soclu G4
bec-cu-1-led.jpg (70.9 KiB) Vizualizat de 3492 ori
becuri cu 1 led. Pret: 7,5 lei / pereche
bec-1-led-7,5-lei-2buc.jpg (71.29 KiB) Vizualizat de 3490 ori
bec cu 4 leduri - soclu G4
bec-cu-4-leduri.jpg (72.29 KiB) Vizualizat de 3491 ori
becuri cu 4 leduri. Pret: 7,5 lei / pereche
bec-4-led-7,5-lei.jpg (71.76 KiB) Vizualizat de 3487 ori
modul cu 12 leduri cu adaptor de soclu G4. Pret: 7,5 lei
modul-12-led-7,5-lei.jpg (73.63 KiB) Vizualizat de 3490 ori
bec sofit cu 1 led. Pret: 7,5 lei / pereche
bec-sofit-cu-led.jpg (70.13 KiB) Vizualizat de 3486 ori
bagheta flexibila cu leduri de 24 cm. Pret: 20 lei
bagheta-led-20-lei.jpg (71.27 KiB) Vizualizat de 3487 ori
lampa cu led sofit.
lampa-cu-led-sofit.jpg (74.47 KiB) Vizualizat de 3487 ori
bec sofit cu 3 leduri. Pret: 7,5 lei
bec-sofit-7,5-lei-2buc.jpg (73.49 KiB) Vizualizat de 3486 ori
Pentru cei ce vor sa micsoreze consumul de curent (util in off-camping),implicit sa mareasca autonomia acumulatorului rulotei este recomandata inlocuirea becurilor clasice/halogen 12V cu LED-uri.
Eu am ales aceasta varianta si am aplicat-o la ambele rulote,rezultatele fiind multumitoare:
-La Dethleffs,de la consumul (interior+exterior) de 60 W a scazut la 9,6 W.
-La Knaus,de la 146 W (interior+exterior),a scazut la 11,4 W.
Orientativ,cu Dethleffs-ul off-camping,acumulator 70 Ah Fiamm,lumini,pompa,vent -autonomie 4 zile la temp.exterioare de sub 10 grade C.Aceasta,la necesitatile echipajului format din 3 adulti si 2 copii.
Am folosit mai multe tipuri de LED-uri:
-Baghetă rigidă cu 30 LED-uri, se poate tăia pe câte 3 LED-uri
Dimensiuni 375*10*1mm,putere 2,4 W,unghi 60 grade,luminozitate 1100 mcd
-Module impermeabile hi-power cu 4 LED-uri fiecare compus din 3 chipuri
Dimensiuni 56*38*10mm,putere 1 W,unghi 120 grade,luminozitate 14400 mcd
-Module cu LED-uri SMD, Cele mai mici module impermeabile cu 3 LED-uri, lungimea este de doar 4 cm cu o înalţime de 0,5 cm si cu gradul de protecţie IP 65, 12V DC,luminozitate 2100 mcd
LED-urile SMD au avantajul dimensiunii reduse,putand fi incastrate in aproape orice tip de spot/lampa,nealterand designul original.
-Modul impermeabil compus din 3 LED-uri super flux PIRANHA
Dimensiuni 81*20*13mm,putere 0,3 W,unghi 120 grade,luminozitate 1000 mcd
Un alt aspect deloc de neglijat este pretul ,LED-urile necesare unei rulote mari costa aprox.200 ron (int-ext),fata de ~ 30 euro un singur spot cu LED dedicat.
Cateva fotografii din procesul “de creatieâ€Â:
Fişiere ataşate
in lucru 2.jpg (93.39 KiB) Vizualizat de 3295 ori
indepartarea lampii ext.jpg (87.55 KiB) Vizualizat de 3293 ori
Belea ! :D Iti pot certifica toti cei ce mi-au vazut rulotele...
Apropo,la inceput am cumparat si eu LED-uri din Dragon,inclusiv bagheta flexibila tuning auto (pt.interiorul rulotei)dar...vai :shock: ..au inceput sa se stinga de la a doua iesire :oops: .La fel m-am pacalit si cu lanterna frontala cu LED-uri...m-am bucurat la pret 12 ron,dar am ajuns sa-mi cumpar alta de 100 ron.(chiar ma gandeam ce dreaq poate sa aiba aia de un milion ,in plus...are !)
Pt.accu AA si AAA folositi la iesiri pt.lampile/lanternele portabile am achizitionat incarcator si acumulatori GP (mare firma),dar am ajuns sa-mi iau alta,Varta,deoarece nu incarca cum trebuie chiar si alte accu Duracell...deci:NU aruncati bani pe trompete,munciti degeaba si ajungeti sa cumparati altele.
In Dragon,arice produs cu LED vrei sa cumperi,n-are garantie,specificatii tehnice,iar daca are,NU ARE NICI O LEGATURA cu realitatea !!!...adicatelea putere,consum,luminozitate...etc
Sunt Stan Patitu'... :mrgreen:
Fişiere ataşate
in stanga-trompete !.jpg (98.18 KiB) Vizualizat de 2971 ori
trompeta-in dreapta !.jpg (91.46 KiB) Vizualizat de 2969 ori
Ultima oară modificat 05 Mar 2010, 14:44 de către Catalin Popescu, modificat 1 dată în total.
eu unul o sa-mi fac o lampa de exterior dar cu leduri de 1 watt. astea sunt orbitoare!
legat de calitatea ledurilor din angrourile chinezesti ai dreptate. ledurile sunt legate direct la 4,5 volti si de aceea se duc dupa cate ore de functionare.
Catalin Popescu scrie:-Module impermeabile hi-power cu 4 LED-uri fiecare compus din 3 chipuri
-Module cu LED-uri SMD, Cele mai mici module impermeabile cu 3 LED-uri, lungimea este de doar 4 cm cu o înalţime de 0,5 cm si cu gradul de protecţie IP 65, 12V DC,luminozitate 2100 mcd
Unde se gasesc si cat costa,acestea?Lumina este calda sau rece?Au ceva montaj care limiteaza curentul?led-urile functioneaza la 3,3 V si oricum ar fi combinate tot trebuie un montaj ca sa le protejeze.
Tot ce se vede mai sus este testat de mine la cel putin 10 iesiri,sunt foarte multumit...gluma proasta:scria un coleg de forum:"sunt foarte multumit de rulota",dar ....nu iesise niciodata ...ha,ha,ha,probabil era multumit cum sta in parcare :D
Revenind la subiect,un singur LED s-a stricat,dar a fost greseala mea:am folosit bagheta de interior la exterior,dar nu am verificat bine izolatia si a intrat apa de la ploaie,deci....
Ultima oară modificat 05 Mar 2010, 15:30 de către Catalin Popescu, modificat de 2 ori în total.
Catalin Popescu scrie:-Module impermeabile hi-power cu 4 LED-uri fiecare compus din 3 chipuri
Unde se gasesc si cat costa,acestea?Lumina este calda sau rece?Au ceva montaj care limiteaza curentul?led-urile functioneaza la 3,3 V si oricum ar fi combinate tot trebuie un montaj ca sa le protejeze.
Salutare, as dori sa-mi spuneti si mie, de unde pot achizitiona niste neoane led pentru rulota, care sunt mai bune si daca trebuie sa fiu atent la caracteristici..? Mentionez ca vreau sa schimb neoanele vechi de la rulota(cele din plafon) si sa pun neon cu led pentru a avea o lumina mai puternica. Lungimea lor e de 30 cm ! Multumesc !
Rulota Bailey Ranger 1999
Volvo V60 2015 , 181 CAI