Discutii despre functionarea, intretinerea si repararea instalatiei electrice.
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Dupa prima logare pe forum va rugam sa accesati "User Control Panel" si sa va completati datele personale, acesta incluzind Localitatea, marca masinii si a rulotei din dotare.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Daca ai doar 3 fire atunci este posibil sa fie bine. Intr-una din pozele de pe forum de la cupla cu 7 pini venea de la pinul 5/58 firul maro la pozitie dreapta si cel negru de pe 7/58 la pozitie stanga. Daca tu nu ai firul negru atunci nu are importanta unde este pus cel maro, adica pe pozitie stanga au dreapta. Eu cred ca se pune cel maro si cel negru pentru ca sa nu suprasolicite firul de alimentare a pozitiei si atunci curentul se imparte intre cele doua pozitii stanga si dreapta. La tine poate fi si lumina de pozitie la rulota. Cel mai bine era daca gaseai o schema cu 3 fire sau pe altcineva care are acelasi tip de rulota pentru a vedea exact cum vin firele. Ce model de rulota este?
Eu nu mai pricep nimic....Conform standardelor internationale firele maro si albastru sunt coduri de culori pentru FAZA si NUL(220 V), iar GALBEN-VERDE este PAMINTAREA....Eu nu inteleg ce cauta un astfel de cablu in instalatia de 12 V ? :?: :?:
Minusul bateriei este legat de obicei la carcasa autoturismului, iar fir de impamantare cred ca nu gasesti decat la reteaua electrica de acasa care reprezinta un cablu de protectie impotriva electrocutarii, de obicei un cablu legat la niste tevi ingropate in pamant (de unde si denumirea de cablu de impamantare). Minusul poate fi echivalat cu nulul retelei electrice de 220V de acasa, iar plusul, cu faza retelei. Eu nu am rulota si nu stiu exact ce poate fi dar logica ar spune ca atunci cand merge autoturismul esti obligat sa aprinzi pozitia (asa este legea din unele tari) si automat se vor alimenta prin firul maro si o parte din aparatele din rulota. Pe de alta parte, atunci cand masina este parcata, pozitia stinsa, atunci acele aparate alimentate din firul maro nu vor mai fi alimentate. Este posibil ca firul maro sa fie pentru incarcatul acumulatorului din rulota si care nu este incarcata atunci cand masina este parcata si deci pozitia stinsa. In plus poate fi si un releu de comanda pentru alimentarea preferentiala in timpul mersului, a aparatelor din rulota , de la acumulatorul masinii , iar atunci cand opresti motorul si implicit pozitia, alimentarea sa treaca pe acumulatorul din rulota pentru a nu descarca acumulatorul autoturismului.
Multumesc domnule Popescu de raspunsul prompt dar ceva nu este in regula... Din cele scrise de dumneavoastra ''logica ar spune ca atunci cand merge autoturismul esti obligat sa aprinzi pozitia (asa este legea din unele tari) si automat se vor alimenta prin firul maro si o parte din aparatele din rulota'' = tin sa precizez pana aici caci aparatele din rulota se alimenteaza permanent printr-un fir legat direct la baterie, montat special ptr ele. Si deci pica fraza urmatoare ''Pe de alta parte, atunci cand masina este parcata, pozitia stinsa, atunci acele aparate alimentate din firul maro nu vor mai fi alimentate. Este posibil ca firul maro sa fie pentru incarcatul acumulatorului din rulota si care nu este incarcata atunci cand masina este parcata si deci pozitia stinsa. In plus poate fi si un releu de comanda pentru alimentarea preferentiala in timpul mersului a aparatelor din rulota , de la acumulatorul masinii , iar atunci cand opresti motorul si implicit, pozitia, alimentarea sa treaca pe acumulatorul din rulota.'' Eu nu am prin constructia rulotei posibilitate de alimentare de la un acumulator auxiliar - al rulotei (pica varianta cu incarcarea lui)
Dar de releul de comada pentru alte functii?.... :lol: Sincer nu stiu ce altceva sa mai sugerez. Daca veti afla sper sa ne spuneti si noua ce face acel fir.. :P Succes. Totusi, ce tip de rulota este?
De aflat am sa aflu cu siguranta - caci sunt un pic cam incapatanat in a afla nimicuri din acestea... Modelul este Chateau 350 - care se pare ca se inmultesc pe aici :)
De taiat nu am sa-l tai dar l-am scos din rigleta si nu am avut inca timp de testari. Sper ca spre sfarsitul saptamanii viitora (luni si marti sun ocupat cu ceva mai important) am sa pot da un raspuns - daca ma rabda sufletul sa stau pana atunci si daca nu-mi da nimeni de aici un raspuns :))
Nu am avut rabdare si am reusit sa descifrez misterul firului maro. Nici nu va vine a crede ce rol important are.... Este vorba de alimenterea celor doua lampi laterale din fata rulotei (care cred ca au roul sa vada pe timp de noapte si cei care vin din fata ca mai tragi ceva dupa masina :) )
petrescu eugen scrie:Dupa ultima postare a lui Maurice, înteleg ca echiparea originala (de la mamitzica lor!) ar avea trei solutii constructive:
1. cu acumulator si cu transformator
2. cu acumulator si fara transformator
3. fara acumulator si fara transformator
Pentru ca, din discutii, am vazut ca exista pe rulote toate aceste solutii.
A mea (TEC/1984), avea o parasuta de acumulator si are un voltmetru care indica tensiunea din acumulator (se pare din dotarea initiala), dar nu are transformator (echiparea 2 din clasificarea de mai sus). Deci, acumulatorul are rolul de alimentare a pompei de apa cu 12V, singurul consumator care nu ar fi alimentat când se cupleaza la 220 V, daca nu exista transformatorul 220V/12V (la Maurice alimentarea pompei de apa se face cu bateriile de 6V).
La mine la baie si deasupra aragazului exista becuri si pe 220V si pe 12V.
Eu i-am facut o modificare si i-am montat un comutator cu trei pozitii pentru alimentarea cu 12V:
1. cuplare pe acumulatorul rulotei
2. cuplare pe acumulatorul auto
3. zero (nici una cuplata)
Asta dupa ce am primit un mesaj la bordul auto, când lucram la instalatia electrica a rulotei cu priza auto cuplata si acumulatorul rulotei cuplat, când cred ca a bagat curent acumulatorul rulotei spre autoturism.
Mai multi "meseriasi" m-au sfatuit sa încarc acumulatorul rulotei pe care l-am procurat (cu gel de 100 Ah) cu redresorul special pentru acumulatori atunci când va fi cazul.
Problema este acum ca nu am sigurante pe circuitul de 12V si este necesar un tablou cu sigurante, pentru ca am masurat curentul "de lucru" al frigiderului când functiona pe 12V si absorbea 10 A.
Stie cineva de unde as putea procura un tablou de sigurante (ca cel postat de Seghei)?
Sa ne vedem sanatosi!
Pentru a completa aceasta clasificare, adaug faptul ca rulota mea face parte din a patra categorie, cu transformator si fara acumulator (cel putin asa am cumparat-o eu). Deoarece constructiv era posibil, fostul proprietar olandez a completat instalatia electrica astfel incat sa poata fi atasat si un acumulator, caruia i-a facut loc alaturi de transformator sub o bancheta(la acestea se poate ajunge si din exterior printr-o usita). Momentan doresc sa utilizez un acumulator de masina, cu acid, dar un prieten mi-a spus ca aceasta are emisii toxice, si fiind postata sub bancheta nu este indicata. Am si posibilitatea sa o mut in compartimentul pentru butelie din fata rulotei, dar oare bateria si butelia la un loc nu reprezinta o combinatie "exploziva"? Stiu ca indicat ar fi un acumulator cu gel dar pentru ca momentan nu se poate unde sa-l asez pe cel pe care-l am?
Parerea mea: NU amesteca bateria cu butelia Gandeste-te ca pe langa emisiile toxice, daca uiti vreun consumator cuplat si scoti vreo borna, exista mari sanse de scanteie. Si daca ai schimbat si vreo butelie cu putin timp in urma, ai toate sansele sa reproiectezi rulota...
Cred ca cel mai bine ar fi sa gasesti un loc in care acumulatorul sa fie aerisit; din pacate, singurul loc in care este aerisit este cutia de pe protap, in care sunt buteliile... :roll: :roll: Totul depinde de conditiile particulare existente la rulota pe care o ai. Poate ca adaugand o grila de aerisire la compartimentul de sub bancheta si izoland acel compartiment fata de interiorul rulotei, vei rezolva problema gazelor toxice (care sunt vapori de acid sulfuric de fapt, o substanta chimica foarte agresiva).
Succes
Ford Focus Tournier 1,6 TDCi + Wilk DeLuxe 450
Membru asociat
+40 729 082819
+40 730 RULOTA
costin.tabra@gmail.com