Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Re: categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Mesaj de Cosmin Prund »

Nici noi aici acasa nu reusim sa ne punem de acord asupra categoriei de permis. Acest topic are 16 pagini... mai lungi sunt doar topic-urile de la cafenea (La Multi Ani, Bancuri, Cugetarea Zilei, etc). Chiar si aici se povesteste sa mergem cu "copie dupa ordin" la noi, sa-i putem arata politistului in drum ca avem voie sa tragem rulota cu "B".

In tara o fi cum o fi, dar eu in afara tarii fara BE nu mai ies. Ma uit cu groaza la poza care descrie categoria B de permis pe Wikipedia, unde zice clar, remorca de maxim 750Kg. De unde stiu eu ca in legislatia altor tari nu s-a preluat exact asa, cu B se trage doar remorca usoara? Sigur, daca politistul Ceh (sa-l las pe ala Polonez sa doarma) nu ma crede ca *eu* am voie sa-mi trag rulota doar cu "B" si ma duce la sectie pentru rezolvarea problemei, se va rezolva (pentru ca permisul meu este guvernat de legile Romanesti) ... dar am sentimentul ca imi va strica definitiv concediul si imi va speria copiii. Pur si simplu nu merita, e mai simplu sa fac BE si sa merg linistit.

In chestionarele de teorie este si acum o intrebare simpatica:

Cu permis categoria B aveti voie sa tractati o remorca?
  • (A) Da, dar numai o remorca usoara
  • (B) [... ceva aiurea ...]
  • (C) Da, dar numai o remorca a carei masa maxima autorizata sa fie sub 750Kg.
Raspunsul validat de calculator este A,C - chiar daca eu stiu ca de fapt nu-i corect, am voie sa-mi trag rulota de 1300 Kg cu "B".
Ce pretentii sa am de la politistul din drum in conditiile astea? Ce ma fac daca politistul din drum vorbeste doar Ceha?
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Constantin Curelea
Membru CD
21

Mesaj de Constantin Curelea »

In legislatie, remorca usoara este consuderata cea sub 750 kg.
Chestionarul aratat are aceasta semnificatie.
Remorca usoara poate fi atasata oricarei categorii de vehicul tragator fara sa-i schimbe categoria.
Acum, cu noile prevederi, nu se mai utilizeza termenul de remorca usoara ci doar masa in miscare efectiva, respectiv 4250 kg in ce ne priveste.
Cel putin in tarile UE nu cred ca vom avea probleme.
Cat despre celelalte tari pe care , eventual, le parcurgem, va trebui sa stim prevederile legale la amanunt.
Constantin Curelea
Bucuresti
Renault FLUENCE+Rulota Knaus Sudwind 420
0723 206 708
e-mail : cureleacostel@yahoo.com

ORICE CĂLĂTORIE ESTE O EXPERIENŢĂ DE VIAŢĂ !
Adrian.Apreotesei
Membru forum
14
Oras: Bacau
Data nasterii: 10 Mai 1977

Mesaj de Adrian.Apreotesei »

Cosmin vezi ca s-a postat pe undeva raspunsul oficial de la politia romana, in care se raspunde concret la masina de ...kg si rulota de 1350kg. iar raspunsul lor este ca DA cu categoria B puteti conduce ansamblul sus mentionat.

Eu since merg cu acel act listat in rulota. Asta la noi in tara, pentru ca afara nu am iesit, inca.
Si mai mult ca sigur ca dupa ce se linistesc putin apele, voi face si BE, pentru linistea mea.

Eu dupa pararea mea consider ca poti merge cu B - ansamblu max 3500kg, format din tragator(ex microbuzsau sau suv mare) mma 2750kg si remorca usoara mma 750kg = 3500kg, dar e doar parerea mea, nu dati cu pietre.
Cu stima Apreotesei Adrian, tel. 0730559613
WV SHARAN 1.9 TDI, 115CP + TEC TE 490P2 Siena (BC 06 YRV)
adrian.apreotesei@gmail.com tel 0730559613
Ninel Gavanescu
Membru forum
15
Oras: ALEXANDRIA
Data nasterii: 02 Oct 1972

Mesaj de Ninel Gavanescu »

Cel mai simplu , respectati indicatiile de pe carnetul de conducator auto pe care il detine fiecare 😉 au fost foarte expliciti iar pentru edificare cititi cartile de identitate ale ansamblului ce vrea sa fie format .
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Cosmin Prund
Membru forum
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980

Mesaj de Cosmin Prund »

Adrian.Apreotesei scrie:Cosmin vezi ca s-a postat pe undeva raspunsul oficial de la politia romana [...]
Eu since merg cu acel act listat in rulota. Asta la noi in tara, pentru ca afara nu am iesit, inca.
Eu nu am dubii ca am voie sa-mi tractez rulota, dar este evident ca altii au dubii. Altfel de ce sa duci acel rapuns oficial cu tine? Daca nimeni n-ar avea dubii, acest topic nu ar avea 17 pagini. Eu merg pe ideea ca bariera lingvistica va fi mult mai usor de trecut daca n-am nimic de explicat :) atunci cand ma intalnesc cu un politist strain. Deci BE pentru mine.
Ninel Gavanescu scrie: Cel mai simplu , respectati indicatiile de pe carnetul de conducator auto pe care il detine fiecare au fost foarte expliciti
Aveti in atasament permisul meu de conducere, scanat. Oare cum i-as explica politistului strain ca desi la mine in permis remorca e desenata doar la categoria "E", eu am totusi voie sa trag ditai' casa de 7 metri dupa mine.
Fişiere ataşate
IMG.jpg
IMG.jpg (96.84 KiB) Vizualizat de 3676 ori
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Alin Mihaila
Membru asociat
12
Oras: București
Data nasterii: 08 Iul 1981

Mesaj de Alin Mihaila »

Si eu mi-am pus intrebarea asta "Cum as putea sa-i explic militianului strain ca am voie cu remorca?" si am ajuns la concluzia ca mai bine imi iau si E-ul... Am luat sala si pe 23 am traseul...
Dacia Duster 1.5 dCi, 4x4 + Hobby 440 Excellent Easy
Totul pentru țară, nimic pentru mine- Carol I
Tel. 0748124289
Ninel Gavanescu
Membru forum
15
Oras: ALEXANDRIA
Data nasterii: 02 Oct 1972

Mesaj de Ninel Gavanescu »

Carnetul de conducator auto + cartea de identitate( talonul masini )+ cartea de identitete rulota sunt singurele dovezi luate in seama de ,,Organul de control " daca acestea,, se pupa :lol: "conform legilor in vigoare consider ca problema este rezolvata .
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Mesaj de Odenie Sergiu »

Cosmin Prund scrie:Aveti in atasament permisul meu de conducere, scanat. Oare cum i-as explica politistului strain ca desi la mine in permis remorca e desenata doar la categoria "E", eu am totusi voie sa trag ditai' casa de 7 metri dupa mine.
[/quote]
Am gasit pe net un permis valabil.La 'desene' e ca si al nostru;doar si al nostru e dupa model european,nu?Ca atare,nu are cum,un eventual control,sa ia in considerare ce e desenat in dreptul categoriei 'B' in tarile UE.Asta pantru ansamblul pana la 3500kg care este conform normelor de circulatie in UE;asa cum nici cei de la noi nu se uita la desene;ei au codul rutier cu articolele care ne incrimineaza sau nu.Si tot cu aceleasi argumente din codul rutier:(art.,litera...) putem contrazice un eventual politist care ar face exces de zel din motive necunoscute.Nu e necesar sa ducem copia unui mail trimis de Politia rutiera.
Fişiere ataşate
Driving-Licence-1.jpg
Driving-Licence-1.jpg (40.71 KiB) Vizualizat de 3638 ori
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Serpescu Gheorghe
Membru forum
16

Mesaj de Serpescu Gheorghe »

+1 Sergiu Odenie. Nu trebuie sa explicati nimic politistilor straini ca nu sunt tampiti si corupti ca ai nostrii si mai cred ca ati uitat ca permisele noastre sunt aliniate la normele EU.
Opel Insignia Sport Tourer+Chateau Chiara 450

Când ești mort, nu știi că ești mort. E greu doar pentru ceilalți... la fel și când ești prost. "Philippe Geluck"
Dragos-Iulian Dobrovat
Membru fondator
19

Mesaj de Dragos-Iulian Dobrovat »

Poate va sunt de folos si opiniile mele. Precizez ca am experienta in conducere auto in majoritatea statelor europene( CE agabaritic in Olanda, Germania,Franta, Spania,etc.) DE in Scotia, B si BE ( toata EU) + alte licente aferente permisului de conducere( ex. Insotitor convoaie agabaritice - ARR/Ministerul Transporturilor/CNADR). Va rog sa nu aruncati cu pietre :D .
Referitor la cele spuse mai sus:
- Cosmin, cuplarea remorcii din examenul pentru categoria E deriva din faptul ca o remorca de 7-10 tone nu o poti trage cu mana sa o duci sub carlig !Asa au interpretat ei, cei din SB... Cat .CE da dreptul la BE si totodata CE da dreptul la DE daca se poseda D.
- Pe verso permisului de conducere este figurata remorca ( cu doua axe !) la categoria BE. Va rog sa observati ca rulotele peste 5,9 lungime utila caroserie au dublu ax si implicit un mma peste 1300 kg. Cu exceptia autovehiculelor de teren 4 x 4 care pot tracta( in fct. de omologarea productorului) pana la 150% din MMA autovehicul, majoritate autoturismelor medii din categoria B au MMA la tractare aprox. 1100-1250 kg. Exista si autoturisme( fara 4 x4) grele( MMA 2100 kg) care tracteaza 1900 kg( cazul meu) .Deci pot tracta pana la MMA 1399 kg cu categoria B , pana la 1900 kg cu categoria BE.
Deci cu o rulota de 7m sigur vei fi ,,vanat'' de politisti in orice stat european( pentru cat. E). La controalele din UE ,in general, se uita pe permis, si apoi daca omul vede doar ,,B'' , iar tu conduci cu o rulota ,,dublu ax'', iti salta capota la auto( unde orice autovehicul are placuta de identificare cu masele si apoi la rulota/remorca. Aia + aia= peste sau sub 3500 kg. Daca este peste, incepe folfaiala ! Incep sa scrie sau te conduc la sediu in fct. de stat.
Deci , daca te incadrezi sub 3500 MMA ansamblu si nu depasesti sarcina de tractare auto NU SUNT PROBLEME !
-asa cum a spus si Dl. Curelea, remorca usoara( sub 750 kg) poate fi atasata cat. B, C , D fara categoria ,,E''.
-desemenea Dl. Serpescu are dreptate in privinta politistilor UE. Cunosc foarte bine legislatia si nu fac exces de zel. Imi aduc aminte in Ungaria( nu mai zic de NL, DE, A ,etc acolo lucrurile sunt foarte clare) conducea nevasta-mea 2100 + 1300 ,control , toate bune, fara probleme doar ca ,,se anunta in prognoza meteo de trafic'' vand puternic in rafale iar recomandarea politistului a fost ,,sa conduca doamna prudent sub 80 km/h sau pe cat de repede posibil sa o schimb eu la volan, bineinteles( atentie!) dupa ce ma odihnesc. Probabil ca isi daduse seama ca dupa ochii bulbucati sau parul ravasit eram ,,expirat'' de oboseala si ca asta era motivul pentru care conducea ea doar o perioada scurta. Deci jos palaria in fata lor...
-asa cum am mai spus in alte posturi, alte categorii pe permis( E, C, D) iti ofera mai multe posibilitati d.p.d.v al conducerii dar atentie la ,,reversul medaliei'' cand incalcati alte reguli de circulatie( viteza,depasiri,etc) ca replica politistului ,fie el din Ro sau alt stat UE , vine scurt: ,,aveam alte pretentii de la dvs...ca doar nu conduceti asa si cu camionul !" Parca atunci te frige mai tare...
Va doresc toate bune si conduceti preventiv!
Stima, Bogdan D.
Cu stima si deosebita consideratiune,
Dragos D

TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
Dan Alexandru
Membru forum
13

Mesaj de Dan Alexandru »

Urmaresc cu mare atentie acest topic si am o intrebare: Ce se intampla daca ai remorca de 800kg (rulota) cu o singura axa, in conditiile legislatiei din 19 ianuarie?
O mai poti conduce cu categoria B?
Toyota Corolla 1.4 D4D 2005 + Kip Grand de Luxe 1978
Dragos-Iulian Dobrovat
Membru fondator
19

Mesaj de Dragos-Iulian Dobrovat »

autovehicule a căror masă maximă autorizată nu depășește 3500 kg și care sunt concepute și construite pentru transportul a maximum opt pasageri în afara conducătorului auto; la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având o masă maximă autorizată care nu depășește 750 kg.

Fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de omologare pentru vehiculele respective, la autovehiculele din această categorie se poate atașa o remorcă având masa maximă autorizată de peste 750 kg, cu condiția ca masa maximă autorizată a acestui ansamblu să nu depășească 4250 kg. În cazul în care un astfel de ansamblu depășește 3500 kg, statele membre, în conformitate cu dispozițiile anexei V, solicită ca acest ansamblu să fie condus numai după:

- efectuarea unui curs de formare sau

- promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre pot solicita, de asemenea, atât efectuarea unui astfel de curs de formare, cât și promovarea unui test de verificare a aptitudinilor și comportamentului.

Statele membre indică dreptul de conducere a unui astfel de ansamblu pe permisul de conducere prin codul comunitar corespunzător.

Vârsta minimă pentru categoria B este stabilită la 18 ani
Cu stima si deosebita consideratiune,
Dragos D

TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL
Scrie răspuns