@TRAIAN Balteanu - asa e referitor la aer e normal sa fie asa pt ca Civita este port..
Noi in general de-alungul anilor am incercat sa ne facem concediiile mai mult pe insule decat pe continent tocmai pt faptul ca aerul nu vine din zone batute de soare ( pe asfalt ) ...ci o simpla adiere - briza marina .... chiar daca sunt temperaturi mari .... si am ales mereu iunie max inceput de iulie ....
Probabil in masura in care timpul imi va permite am sa descriu si alte insule vizitate de noi cate 1 saptamana CRETA SI CORFU din Grecia,,, in afara de Palma si MALTA.... toate vazute in iunie in ani diferiti.
Avem intentia e a ajunge si la Ibiza dar nu doar pt o seara cu vasul , ci mai mult .cum am stat in insulele Grecesti cate 1 saptamana,,,,.. pt ca vizitand cu vasul nu poti vedea decat pe scurt , e ca si cum ai iesi in oras 4-5 ore inchipuiti-va si dvs ca Roma nu poate fi vazuta nici in 5 zile dar in 5 ore cum am fost noi ....
Totusi experienta este unica sa vezi din fiecare cate putin e ca si cum la un restaurant ai avea posibilitatea sa gusti cate putin din fiecare mancare pe care o vezi in meniu si starneste curiozitatea sau pofta , DAR ,,,,, fara a te indopa sau a manca mult...
Au fost momente in care in unele locatii ne -am plictisit exemplu la Kusadasi in Turcia nu m-au dat pe spate cele 9 zile ,,,,,,,, abia asteptam sa plec la Istanbul - simteam nevoia de un pic de agitatie urbana... nu mult , dar macar un pic de actiune- nu numai plaja si soare non stop- nu suntem genul care sa stea pe loc mult timp - ca broasca la soare , dar nici nu umblam prin cluburi unde ne sparge muzica timpanele .... si e o agitatie stresanta...
Revenind la Croaziera pe Marea Mediterana - ajung azi sa scriu cate ceva despre Malta - asta pt ca s-a mai calmat atmosfera pe forum si ne descretim fruntile .....
am votat , m-am linistit iar acum in timp ce sunt la servici ,am o fereastra in care as mai putea scrie cate ceva aici ca la emisiunea mea preferata de pe DISCOVERY CHANEL cu vasele de croaziera intitulata " JURNAL DE BORD ".... credeti-ma o astfel de experienta nu se uita e ceva unic , o traire deosebita , o anume emotie , senzatie ,...........
............ cateodata seara in intunericul infinit pe care -l vedeam plecand de la Barcelona sau din PAlma de ex..... ma gandeam / intrebam ...."cat curaj aveau oamenii pe vremea lui COLOMBO CRISTOFOR ?".....sa plece cu vasul ( de lemn ) cu panze in intunericul marii fara aparatura sofisticata ca astia de azi care mai dau si cu ele de stanci dupa ce ca au satelit , navigatie , statie meteo , GPS uri si scaner de fronturi atmosferice ........ e un paradox...
revin.... MALTA e un stat o tara insula de vreo 300km patrati .... si locuitori in jur de 400 000- este practic insula sub Italia sub Sicilia in jos ( sud ) la cca 100km si totodata deasupra continentului Africa la cam 300 de Tunisia ...spre Nord ...
Malta mai are 6 insule care apartin de ea ( nu le am vizitat ) este independenta de cca 60 de ani , a apartinut de Marea Britanie in trecut ....pana in anii '64
Clima era f placuta in iulie era super cald , dar aerul care venea catre noi era unul racoros...
Aici nu am mai cumparat excursie pt ca era pt5 pers 250 euro si am luat in bus decapotabil bilet 5 euro Turistic BUs ( auzeam in casti explicatii in lb engleza )...
am putut face asta pt ca portul era langa " in centrul orasului " - capitala LA VALLETA ... port de altfel ....la 5 min de mers pe jos ca si la Constanta de exemplu un de vezi portul sau la Barcelona.....
in zona del de fel de italieni , taximetristi sau altii asa la negru ca si la noi te invitau sa faci cu ei un" GIRO " o tura adica , si- ti explica ei cam care e treaba pe acolo .... pe plan local....
Toti cer de la 100 euro in sus pt a te plimba ( 3-4 pers ) 3 ore cu masina .... au impresia ca daca te-ai dat jos de pe vasul ala esti plin de bani..... intr-adevar unii americani sareau in primul Mercedes E-klass negru pe care l vedeau chiar daca nu era taxi si le cerea ala 200 euro 2 pers + copil .....
ideea era ca cei de pe vas te avertizau ca mai sunt si " infractori " si recomandat sa mergi numai cu excursia organizata de vas ( cu autocarul , ghid, vizitare obiective , etc....)
sunt multe hoteluri de 4 si 5 stele se vine din comiunitatea eu ..... cam cu 1000 euro pe saptamana cu tot cu avion ,,,, 2 pers cu demi pensiune
cele cu all inclusiv sunt mai scumpe si exclusiviste , mult peste Grecia , Turcia , Bulgaria , Muuuuuult peste din orice punct de vedere....
Masinile au volan pe dreapta se vorbeste peste tot Engleza si Malteza , dar si italiana neoficial , ,,, ,strazile au denumiri englezesti parcurile la fel gradini ( ex gradinile HOward ) langa orasul vechi cetate MDINA care este de fapt cel mai important de vazut in opinia mea .....
sau alte gradini superbe - Grădinile Barrakka de Sus din La Valletta - vegetatie luxurianta ....
am sa pun mai jos cateva poze si cateva luate de pe net inclusiv cu un alt vas de la o companie concurenta un vas mai mic care de asemenea a acostat in port intr-o zona practic in mijlocul orasului pe un canal .....
..... dupa care am sa revin cu descrieri si poze , inclusiv album pe faceebook pt cei ce vor sa vada mai multe ......
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 335&type=3
Ca observatie cred ca in jurul insulei pt ca avazut - o in proportie de 70 % erau peste 2000 de ambarcatiuni de agrement si calatorie... unii stau legati in porturi mici si cate 3 luni .... ca si cum ai sta in rulota..... preturile -s mari doar daca esti turist ( la hotel ) dar de trait sa poate trai in parametrii normali ei sunt in UE de cativa ani 7 sau 8 ....
.................am sa revin cu detalii ....