Suntem indragostiti de Norvegia,de tot ce inseamna Norvegia,stilul lor de viata,relieful,casele lor modeste,tot tot tot .
Ne dorim din tot sufletul ca sa revenim.Este adevarat, nu o sa mai facem niciodata ceea ce am facut anul acesta (Nord Cap ) daaaar sudul speram sa i-l cutreieram mai aprofundat.
Imi cer scuze ca am mai întarziat cu pozele ...dar avem 40G de poze si filmulete si încercam sa facem cat de cat o selectie...multe au fost facute in graba prin parbriz si nu sunt foarte reusite(dar noi le pastram ca sa ne aducem aminte).
Suntem si un pic mai nepriceputi cu fotografiatul,poate nici aparatul nu este suficient de bun ,daaar noi am facut poze in care aparem noi si zona respectiva pt peisaje spectaculoase si adevarate fotografi ,clare si profesioniste asteptati sa isi faca timp colega Mona ....iar povesticiosu grupului este binenteles Octav ,are notat tot tot tot ...motorina,taxe etc...eu nu le stiu decat in mare.
Dar cateva sfaturi pt colegi o sa adaug si eu ...
Pt cine este tentat sa faca acest traseu ,de retinut cateva chestii care iti pot aduce economii de cateva sute de eur;
-trecerea cu feribotul sa se faca cu rezervare online la firma WIKINGLINE (
http://www.vikingline.fi ) au niste preturi super fata de restul si asta o stim de la un neamt care astepta in parcare inca 4 zile sa treaca cu ei deoarece era 116 eur in loc de cat am platit noi.
-niciodata sa nu plecati cu un singur card ,iar daca aveti sa fie neaparat mastercard ...eu am avut Visa electron si a fost refuzat la toate statiile peco cu plata direct la pompa (fara incasator sau operator).,a mai fost refuzat si la trecerile cu feribotul etc etc ,noroc ca am mai avut si ches.
-atentie la schimburile valutare de la banci ...au comisioane aproape de 10% (incercati sa le evitati) .
-nu faceti rezervari de acasa pt campiguri ca nu se merita ....locuri sunt peste tot ,ma refer la traseu nicidecum in marile orase,in Norvegia si Finlanda se gasesc campinguri peste tot .
-cine are posibilitatea deplasarii cu o autorulota pot spune ca este mai avantajat deoarece sunt foarte pusi la punct din aceasta privinta ...au camperstopuri la tot pasul si in fiecare localitate aproape (loc unde alimentezi cu apa,descarci vasul wc,golesti rezervorul cu apa menajera) si sunt gratuite ...in care poti si ramane 2 sau 3 zile fara probleme.Nu am gasit asa ceva la Nord Cap si in insulele Lofoten .
-toate taxele sunt in functie de lungimea atelajului .din acest punct de vedere am avut un avantaj fantastic ...are 6 metri si a fost incadrat ca si turism si toate taxele erau mult mult mai mici fata de un autoturism si rulota sau un camper de 8 metri ,colegul Octav platea intodeauna dublu si ceva aproape triplu fata de mine ...
Un alt aspect de care imi aduc aminte acum a fost consumul caravanei mele care ma uimit ; 8% -8,5% super bun ,daca as fi plecat cu rulota si turismul as fi cheltuit in plus pe motorina si taxe minim 1500eur (feriboturi vro 8 ,tunele,motorina etc)
ps cum fac sa atasez niste filmulete super interesante ...eram la pescuit si delfinii se jucau in apropiere ...sau o priveliste panorama din turnul Euromas de la Roterdam etc etc
Revin :)