M-am gandit si eu la panoul solar dar, anul acesta am investit ceva bani in rulota, poate la anul care vine de vom fi sanatosi.
Am recitit sfaturile si parerile voastre, am revazut lagaturile pe care le-am facut la rulota si momentan am sa incarc bateria rulotei de la masina prin firul ce corespunde luminilor de ceata (ca si pana acum), bateria fiind legata direct la acesta, deci, primeste acelasi curent ca si acumulatorul masini, masurat de mine la bornele bateriei din rulota 13,5-13,8v si toti amperi pe care îi scoate alternatorul. Probabil acest curent este ''gestionat'' si de releul de incarcare al masini care deschide/inchide in functie de consumatorii utilizati, am folosit metoda asta timp de doi ani cu un acumulator de 55A si nu am intampinat nici un neajuns, bateria m-a tinut si cinci zile in conditii de off fara consumatori mari (1-2 becuri,un invertor de 65w care alimenta un aparat de radio si pompa), daca ''bat campii'' dati-mi doua pălmi eu ''îs mai greu di cap la minitehnicusuri daştea'' :?
Sandu Toma scrie:@ Vali Panait Foarte simplu ! Ca sa vezi daca "stie cand s-a incarcat complet" poti inseria cu bateria un ampermetru.
Pe masura ce bateria se incarca, deci creste tensiunea la borne, curentul de incarcare va scadea...pana la un punct.
Acest punct este cel in care redresorul "destept" intrerupe incarcarea, limitand curentul prin ampermetru la cativa mA.
Pai, cum spuneam mai sus, nuÅŸtiu dastea, poate facem ceva in sensul asta la Boboci, adica aduci un ampermetru (contra cost desigur)si-l montam pe fir, si mai socializam la un pahar de vorba, o aluna,o ciuperca,dalea-dalea :D