Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici:
viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
Scrie răspuns
Odenie Sergiu
Membru forum
15

Re: categoria BE sau EB sau B+E sau E+B

Mesaj de Odenie Sergiu »

Sandu Toma scrie:Alt exemplu :
Volkswagen LT 35 MMA=3500 Kg
Masa proprie = 1980Kg
Remorcabil cu frana = 2000Kg
Remorcabil fara frana = 750 Kg

Categ B 3500 +750Kg = 4250 Kg OK ( Art 30 Pct 2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;)
Categ BE 3500+2000Kg = 5500Kg OK
Deci e foarte clar:daca remorca nu depaseste 750Kg,chiar daca ansamblul are peste 3500 kg,se poate conduce cu categ.B(conform Art 30 Pct 2).Daca remorca are peste 750 kg. trebuie alta categorie de permis.Concluzia,cel care nu doreste sa ia alta categorie,cauta o rulota pana-n 750Kg(MMA),care poate fi condusa chiar daca ansamblul depaseste cele 3500 kg,(masina+ remorca) . :!:
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
stanciu andrei
Membru forum
14
Oras: Bucuresti, sector 4
Data nasterii: 08 Mai 1978

Mesaj de stanciu andrei »

ok. multumesc pentru raspunsuri! trebuie sa schimb masima.
ADRIA ALTEA 542PK, Bucuresti, Berceni.[/b] Tel. 0731.041.798
Dragomir Gabriel
Membru asociat
14
Oras: Ploiesti- Prahova
Data nasterii: 08 Oct 1968

Mesaj de Dragomir Gabriel »

In jud. Prahova este o firma in Campina care face B+E la aproximativ 2000 lei. Am vorbit azi cu un instructor din Ploiesti client de-al meu si a zis ca este mai rentabil sa fac cu el C+E la aprox. 1500 lei si poti conduce orice masina cu mma> 3500 si poti tracta si orice rulota... Cine doreste pot aranja daca pretul pare bun.
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Canal excursii Youtube- gabi dragomir
Mail- draggabi@yahoo.com
Cristian Irimescu
Membru forum
17
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 22 Apr 1972

Mesaj de Cristian Irimescu »

Suspect de mic... Eu stiam ca C+E se invarte undeva la 3000 lei.. :?: Mai intreaba odata!!
Dragomir Gabriel
Membru asociat
14

O sa vorbesc concret luni si o sa-i transmit ca e pentru un club, mi-a zis ca se speculeaza pretul la BE deoarece le trebuie celor care tracteaza salupe, rulote sau platforme, deci oameni cu bani... cred ei... Pentru cei din Ploiesti scoala are statii CB si ii gasiti in canalul 17, vorbiti cu Jan si ii spuneti ca eu v- am informat. Stima...
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Mail- draggabi@yahoo.com
Dragomir Gabriel
Membru asociat
14

Pentru un grup de 3 persoane care vor C+E tariful este de 1500 lei de fiecare, daca vrea o singura persoana sa faca cursul 1800 lei. Oferta valabila pentru membri ClubRv... scoala se face la Ploiesti.
Gabi Dragomir
LMC Liberty 2.8 TDI
tel 0723470679
Mail- draggabi@yahoo.com
Niky Radu
Membru asociat
14
Data nasterii: 22 Apr 1967

Mesaj de Niky Radu »

stanciu andrei scrie:stie cineva ce se intampla daca ai o masina care goala cantareste 1000 kg, si tragi o rulota de 1100mma. daca te opreste politistu ce iti poate face? o amenda sau dosar penal? daca ai b+e poti conduce acest ansamblu?
in urma acestei intrebari si a raspunsurilor date de cativa colegi ulterior, cu care eu nu sunt lamurit in totalitate, am scris politiei rutiere exact despre aceasta situatie si despre consecinte daca este cineva "prins" ...nu am primit exact din partea lor raspuns vis-a-vis de solicitarea mea, nu ma asteptam sa-mi raspunda astfel...dar vorba aia...unde dai si unde crapa!!!...o sa transmit in original raspunsul la un moderator pe mail

Intrebare pusa in mail suna asa :

"Buna ziua,
Ma numesc Radu Nicolae si am urmatoarea intrebare...
Ce consecinte sunt daca un conducator auto cu permis de conducere categoria "B", conduce un ansamblu de vehicole format dintr-un turism care poate tracta legal o remorca de 1000kg si o remorca cu mma de 1100 kg, deci cu 100kg mai mult decat greutatea turismului? Este un caz penal?
Se stie ca mma a remorcii nu trebuie sa depaseasca masa vehicolului tragator, exista vreo varianta legala in a conduce acest ansamblu aratat in intrebarea de mai sus stiind doar ca , conducatorul auto are permis doar de categoria "B", necesita si o alta categorie, de exemplu, categoria "E" ? "

Raspunsul primit este :

R O M Â N I A
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
DIRECÅ¢IA GENERALÄ‚ DE POLIÅ¢IE A MUNICIPIULUI BUCUREÅžTI
BRIGADA RUTIERÄ‚

Domnului/Doamnei,
Radu Niky

Ca urmare a petitiei dumneavoastra adresata Brigazii Rutiere prin e-mail si inregistrata cu numarul ( ), va comunicam urmatoarele:
In conformitate cu art. 30 lit. c, din R.A.O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, modificat si completat, pentru a conduce pe drumurile publice un ansamblu de vehicule format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg este necesara dobandirea Categoriei BE.
Sanctiunea pentru nerespectarea prevederilor articolului mai sus mentionat este reglementata de art. 86 alin 2 din O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, modificata si completata, care prevede inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Cu stimă,

ŞEFUL BRIGĂZII RUTIERE,
Comisar şef de poliţie
NICU DRAGOÅž
Niky si Lavinia Radu
Megane II 2005 1,9dci , Pajero MK2 1993 2.5 GLS TD + Bessacarr 2004
Nu se poate acoperi cu aur nici un moment de viata.Ce alta mare pierdere atunci, decat timpul pierdut fara rost?
Chanakia Pandita 275 a.c.India

0744670978
Ninel Gavanescu
Membru forum
15
Oras: ALEXANDRIA
Data nasterii: 02 Oct 1972

Mesaj de Ninel Gavanescu »

:D In Ianuarie 2010 am facut la Alexandria scoala de soferi profesionisti C+E pret = 16 milioane 😉 ,iar pentru fiecare ora de conducere se achita 50 ron. motorina 😢 . Acum sunt in jur de 50 ore conducere ,daca se rezolva asa de ,, pe subtire " merita facuta. :roll:
Te doare, osteanul meu?
Numai cand rad, Maria Ta!
Tel. 0770992575
Hobby Prestige 580 + Mitsubisi Pajero
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Raspunsul pe care ti l-au dat este cel corect si nu se incadreaza la Art.30 litb :b)
CATEGORIA B: 1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totala maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte masa proprie a autovehiculului trăgător;
Deci, desi esti sub 3500Kg MMA ansamblu, la tine MMA rulota depaseste MP autoturism !!!, caz in care iti trebuie B+E !
Daca te incadrai in Pct.2 sau 3 se putea conduce cu Categoria B

P.S. Oricum, daca raspunsul primit suna exact ca in postarea ta, atunci a fost TRUNCHIAT, pentru ca textul oficial arata asa :
c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depăşeşte 3.500 kg;
Orice problema are o rezolvare practica
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Eroarea semnalata de Paul P. provine din faptul ca aici se face referire intai la Regulamentul de aplicare a OUG195 (Art.30) , iar mai apoi chiar la OUG 195 (Art.86), adica la doua documente diferite !!!
Paul Petrescu
Membru forum
17
Data nasterii: 20 Feb 1968

Mesaj de Paul Petrescu »

Ai perfecta dreptate Sandule... mea culpa :oops:

"OGU 195/2002
Art. 86

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora."
VW B7 + LMC 390
0740131141
Respect
Sandu Toma
Membru forum
17

Mesaj de Sandu Toma »

Paul, nu este nicio suparare, de aceea suntem aici cu totii !
Ca din postarile noastre, din experientele si cunostintele tuturor, sa gasim raspunsuri la intrebari :D
Sper ca nu te superi daca o sa sterg postarea ta anterioara, pentru a nu induce in eroare ! :D
In raspunsul de la Politie au uitat sa mentioneze depasirea MMA ansamblu 3500kg si chiar pedeapsa cu amenda (ce-i drept penala ) :(
Scrie răspuns